Sarcina si dermatita seboreica

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si dermatita seboreica
Intrebare:

- Vreau sa raman insarcinata(din nou) si "sufar" de dermatita seboreica,diagnostic pus de 3 medici,insa nu am fost prea multumita de tratamentele primite,in sensul ca toate sunt pe baza de hidrocortizon, care are efecte secundare si creeaza dependenta,la mine se manifesta pe corp: pe piept si spate, pe frunte; si pe scalp-aici am gasit un remediu naturist,dar pt. restul corpului nu prea. Acum folosesc unguent de rostopasca,dar nu prea are efect. Nu am mai folosit hidrocortizonice de vreo 4-5 luni si nici nu as vrea sa incep iar. va rog ajutati-ma cu un sfat practic poate si un tratament alternativ(naturist sau alopat dar fara efecte negative pt o sarcina). Va multumesc anticipat

Raspuns:





 

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata caracterizata prin cruste (scuame) albicioase, unsuroase sau uscate. Afectiunea nu este contagioasa, pruritul (mancarimea) fiind simptomul suparator, de cele mai multe ori si singurul ce apare manifest, durerea apare doar in cazul surainfectiei leziunilor, situatie considerata complicatie a acestei afectiuni.

Cauzele dermatitei seboreice sunt necunoscute de aceea si tratamentul este in majoritatea cauzelor simptomatic.


Dermatita seboreica este o afectiune cronica, dar este caracterizata prin lungi perioade de inactivitate.

In general numai in timpul fazelor active, simptomele sunt controlate prin instituirea unei conduite terapeutice medicamentoase, in timpul fazelor inactive nu este necesara terapia medicamentoasa.



Din nefericire, complicatiile si recurentele nu se pot preveni. Pentru a scadea severitatea sau frecventa leziunilor, trebuie urmate câteva sfaturi:

  • spalarea frecventa cu sampon;
  • uscarea pliurilor cutanate dupa baie;
  • purtarea de haine largi, lejere;
  • minimalizarea, pe cat posibil, a stresului.

    Pentru matreata in cantitate mica, se recomanda sampoane eliberate fara prescriptie medicala si lotiuni pentru lubriferea tegumentului.

    Pentru probleme severe se recomanda sampoane ce contin gudron sau creme pentru scalp ce contin intr-adevar cortizon (datorita rolului sau anti-inflamator si antipruriginos).

    La nivelul altor zone afectate, daca nu exista suprainfectie bacteriana care sa necesite asocierea unui alt tip de antibiotic, nu se recomanda altceva decât steroizi cu aplicatie locala.

    Nu exista restrictii din punct de vedere al activitatii.

    Activitatile in afara casei in timpul verii pot fi de folos. Nu se recomanda o dieta speciala. Trebuie sa evite insa alimentele care par sa inrautateasca situatia.

    Este nevoie de un nou consult al unui medic specialist atunci cand  leziunile de dermatita seboreica sunt insotite de o secretie galbuie sub cruste sau scurgeri de puroi, ceea ce sugereaza o suprainfectie care necesita un tratament specializat.

    Dr. Ciprian Pop-Began

    - Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Afectiuni sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre