Raceala in timpul sarcinii. Cum o tratam?

/ / Modificat: 2016-12-14
Raceala in timpul sarcinii. Cum o tratam?

In timpul sarcinii, sistemul imunitar functioneaza la o viteza mai mica decat de obicei - ceea ce este de fapt un lucru bun, deoarece impiedica organismul sa lupte impotriva copilului din pantece, care este, punct de vedere tehnic, un strain pentru propriul corp. Dezavantajul acestei imunosupresii, insa, este faptul ca organismul nu poate lupta impotriva racelilor asa cum o face in mod normal.

„Din fericire, racelile sunt, de cele mai multe ori, doar o senzatie de disconfort, iar in acest caz nu este nevoie sa va ingrijorati si sa luati medicamente. Daca, insa, simptomele se agraveaza, este bine sa consultati un medic inainte de a decide sa luati vreo pastila, intrucat acestea va pot influenta in mod negativ evolutia sarcinii”, afirma dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Iata ce trebuie sa faceti in cazul unei raceli, dr. Silviu Istoc va ofera cateva sfaturi importante:

Cauzele racelii in timpul sarcinii

Racelile sunt cel mai frecvent cauzate de ceea ce este cunoscut sub numele de rinovirusuri sau un alt tip de virus usor de contractat. Exista peste 200 de virusuri reci, motiv pentru care trebuie sa va feriti de acestia si sa va ingrijiti corespunzator, mai ales in timpul sarcinii, cand corpul nu poate lupta la fel de bine ca inainte, iar medicamentele nu sunt recomandate.

Care sunt simptomele racelii?

O raceala incepe, de obicei, cu o durere in gat sau disconfort care dureaza o zi sau doua, urmata de aparitia treptata a simptomelor:

• Secretii nazale, urmate de nas infundat;

• Stranut;

• Tuse uscata;

• Oboseala;

• Frisoane;

Febra;

• Dureri musculare.

Simptomele pot varia in functie de organism si de virusul contractat, insa indiferent de stadiul racelii, este bine sa nu luati masuri inainte de a merge la un control de specialitate, orice remediu care nu este recomandat de medic, va poate pune in pericol sanatatea si sarcina.

Cum sa tratati raceala in timpul sarcinii

Desi multe dintre medicamentele pe care le utilizati pentru a ameliora simptomelor racelii sunt, de obicei, contraindicate in timpul sarcinii, nu trebuie sa suportati nasul infundat sau tusea uscata, atunci cand sunteti gravida. Unele dintre remediile cele mai eficiente impotriva racelii nu au provenienta medicala.

Aceste sfaturi va pot ajuta sa va simtiti mai bine mult mai repede:

Odihniti-va. Perioada unei raceli poate fi scurtata semnificativ daca veti tine cont de semnele pe care vi se da organismul. Odihna este foarte importanta in timpul unei raceli, de aceea stati in pat si permiteti-i corpului sa se refaca.

Ramaneti activa. Daca febra sau durerile in gat nu si-au facut aparitia, iar starea de spirit este una buna, alternati momentele de odihna cu exercitii speciale pentru a le realiza in timpul sarcinii. Veti pune in miscare muschii si intreg corpul, ceea ce va va ajuta sa scapati mai repede de raceala.

Mancati sanatos. In timpul racelii, pofta de mancare poate fi foarte scazuta, dar, nu trebuie sa va conformati acestei situatii. Continuati sa mancati pe tot parcursul zilei, alimente sanatoase care va vor pune pe picioare.

Consumati alimente bogate in Vitamina C. Aceste alimente, mai exact Vitamina C ajuta la stimularea sistemului imunitar in mod natural. Incercati toate tipurile de fructe: citrice (portocale, mandarine, grapefruit), capsuni, pepene galben, kiwi, mango, rosii, ardei gras, papaya, broccoli, varza rosie si spanac. Toate acestea au contin Vitamina C si va vor scapa mult mai repede de raceala.

Consumati alimente care contin zinc. Acestea pot ajuta, de asemenea, la stimularea sistemului imunitar. Alimentele necesare care contin zinc sunt: carnea de curcan, carnea de vita, carnea de porc, stridii fierte, oua, iaurt, germeni de grau si faina de ovaz.

Consumati multe lichide. Febra, stranutul si secretiile nazale sunt simptome ale racelii care deshidrateaza corpul. Bauturile calde va vor linisti aceste simptome, astfel, pastrati un termos cu bautura fierbinte sau supa fierbinte langa pat si sa incercati sa beti suficient pentru a ramane bine hidratata.

Suplimente recomandate de medic. Administrarea vitaminelor prenatale, care contin vitamina C si zinc, poate fi o solutie buna pentru a completa necesarul de vitamine din corp si pentru a indeparta raceala, insa acestea nu trebuie luate decat la sfatul medicului specialist.

Cand este nevoie de consultul medicului?

In stadiul incipient, raceala nu se manifesta prin simptome insuportabile si se poate intampla ca acestea sa nu se agraveze, insa, in cazul in care observati o inrautatire a starii de sanatate, trebuie sa mergeti imediat la medic. Iata simptomele care anunta necesitatea controlului de specialitate:

• Febra mare;

• Raceala severa;

Insomnie;

• Lipsa poftei de mancare;

• Tuse iritativa;

• Secretii abundente;

• Durere toracica dupa tuse;

• Respiratie suieratoare;

• Sinusurile pulsatile.

In cazul in care simptomele dureaza mai mult de cateva saptamani, este posibil ca raceala s-a agravat, devenind o infectie secundara, de aceea vizita la medicul specialist este o necesitate pentru a nu pune in pericol sanatatea dumneavoastra si a copilului din pantece.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala sarcina Sanatate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre