Migrenele si sarcina

/ / Modificat: 2013-03-22
Migrenele si sarcina

Migrenele si sarcina nu sunt deloc o combinatie fericita pentru o gravida. Migrenele sunt semnul clar ca schimbarile hormonale isi fac de cap in corp si ca organismul reactioneaza din plin la faptul ca in burtica ta creste un bebelus. Iata care este diferenta intre banalele dureri de cap si migrene si cum le poti veni de hac atunci cand apar si "indraznesc" sa iti umbreasca perioada de sarcina!

Cauzele migrenelor in sarcina

Desi furtunile hormonale sunt principalele vinovate pentru declansarea migrenelor in sarcina, nu sunt singurele cauze ale acestora. Migrenele mai pot aparea si pe fondul unor dereglari ale secretiilor unor substante sau hormoni din creier (precum serotonina) sau al reducerii fluxului de sange catre creier.

Exista si cativa factori de risc care te pot predispune mai usor, atunci cand esti gravida, la migrene. Este important sa eviti urmatorii factori declansatori in sarcina:

  • stres;
  • lumini sau zgomote puternice;
  • temperaturi extreme (de cald sau frig);
  • fum de tigara;
  • unele tipuri de alimente - ciocolata, carne procesata industrial si indulcitori artificiali etc.

Potrivit specialistilor, esti mai predispusa la migrene in sarcina daca ai deja un istoric medical de astfel de probleme.  

Simptomele migrenelor in sarcina

  Migrenele nu sunt simple dureri de cap, care apar ocazional si care dureaza cateva minute, cel mult o ora. In cazul migrenelor, durerile de cap sunt severe si vibrante, localizate intr-una sau ambele parti laterale ale capului, si pot dura ore sau zile la rand.

Durerile pot fi atat de severe incat pot fi precedate sau insotite si de simptome neurologice, care includ vedere incetosata, amorteala sau furnicaturi in brate si picioare, fotosensibilitate etc. Uneori, ele pot fi insotite si de senzatii de greata, ameteala sau oboseala.  

Pericolul migrenelor in sarcina

Potrivit specialistilor, migrenele nu sunt deloc inofensive in sarcina. Iti pot afecta serios fatul si sanatatea. In cazul in care nu sunt controlate corespunzator, migrenele cresc riscul de hipertensiune, preeclampsie si chiar de boli vasculare, punandu-ti in pericol evolutia sarcinii.

Tratamentul migrenelor in sarcina

Din pacate, sarcina iti interzice administrarea de medicamente pentru calmarea durerilor asociate migrenelor. Medicatia specifica pentru aceasta afectiune este prea puternica si poate afecta dezvoltarea fatului. Din acest motiv, este nevoie sa apelezi la masuri alternative si la trucuri eficiente pentru a ameliora, dar mai ales preveni, migrenele pe perioada sarcinii:

  • terapii alternative - acupunctura, masaj, meditatie, yoga;
  • metode de relaxare si odihna;
  • evitarea factorilor declansatori;
  • sportul sau miscarea fizica - de la simplul mers pe jos sau plimbari prin parc, pana la exercitiile de sala, toate aceste activitati sunt eficiente pentru combaterea si reducerea severitatii migrenelor in sarcina.

Tu ai probleme cu migrenele? Ai avut de infruntat astfel de dureri de cap in sarcina? Cum reusesti sa le tii in frau sau sa le previi? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Migrene sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre