Recomandari pentru viitoarele mamici: ce inseamna o sarcina responsabila?

/ / Modificat: 2013-10-10
Recomandari pentru viitoarele mamici: ce inseamna o sarcina responsabila?

Dr. Alina Ursuleanu, medic primar obstetrica-ginecologie

Asa cum stim, perioada sarcinii presupune o schimbare a stilului de viata, ce implica mai multa grija fata de sanatatea noastra si a fatului in plina dezvoltare. In primul rand, este recomandat ca femeile insarcinate sa adopte un stil de viata echilibrat, combinand exercitii fizice usoare, o alimentatie diversificata si odihna suficienta, pentru a se bucura de o sarcina si nastere usoara, precum si de un bebelus sanatos.

  • Alimentatia joaca un rol foarte important in timpul sarcinii, asa ca incearca sa adopti o dieta sanatoasa, bogata in calciu si fier, asigurandu-ti totodata doza zilnica de vitamine prin consumul de legume, fructe si cereale integrale, dar si carne. Este important ca alimentele sa aiba un continut scazut de grasimi si sa fie structurate in trei mese pe zi, iar cina nu ar trebui consumata cu mai putin de trei ore inainte de culcare.
  • Mai mult, o viitoare mamica responsabila ar trebui sa aiba parte de un program stabil de odihna, de 7-9 ore de somn pe noapte. Pentru a te bucura de un somn linistit si odihnitor, ar trebui redus pe cat se poate nivelul de stres, la fel si orele de somn din timpul zilei. In ceea ce priveste pozitia de dormit recomandata, aceasta ar trebui sa fie pe partea stanga, cu cate o perna sub burtica si intre picioare.
  • De retinut este ca sanatatea prenatala este mentinuta si de controale medicale periodice, asa ca nu uita sa te prezinti la toate examenele medicale necesare. In plus, orice decizie legata de administrarea de medicamente sau vaccinuri trebuie discutata cu medicul, la fel si inceperea oricarui tratament, nu neaparat medicamentos.
  • Obiceiul de a consuma alcool ar trebui eliminat, deoarece poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii fatului. Intrucat in timpul sarcinii sistemul circulator al mamei comunica prin intermediul cordonului ombilical cu cel al copilului, trebuie sa ne asiguram ca organismului in formare primeste toate substantele nutritive necesare unei evolutii normale. Daca acest micut organism intra in contact cu diverse substante, fata de care el poate prezenta o anumita sensibilitate de care nu stim inca, pot aparea anumite sincope in dezvoltare, generand malformatii, retard de crestere si alte afectiuni. Cele legate de consumul de alcool din timpul sarcinii se manifesta prin malformatii congenitale, cunoscute sub numele de Spectrului Tulburarilor Alcoolice Fetale, care afecteaza noul-nascut pe viata.

Toate aceste recomandari tin de un comportament responsabil in timpul sarcinii, respectarea acestora asigurand dezvoltarea noramala a micutului.  Avand in vedere ca, dupa nastere, perioada in care aveai grija doar de tine ia sfarsit, sarcina constituie o perioada de acomodare cu gandul ca atentia se va diviza acum intre tine si micutul tau. Poti citi mai multe informatii despre ce inseamna o sarcina responsabila pe: desprealcool.ro – Alcoolul si sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sarcina Sanatate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre