Reguli de urmat atunci cand faci sport in sarcina

/ / Modificat: 2014-05-20
Reguli de urmat atunci cand faci sport in sarcina

Sportul in sarcina trebuie facut cu masura si cu multa precautie. Nu te mai poti aventura in a testa tot soiul de antrenamente exetenuante, prioritatea fiind siguranta bebelusului. Hidratarea, permisiunea medicului, echipamentul special, dar si interdictia de a executa miscari atunci cand stai pe spate, suprasolicitarea si miscarile bruste, toate trebuie sa fie luate in seama inainte de a opta pentru un sport in sarcina.

Cu gandul la numarul imprevizibil al kilogramelor pe care urmeaza sa le adaugi greutatii tale pe toata perioada sarcinii, esti extrem de hotarata sa ai grija de silueta ta in toate cele noua luni. Daca ai de gand sa apelezi la aceleasi programe de antrenament pe care le practicai si inainte, trebuie sa stii ca de acum se impun noi reguli pentru a face exercitii, astfel incat sa fii sigura ca nu afectezi in niciun fel bebelusul.

Intreaba medicul daca ai voie sa faci sport!

Inainte de a opta pentru un tip de antrenament care iti face placere, asigura-te ca sarcina ta iti permite sa te antrenezi. Exista cazuri in care sarcina are risc mare de avort spontan sau alte afectiuni in care sportul este contraindicat. Nici nu te gandi la sport inainte de a avea acceptul medicului!

Infomeaza-te cu privire la gradul de efort pe care il poti face in fiecare trimestru de sarcina!

Fiecare etapa a sarcinii are caracteristicile ei. In timp ce in primul trimestru poti opta pentru orice fel de antrenament, cu mentiunea de a fi precauta si de a nu forta limitele, in al doilea trimestru trebuie sa diminuezi efortul si viteza de executie a exercitiilor, pentru ca deja burtica incepe sa se vada si tu obosesti mult mai repede.

Desi al treilea trimestru este considerat a fi cel mai epuizant pentru o viitoare mamica, tot este indicat sa faci exercitii, dar la o intensitate mult mai mica si fara a zdruncina burtica. Poti opta mai degraba pentru plimbari si mers normal pe distante lungi sau pentru balaceala in apa.

Chiar daca nu vrei sa apelezi la un instructor personal sau sa mergi la sala de fitness, poti consulta un antrenor pentru a-ti indica exact sporturile pe care ai voie sa le practici sau nu in fiecare trimestru.

Adauga cateva calorii la dieta zilnica!

Daca vrei sa faci sport pe perioada sarcinii, medicii recomanda sa mai adaugi aproximativ 300 - 500 calorii la meniul zilnic, pentru a recupera pierderile de calorii aparute prin sport. Pentru a avea forta si energie este necesar sa mananci bine si sanatos, iar o femeie gravida nu trebuie sa slabeasca, ci sa se mentina in forma.

Poarta echipamentul adecvat!

Pe langa faptul ca trebuie sa ai haine speciale pentru sport, ele trebuie sa fie numai din materiale naturale (indicat ar fi bumbacul), lejere, fara sa puna presiune pe burtica si sa incomodeze. In plus, trebuie sa porti un sutien special, care sa iti sustina bine sanii in timpul exercitiilor. Incaltarile sunt extrem de importante, nu trebuie sa te stranga, materialul trebuie sa permita aerisirea picioarelor si sa fie foarte usoare.

Nu evita incalzirea de dinainte de antrenament!

Incepe antrenamentul cu miscari simple, usoare, astfel incat sa iti pui muschii in miscare si sa cresti treptat rata batailor inimii, pregatindu-ti corpul pentru exercitii mai intense. Altfel, risti sa suferi accidentari: de la entorse, la intinderi musculare, probleme ale articulatiilor etc.

Hidratare constanta, pe tot parcursul antrenamentului!

Hidratarea este esentiala in sarcina, mai ales atunci cand faci sport. Trebuie sa bei apa inainte (un pahar), in timpul (cate un pahar la fiecare 20 de minute) si dupa antrenament (inca un pahar). Deshidratarea iti poate provoca contractii si creste temperatura corpului, lucruri care pot afecta fatul.

Nu face exercitii intinsa pe spate!

Mai ales in primul trimestru de sarcina, spun specialistii. Aceasta pozitie pune o presiune foarte mare pe o vena importanta, numita vena cava, care va ingreuna circulatia sangelui spre creier si uter si te poate face sa te simti ametita, sa ai senzatia de greata si dificultati in respiratie. Daca preferi aceasta pozitie, pune o pernuta sub cap, pentru a evita acest efect.

Misca-te continuu, dar fara a exagera!

Chiar si fara a fi insarcinata obosesti relativ repede atunci cand faci sport, iar in aceasta postura oboseala apare de doua ori mai repede. Totusi, nu te opri de prea multe ori in timp ce executi un exercitiu, incearca sa duci la capat (chiar daca mai incet) fiecare miscare in parte si sa iei o scurta pauza de respiro intre doua exercitii.

Nu exagera cu antrenamentele pentru a nu te extenua! Nu este o solutie si nu iti aduce niciun beneficiu. Daca simti ca cedezi si ca ai obosit foarte tare, opreste-te! Si maine e o zi!

Nu face miscari bruste!

Cand sarcina incepe sa avanseze, capacitatea ta de a te misca cu usurinta va fi ingreunata. Totusi, pentru binele tau, dar mai ales al bebelusului din burtica, este bine ca atunci cand treci de la o pozitie la alta in timpul exercitiilor sa o faci lent si cu grija.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sport sarcina Exercitii fizice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre