Doula. Moasa psihologica (emotionala) a gravidelor

/ / Modificat: 2014-03-17
Doula. Moasa psihologica (emotionala) a gravidelor

Doula este denumirea greceasca pentru "femeie care serveste o alta femeie", care ofera ingrijire sau "mameste" o alta femeie. Ea este ceva mai mult decat o moasa si sprijinul unui psiholog la un loc si ajuta femeile gravide sa faca fata mai bine sarcinii, nasterii si perioadei postpartum imediate. Este un mentor spiritual si psihologic in aceasta calatorie minunata care se finalizeaza cu statutul mandru de a fi mamica.

Ce este o doula si care este rolul ei?

Doula sau "moasa psihologica sau emotionala" a gravidelor se refera la acea persoana specializata in nasteri care ofera sprijin fizic, medical, spiritual si psihologic, dar si informational mamicilor inainte, in timpul si dupa sarcina.

Ea este acea persoana care va fi mereu prezenta cand ai nevoie de ea, atunci cand ai nelamuriri, temeri, probleme si greutati in perioada sarcinii si dupa aceea. Ea poate ajuta mamica:

  • sa depaseasca mai usor sau sa previna simptomele si semnele de sarcina inconfortabile;
  • sa aiba incredere in corpul lor si sa o pregateasca pentru o nastere mai usora;
  • sa depaseasca temerile cu privire la momentul nasterii;
  • sa aiba mai multa incredere in ea;
  • sa se simta in siguranta si sa detina controlul;
  • sa fie inconjurata de afectiune si dragoste;
  • sa faca fata mai usor travaliului;
  • sa faca fata primelor ore dupa nastere;
  • sa se recupereze mai repede postnastere etc.

Ceea ce trebuie sa stii este ca o astfel de moasa emotionala nu face alegeri in locul tau. Ea nu va lua decizii finale, ci doar te va indruma spre alegerea unei decizii potrivite pentru tine atat in ceea ce priveste sarcina, cat si nasterea, modalitatea ei, anestezia etc. Ea va accepta orice decizie vei lua tu. Pentru ca rolul ei este sa iti ofere tie increderea necesara in tine astfel incat sa fii capabila sa faci cele mai bune decizii pentrut tine si bebe.

Beneficii dovedite ale unei doula

S-au realizat mai multe teste si cercetari cu privire la beneficiile reale ale unei astfel de persoane si s-a ajuns la concluzia ca aceasta meserie, care nu este inca inregistrata in niciun nomenclator, are beneficii impresionante:

  • reducerea cu 50% a necesitatii cezarianelor;
  • cu 60% mai putine cereri de epidurala la nastere;
  • cu 30% mai putine cereri de folosire a medicatiei pentru diminuarea durerilor la nastere;
  • reducerea duratei travaliului cu 25%;
  • rata crescuta (in 51% din cazuri) a alaptarii in primele 6 saptamani dupa nastere;
  • crestere a stimei de sine si scaderea incidentei depresiei postanale, precum si reducerea nivelului de anxietate in primele 6 saptamani dupa nastere etc.

Care este diferenta dintre moasa si doula?

O doula se aseamana cu o moasa in multe privinte. Moasa este cea care ofera sprijin medical pe perioada sarcinii, nasterii si chiar si dupa nastere. Unele dintre ele au si capacitatea si bunavointa de a oferi sprijin psihologic si sufletesc mamicilor, insa nu intra in indatoririle lor. In plus, o moasa nu isi poate concentra intreaga atentie catre o singura gravida, pentru ca are sub monitorizare mai multe gravide sau mamici.

O doula ofera pachetul complet: sprijin fizic, medical, emotional si psihologic si este prezenta "la datorie" oricand ai nevoie de ea.

In plus, doula ofera suport emotional si membrilor familiei care sunt coplesiti de aceasta perioada si de semnificatia ei. Si viitorii tatici au de beneficiat de pe urma serviciilor unei astfel de moase psihologice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Moasa Sarcina Dupa nastere Travaliu Nastere Ajutor mamici

Articole recomandate

Citeste si despre