Modificari ale pielii in sarcina. Iata de ce apar!

/ / Modificat: 2017-01-20
Modificari ale pielii in sarcina. Iata de ce apar!

Sunt atat de multe schimbari care au loc in interiorul corpului in timpul sarcinii, incat nu este deloc surprinzator daca acestea apar si la exterior. Modificari ale nivelurilor de hormoni din organism, precum si modificarile circulatiei sangelui si a sistemului imunitar pot avea efecte asupra pielii.

Vestea buna este ca cele mai multe dintre schimbarile care au loc in timpul sarcinii, dispar dupa nastere. Anumite modificari ale pielii, in special vergeturi si depigmentari sunt de obicei mostenite. Asa ca, daca mama sau sora le-a avut in timpul sarcinii, s-ar putea ca si proaspata mamica sa le aiba.

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie ne spune care sunt modificarile pielii si de ce apar in timpul sarcinii.

De ce am vene rosii pe obraji?

Vasele de sange mici, care sunt cunoscute sub numele de capilare, sunt inofensive si frecvente in timpul sarcinii, mai ales daca sunteti deja predispus la ele. Sangele suplimentar care circula in organism și pune presiune pe capilare si nivelurile mai ridicate ale hormonului estrogen sunt doua motive pentru care apar aceste probleme.

Venele vor disparea in termen de cateva luni de la nastere, odata ce nivelul hormonilor a revenit la normal. Intre timp, incercati sa va protejati fata de frig sau de caldura extrema, deoarece acest lucru poate influenta aparitia problemelor la nivelul pielii.

De ce am pete pe piele?

Nivelurile mai ridicate de hormoni incurajeaza productia de sebum, uleiul care pastreaza pielea supla. Prea mult insa, cauzeaza blocarea porilor, rezultand piele grasa si pete. Pentru a preveni aceste probleme, curatati fata nu mai mult de doua ori pe zi, cu apa calduta sau un demachiant delicat. In cazul in care pielea este uscata, folositi o crema hidratanta. Incercati sa utilizati make-up cu moderatie, mai ales in cazul in care nu este pe baza de apa si indepartati-l complet inainte de a merge la culcare.

Acneea rozacee se poate agrava in timpul sarcinii. Impreuna cu pete, acneea rozacee poate provoca inrosirea fetei si roseata persistenta a pielii, in special pe obraji, nas si barbie. Cauzele declansatoare pot include temperature extreme, lumina soarelui, alimente picante si alcool. Nu utilizati creme sau tratamente fara sa va sfatuiti cu specialistul. Unele dintre ele nu trebuie utilizate in timpul sarcinii.

De ce am vergeturi?

Este posibil sa observati vergeturi care apar in jurul sanilor, burtii sau coapselor, pe masura ce copilul creste mai mare si mai greu. Sarcina determina pielea sa se intinda mai mult si mai rapid decat de obicei. Nivelurile mai ridicate de hormoni perturba, de asemenea, echilibrul proteic al pielii, facandu-l mai subtire.

De ce este pielea mea mai sensibila decat in mod normal?

Nivelurile mai mari de hormoni, un nivel crescut de alimentare cu sange la nivelul pielii, precum si faptul ca pielea ta a devenit mai intinsa si delicata, poate face sa se simta sensibila. Sapunuri, detergenti si produse de ingrijire a pielii pe care le-ati utilizat inainte pot provoca brusc o piele iritata si rosie.

Afectiuni ale pielii pe care le-ati avut inainte de a deveni gravida se pot ameliora sau agrava din cauza modificarilor de functionare a sistemului imunitar. Daca aveti psoriazis, puteti observa ca starea se imbunatateste. Acest lucru se datoreaza faptului ca celulele imune care cauzeaza psoriazisul tind sa scada in timpul sarcinii.

Alte tipuri de celule ale sistemului imunitar cresc in timpul sarcinii. Asa ca, problemele care sunt cauzate de aceste celule, cum ar fi eczeme sau lupus, se pot agrava. Utilizati o protectie solara cu un factor de protectie solara de cel putin 15 si nu stati in soare prea mult timp. Purtati haine largi de bumbac si mentineti pielea bine hidratata.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

dr_istoc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele sarcina Piele stare sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre