Cum poate fi afectat copilul de consumul de alcool al mamei in timpul sarcinii?

/ / Modificat: 2013-09-23
Cum poate fi afectat copilul de consumul de alcool al mamei in timpul sarcinii?

Dr. Alina Ursuleanu, medic primar obstetrica-ginecologie

In momentul in care te hotarasti sa ai un copil, este important sa ai in vedere toate schimbarile din viata ta, printre care si o noua rutina care pune pe primul plan sanatatea micutului.

Avand in vedere ca o mare parte din ceea ce consumi in timpul sarcinii trece prin sange in placenta si apoi in sangele fetal, este nevoie sa iei decizii responsabile din primele momente, pentru a nu interveni in evolutia normala a copilului. Astfel, este recomandata renuntarea pe timpul sarcinii la anumite obiceiuri, printre care si consumul de alcool.

Pentru ca practic nu a fost stabilit un nivel sigur din punct de vedere fetal al cantitatii de alcool ce poate fi consumat de o femeie insarcinata, obstetricienii recomanda evitarea la modul absolut a consumului de alcool in timpul sarcinii. Efectele fetale sunt dependente de cantitatea de alcool ingerata, dar chiar si consumul ocazional a fost incriminat in aparitia unor efecte nedorite la fat.

De-a lungul anilor, diferite studii au demonstrat ca un consum de alcool asociat sarcinii poate provoca o serie de afectiuni care apar la nou-nascut si evolueaza in continuare la copil, cunoscute sub denumirea de Sindromul Alcoolismului Fetal. Acest sindrom cuprinde retard de crestere pre- si postnatal, retard psihomotor, tulburari comportamentale, malformatii ale sistemului nervos si ale cordului si o serie de anomalii faciale tipice.

Copiii nascuti cu acest sindrom prezinta trasaturi distincte ale fizionomiei ce devin mai vizibile odata cu inaintarea in varsta, iar problemele comportamentale se pot declansa la varsta scolara,  in adolescenta sau chiar la maturitate. Dificultatile de invatare si un timp de reactie mai redus sunt, de asemenea, asociate cu Sindromul Alcoolismului Fetal, vinovat de intarzieri in dezvoltarea creierului.

In multe cazuri, creierul bebelusilor care sufera de acest sindrom prezinta dimensiuni reduse si dezechilibre in structura sa, la nivelul ganglionilor bazali, responsabili de memoria spatiala sau al cerebelului, coordonatorul echilibrului, tinutei si perceptiei. O alta trasatura specifica SAF se refera la problemele de atentie ale copilului. Copiii cu SAF au in mod constant scoruri mai mici la testele mentale si de limbaj.

Pentru a aprecia amploarea fenomenului, putem spune ca in SUA se estimeaza ca 1 din 300 de nou-nascuti au stigmate ale consumului de alcool matern in cursul sacinii. Dupa cauzele genetice, ingestia materna de alcool in cursul sarcinii este cea mai frecventa cauza identificabila de retard mintal.

Luand in considerare toate aceste informatii, este recomandata eliminarea consumului de alcool in timpul sarcinii, pentru ca cel mic sa se nasca sanatos si sa se bucure de o viata normala.

Poti afla mai multe despre efectele negative ale consumului de alcool in timpul sarcinii in pagina: Alcoolul in timpul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre