Fumatul dauneaza grav sarcinii

/ / Modificat: 2014-06-20
Fumatul dauneaza grav sarcinii

Interviu in exclusivitate cu doamna dr. Violeta Pirvu, specialist in medicina de familie cu competenta in apifitoterapie.

1. Ati participat la conferinta "Fumatul" organizata la initiativa revistei Farmacia Ta. Cum le putem ajuta pe viitoarele mame sa renunte la fumat in timpul sarcinii prin fitoterapie?

In primul rand as vrea sa va spun ca fumatul are repercusiuni directe asupra sarcinii cum ar fi greutatea mica a fatului la nastere, apnee in somn (moartea subita), probleme respiratorii (astm), tulburari de comportament ale copilului (scaderea atentiei, capacitatii de concentrare), slaba alimentare cu oxigen a fatului si chiar mutatii genetice ale fatului. Aceste mutatii se produc indiferent de cantitatea de nicotina care ajunge la fat.



Scaderea dorintei de a fuma in timpul sarcinii este indusa de mai multe metode de terapie:

1. O alimentatie sanatoasa: multe fructe, legume, zarzavaturi, lichide (apa plata este cea mai recomfortanta, ceaiuri indulcite cu miere sau zahar nerafinat).

Trebuie evitate fainurile albe, alimentele grase, dar si cafeina (de obicei, mai ales in perioada de preconceptie, femeile au tendinta sa inlocuiasca un viciu – fumatul – cu altul – cafeina).

2. In preconceptie pot fi folosite plante sedative cum ar fi valeriana, roinita, salvia, levantica, ceaiul verde. In sarcina, acestea sunt contraindicate si nu pot fi administrate decat cu acordul medicului curant.

3. Este adevarat ca pe perioada sarcinii exista foarte putine optiuni care ne pot ajuta sa ne lasam de fumat, dar femeile insarcinate pot apela la metode de relaxare cum ar fi mersul pe jos, masajul cu ulei de portocal sau trandafir, metode de respiratie controlata, baile calde, nu fierbinti, aromoterapia care confera o stare de bine, tehnici de concentrare.

2. Cum trebuie sa procedeze o femeie insarcinata daca este pe punctul de a avea o recidiva?

Amintirea motivatiei ne face sa ne dam seama de ce trebuie sa ne lasam de fumat. Consider ca pentru o femeie insarcinata sanatatea copilului este cel mai important lucru. Este foarte important sa constientizam ca stresul si tensiunea sunt provocate de scaderea cantitatii de nicotina din organism.

Terapia prin plante

3. Ce plante sunt recomandate in timpul sarcinii pentru o echilibrare a nivelurilor de vitamine si minerale, dar si pentru o functionare cat mai buna a organismului mamei si o buna dezvoltare a fatului?

Unul dintre cele mai bune vitalizante si vitaminizante este polenul apicol care poate fi gasit sub forma de granule la plafar si la apicultori sau in combinatie cu mierea. Polenul este indicat in tratarea problemelor respiratorii usoare si nu numai. Doza zilnica recomandata este de 3 lingurite/zi. La copii, poate fi administrat, insa numai dupa varsta de un an si jumatate (jumatate de lingurita dizolvata in lapte, ceai de 3 ori/zi).

Polenul apicol este un foarte bun antioxidant care poate fi folosit in curele de slabire postpartum in combinatie cu o dieta specifica.

Doza poate fi si mai mare de 3 lingurite/zi in functie de metabolismul fiecarei persoane. Doza administrata este stabilita intotdeauna de un medic terapeut.

Catina este iarasi un foarte bun vitaminizant (contine foarte multa vitamina C) care ajuta in tratarea problemelor respiratorii. Poate fi gasit sub forma de sirop de catina sau amestec cu miere si doza zilnica recomandata este de 3 lingurite/zi.

Semintele de susan sunt foarte vitalizante si indicate in cazul persoanelor care au lipsa de calciu. Se folosesc ca atare sau sub forma de pasta de susan si pot fi gasite in supermarket. Doza zilnica recomandata este de 50 g/zi.

Toate acestea pot fi folosite separat sau impreuna in functie de aportul de minerale si vitamine de care are nevoie fiecare femeie insarcinata in parte. Aici trebuie sa mentionez ca aceste produse pot fi administrate in combinatie doar sub indrumarea medicului in cazurile de obezitate.

La aceste remedii naturiste se pot adauga sucurile de fructe (portocale, banane, mar), dar si sucul de mar si morcov care este foarte nutritiv.

Femeile insarcinate pot urma cure de 21-40 zile cu pauza de 10 zile intre ele.

4. Cum se administreaza remediile naturiste, in cat timp apar efectele tratamentului si cum procedam daca apar reactii secundare?

Administrarea acestor tratamente se face numai la indrumarea fitoterapeutului sau a medicului specialist. Efectele pot aparea si dupa cateva zile, insa reactii secundare nu exista in cazul medicamentelor pe baza de plante.

De asemenea, daca boala se afla intr-un stadiu mai avansat, efectele se vor observa mai greu deoarece plantele isi fac efectul intr-o perioada mai mare de timp atunci cand afectiunea nu este usoara.

De obicei, se folosesc numai remedii naturiste atunci cand boala se afla in stadiu incipient. Pentru bolile grave se recomanda in primul rand un tratament medicamentos prescris de specialist care poate fi administrat in paralel cu un tratament naturist.

Daca o persoana doreste cu orice pret sa foloseasca medicamente pe baza de plante, medicul specialist poate sa stabileasca dozele zilnice in asa fel incat cele doua tipuri de tratament sa poata fi administrate in combinatie.

5. Cum putem sa combatem insomnia, epuizarea si starile de oboseala care apar in timpul sarcinii prin remedii naturiste?

In cazul acestor afectiuni este important ca o femeie insarcinata sa isi creasca vitalitatea si poate face acest lucru folosind remediile amintite mai sus: polenul, catina, semintele de susan, dar si sucurile de fructe si legume.

De asemenea, mai pot fi folosite tehnici cum ar fi masajul, aromoterapia care in general confera o stare psihica placuta si calma.

Terapia prin plante la copiii mici

6. Ce remedii recomandati in tratarea unor afectiuni precum astmul sau raceala la copii, aflate in faza incipienta?

In primul rand, tin sa amintesc faptul ca inainte de un an si jumatate nu se administreaza remedii pe baza de plante decat sub forma de ceaiuri.

Dupa un an si jumatate, chiar 2 ani, putem sa abordam un tratament naturist la copii. Dintre plantele care sunt foarte bune in astm amintim potbalul, patlagina, nalba, isopul, lumanarica.

Bineinteles, nu este indicat ca mama sa administreze singura aceste remedii. Este bine sa ia legatura cu un fitoterapeut, mai ales ca la bebelusi o refacere este dificila doar cu un tratament naturist. Ea trebuie sa apeleze si la un medic specialist.



Este important de asemenea ca acel copil sa nu fie alergic deoarece poate face o alergie chiar la plantele medicinale. In general, testele sunt efectuate in spitale la sectia de alergologie.

7. As vrea sa va intreb pentru ce tipuri de afectiuni apeleaza femeile insarcinate la serviciile dumneavoastra? De asemenea, ce fel de afectiuni ati tratat la copiii mici si in cat timp s-au refacut acestia?

In general, femeile insarcinate vin pentru candidoza vaginala, devitalizare, oboseala, infectii urinare. Unele dintre ele isi doresc un tratament doar cu plante medicinale pentru ca se tem de efectele medicamentelor asupra fatului.

In ceea ce ii priveste pe copii, am intalnit mai mult cazuri de infectii respiratorii, in special astm. Copiii pe care i-am tratat eu aveau varste cuprinse intre 2,5 si 5 ani. Unii dintre ei urmau cure cu antibiotice lunar si dupa 2 luni de tratament naturist nu au mai avut probleme decat foarte rar.

8. Ce le transmite mamicilor din comunitatea Copilul.ro?

Mamicilor din comunitatea Copilul.ro le transmit in primul rand sa nu uite ca se pregatesc pentru o viata in care binele copilului va fi mereu  prioritar chiar fata de propria lor persoana,  si acest lucru magic si inaltator deopotriva, le face sa fie atat de speciale ca Mame.

Echipa Copilul.ro va multumeste foarte mult pentru interviul acordat!

Cabinet medical Raphael Medica,  Bd. Dimitrie Pompei nr 3-5, sector 2, Bucuresti

Nr. de telefon: 021/2331950.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre