Sarcina si virusul herpes simplex

/ / Modificat: 2014-02-22
Sarcina si virusul herpes simplex
Intrebare:

- Sunt insarcinata in 12 saptamani si mi-a aparut un herpes la gura. Ce risc ar fi si ce trebuie sa fac?

Raspuns:

Virusul herpes simplex apartine unui grupa larg de virusi ADN, care au capacitatea de a supravietui de-a lungul intregii vieti ai gazdei, la care pot sa produca infectii recurente. De asemenea, au o importanta obstetricala deosebita, datorita efectelor sale nocive asupra produsului de conceptie.

Exista 2 tipuri antigenice principale de herpes simplex: tipul 1 si tipul 2. Daca initial s-a considerat ca leziunile din sfera genitala ar fi produse numai de tipul 2 iar cele periorale (din jurul gurii) de tipul 1, in prezent se cunoaste ca cel putin ¼ din leziunile genitale sunt produse de tipul 1, care in mod obisnuit, produce leziuni in jumatatea superioara a corpului.

Ceea ce nu se cunoaste inca, este daca riscul neonatal difera in functie de tipul de virus implicat, cercetari recente sugerand ca acestea nu au nici o importanta.

Infectarea in timpul sarcinii si afectiunile provocate

Infectia cu herpes simplex in timpul sarcinii implica riscuri materne (nevrite, meningite, meningoencefalite, potential oncogen prin posibila corelatie cu aparitia cancerului de col uterin), cat mai ales riscuri fetale: incidenta crescuta a avorturilor si nasterilor premature, malformatii congenitale rare, dar severe, interesand sistemul nervos central si, in special, herpesul generalizat al nou-nascutului, cu o evolutie foarte grava.

Infectarea transplacentara a fatului este extrem de rara, dar posibila. Contaminarea se face de obicei prin contact direct, in momentul nasterii pe cale vaginala, daca mama prezinta leziuni herpetice genitale. Riscul exact de infectare perinatala nu a fost inca stabilit.

Femeile cu infectii genitale cu herpes simplex, in prima jumatate a sarcinii, au o incidenta semnificativ crescuta a avorturilor spontane, (fara a se putea preciza cu exactitate daca aceste avorturi au fost determinate de intoxicarea generalizata a mamei sau de transmiterea transplacentara a virusului la fat).

Infectia materna dupa 20 de saptamani de sarcina, este asociata cu o incidenta crescuta a nasterilor premature si transmiterea directa a virusului herpetic la nou-nascut, aceste riscuri fiind mai mari, in cazurile de infectie primara (daca este prima data cand femeia prezinta infectie cu herpes). In foarte putine cazuri, copiii se pot infecta cu herpes simplex dupa nastere prin contact cu mama care prezintã leziuni bucale herpetice.

Preventie si interventie

Tinand cont de toate cele spuse anterior, este recomandat o urmarire atenta a sarcinii la medicul ginecolog si investigarea unei posibile infectii herpetice genitale (in cazul in care prezentati doar infectia herpetica bucala riscurile se reduc si se rezuma doar la eventuala transmitere transplacentara, care este considerata rara).

Orice leziune suspecta va fi recoltata si se va efectua examinarea citologica si orice gravida ar trebuie sa efectueze si un test Papanicolau de rutina, care este util si in depistarea infectiilor asimptomatice.

In trimestrul doi de sarcina, femeile cu risc de a dezvolta o infectie herpetica ar trebui urmarite la intervale cat mai dese. Aceste controale frecvente permit o nastere fara probleme cand infectia herpetica apare la inceputul trimestrului III dar este rezolvata inaintea instalarii travaliului sau permit efectuarea operatiei cezariene in cazul prezentei leziunilor active, prevenind astfel infectarea nou-nascutului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Herpes genital sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre