Proceduri stomatologice de evitat in sarcina

/ / Modificat: 2013-11-21
Proceduri stomatologice de evitat in sarcina

Igiena orala este esentiala, mai ales in timpul sarcinii. Totusi, daca esti insarcinata si ai ramas restanta cu tratarea unor afectiuni dentare, asigura-te ca procedura folosita nu iti afecteaza in niciun fel sarcina. Descopera ce proceduri sunt periculoase la stomatolog in timpul sarcinii!

In timp ce igiena normala nu trebuie neglijata nicio clipa, problemele stomatologice comune sarcinii si nu numai trebuie tratate. Exista totusi cateva proceduri de ingrijire si tratare, pecum si de cosmetica dentara, care au un grad crescut de risc atunci cand sunt intreprinse in timpul sarcinii si care ar trebui evitate pe cat posibil pana dupa nastere.

Radiografiile dentare

Desi nu sunt total interzise, majoritatea medicilor recomanda prudenta in realizarea radiografiilor dentare pe perioada sarcinii.

Expunerea gravidei la raze X poate avea efecte grave asupra fatului. 

Perioada cea mai vulnerabila la expunerea cu aceste raze X este primul trimestru de sarcina, cand acestea sunt total interzise. Unii medicii stomatologi sustin ca din al doilea trimestru, procedura poate fi efectuata daca se respecta conditii speciale de protectie.

Cu toate acestea, recomandarea generala este de a se evita folosirea radiografiilor dentare sarcina, daca afectiunea stomatologica permite amanarea tratamentului pana dupa nastere.

Trebuie sa citesti:

Radiografiile in sarcina, pericol pentru fat

Albirea dintilor si alte proceduri cosmetice

Specialistii recomanda evitarea albirii dintilor in sarcina, nu neaparat pentru ca stiu ca acestea ar avea anumite efecte secundare grave asupra fatului, ci din cauza nesigurantei care planeaza asupra efectelor substantelor folosite in aceasta procedura in timpul sarcinii.


Nu s-au realizat studii stiintifice care sa ateste cu exactitate daca procedurile cosmetice dentare au vreun efect negativ in timpul gestatiei. Ingrijorarea planeaza asupra peroxidului de carbamida pe care produsele le contin. S-ar fi demonstrat ca acesta cauzeaza un proces oxidatic daunator pentru tesuturile si celulele corpului. Dar nu se stie daca exista vreun risc aparte in timpul sarcinii, de aceea este mai bine sa fie evitate.

Anesteziile dentare

Desi se considera ca anesteziile locale sunt indicate in sarcina, medicii recomanda prudenta in privinta tratamentelor chirurgicale care necesita anestezie. In timpul sarcinii, precautia in administrarea substantelor introduse in organism este mai mare ca oricand.

Chiar daca exista medicatie permisa in sarcina, trebuie ca substanta folosita in anestezia dentara sa treaca cat mai putin prin placenta, pentru a nu dauna fatului. Una dintre aceste substante cu un grad scazut de nocivitate este articaina (trece prin placenta doar in proportie de 10%). Substantele care trec prin placenta intr-un procent mai mare de 10% sunt interzise in sarcina, iar anestezicele uzuale folosite in medicina dentara prezinta acest risc.

Medicul trebuie avertizat asupra sarcinii atunci cand mergi la el, iar daca este posibil si conditiile o permit, amanarea tratarii afectiunii pana dupa nastere este cea mai sigura decizie pe care o poti lua pentru siguranta fatului.

Procedurile indelungate

Odata cu evolutia sarcinii, perioadele lungi de stat in acelasi loc devin periculoase. Astfel ca, orice interventie care necesita un timp indelungat de stat pe scaun favorizeaza aparitia embolilor venosi (mai ales in ultimul trimestru de sarcina).

Tratamentele protetice, chirurgicale si parodontale

Intotdeauna prima recomandare a medicilor este preventia, mai ales pe timpul sarcinii. Totusi, cand afectiunile sunt inevitabile, majoritatea medicilor recomanda temporizarea afectiunilor pana dupa nastere, pentru a se evita interventii ce ar putea dauna fatului.

Tratamentul bolilor dentare este mult mai putin accesibil in timpul sarcinii, iar variantele sunt limitate si nu intotdeauna adecvate si 100% eficiente pentru respectiva problema.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena orala sarcina Afectiuni stomatologice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre