Imbunatateste comunicarea cu medicul tau in sarcina

/ / Modificat: 2011-11-18
Imbunatateste comunicarea cu medicul tau in sarcina

Comunicarea dintre tine si medicul care are grija de sarcina ta este esentiala in ingrijirea prenatala. Specialistii sustin ca principala cauza a conflictelor sau neintelegerilor dintre medic si pacient sta in lipsa de comunicare. Medicul trebuie sa-ti castige increderea si respectul inca de la primele intalniri si sa fie suficient de deschis, astfel incat sa poti vorbi orice cu el.

Prima impresie conteaza

Primele criterii dupa care alegi un medic care sa se ocupe de sarcina sunt, cel mai probabil, reputatia, persoanele apropiate de care s-a mai ocupat si costurile. Insa in momentul in care iei prima oara contact cu el, trebuie sa iti dai seama daca el e cel mai potrivit pentru tine.

Prima impresie este foarte importanta si poate fi hotaratoare pentru colaborarea viitoare dintre voi. Felul in care comunica cu tine si interactiunile dintre voi te ajuta sa iti dai seama daca te simti suficient de confortabil in preajma lui, pentru a-l avea alaturi de tine in toate cele 9 luni de sarcina.

Fii sincera cu el

Specialistii sustin ca lipsa de comunicare sta la baza tuturor conflictelor si neintelegerilor dintre pacient si doctor. In cele mai multe relatii, fie medicul nu asculta intotdeauna cu atentie ce are de spus pacientul, fie acesta din urma nu se deschide suficient de mult in fata lui, omite informatii importante si nu este destul de explicit. De aici apar confuziile si potentialele probleme, care se pot rasfrange asupra sarcinii.

Este foarte important sa stabiliti o relatie stransa si suficient de apropiata inca din sarcina timpurie. Dezvoltarea unei comunicari bune cu medicul depinde de ambele parti implicate. Tine foarte mult de tine sa te deschizi in fata lui si sa te simti confortabil in a-i impartasi toate grijile sau problemele, oricat de jenante ar fi, dar si de el, sa fie dispus sa te asculte si sa iti ofere cele mai competente sfaturi. Abia atunci puteti spune ca aveti un fundament al comunicarii suficient de solid pentru a putea duce la termen sarcina, in deplina siguranta.

Foto: parentsavvy.com

Fii rezonabila

Cea mai mare greseala a multor gravide este ca merg pe premisa ca medicul care se ocupa de ele trebuie sa fie disponibil pentru ele in orice moment, sa aiba grija doar de ele, daca se poate, si ca nu accepta niciun refuz. Un medic obstetrician are in grija mai multe gravide si trebuie sa isi imparta eficient si responsabil timpul intre toate pacientele lui.

Nu poti avea pretentia ca acesta sa se ocupe numai de tine si sa fie tot timpul disponibil pentru problemele tale. Cel mai probabil ca iti va asigura asistenta imediata in cazul urgentelor sau complicatiilor, dar nu are suficient timp la dispozitie pentru a fi la dispozitia ta 24 de ore din 24.

Fii rezonabila si respecta timpul si munca pe care o depune atat pentru tine, cat si pentru alte paciente in situatia ta. Este gresit sa crezi ca medicul care se ocupa de sarcina se va comporta cu tine ca un parinte sau ca cel mai bun prieten al tau. Interactiunea medic-pacient impune niste limite care trebuie respectate, chiar daca unii specialisti sunt mai prietenosi si apropiati din fire de pacientii pe care ii trateaza.

Fii informata si bine pregatita la fiecare vizita medicala

Fii intotdeauna informata si pregatita inainte sa mergi la control. Daca iti stabilesti o lista cu intrebari, respecti cu grija indicatiile lui cu privire la ingrijirea sarcinii si esti foarte sincera cu el, atunci relatia dintre tine si medicul care are grija de sarcina va fi una foarte buna.

Pacientele care au grija sa fie bine informate cand se prezinta la doctor, il ajuta si pe el sa economiseasca timp si sa se puna mai repede la curent cu situatia lor, dar si pe ele sa fie mai bine ingrijite si sa-si risipeasca si cele mai ascunse temeri si griji legate de sarcina.

Sinceritatatea, raspunsurile pe care le primesti si modul in care raspunde solicitarilor urgente trebuie sa te faca sa te gandesti daca el este doctorul cu care vrei sa continui in sarcina sau daca trebuie sa il schimbi.

Uneori, intuitia este cea care te ajuta cel mai mult in luarea acestei decizii. Cel mai important este sa faci tot posibilul pentru a avea parte de cea mai buna ingrijire prenatala, pentru a te asigura ca la sfarsitul celor 9 luni vei tine in brate un bebe puternic si sanatos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sarcina Intrebari pentru ginecolog Vizita ginecolog Intrebari medic sarcina Monitorizare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre