Consumul de alcool in sarcina

/ / Modificat: 2012-09-25
Consumul de alcool in sarcina

Consumul de alcool in sarcina se numara printre cei mai importanti factori de risc asociati cu problemele de sanatate ale fatului in dezvoltare. Consecintele acestui act necugetat al viitoarei mamici pot fi deosebit de grave, de la avort si nastere prematura pana la aducerea pe lume a unui copil cu malformatii si retard mintal. Sindromul alcoolismului fetal este una dintre cele mai grave maladii provocate de alcool in perioada de graviditate.

Sindromul fetal indus de alcool sau Sindromul fatului betiv

Consumul de alcool in timpul sarcinii poate afecta grav fatul si poate duce la aparitia unor defecte fizice, neurologice si mentale la copil dupa nastere, cunoscute sub denumirea de “sindromului fetal indus de alcool”.  Consumul de alcool in timpul sarcinii constituie o cauza importanta de retardare mentala la copil, care odata aparuta este ireversibila si urmareste copilul intreaga viata. In cadrul sindromului sunt incluse urmatoarele caracteristici: retardare mentala, malformatii osoase si ale organelor mari (inima, creier), deficiente de crestere, probleme ale sistemului nervos central, afectarea sistemului motor si probleme cu invatatul, memoria, interactiunea cu ceilalti, atentia, vorbitul si auzul. Gravitatea simptomelor este diferita de la copil la copil.

Exista si o serie de caracteristici faciale ale copiilor cu acest sindrom, insa acestea nu sunt specifice: ochi mici, buza superioara foarte subtire, nas scurt si carn si se estompeaza pe masura ce copilul creste.

In mod frecvent apare intarzierea in dezvoltare atat a fatului, cat si a copilului dupa nastere. Afectarea fetala indusa de alcool poate fi una dintre cauzele cele mai comune ale tulburarilor de auz, vorbire si exprimare.

Unii copii avand  sindromul fetal provocat de alcool prezinta o intarziere a maturizarii sistemului auditiv. Ca urmare, invata greu sau nu va invata deloc sa vorbeasca. Testarea functiei auditive inca din primele luni de viata, da posibilitatea medicului de a interveni in timp util prin mijloace de corectie. Acesti copii pot avea de asemenea tulburari ale limbajului, pot intelege mai greu, au probleme de concentrare si de comportament. Se pot asocia anomalii fizice la nivelul fetei, mainilor si picioarelor sau ale organelor interne.

Foto: miller-mccune.com

Alcoolul este, in fapt, o toxina care calatoreste cu rapiditate in fluxul sanguin si poate ajunge la fat prin placenta, cauzand diverse anomalii imposibil de corectat ulterior.

Alcoolul consumat de mama strabate usor bariera placentara si ajunge la fat. Fatul nu poate metaboliza la fel de repede ca un adult alcoolul, deci efectul alcoolului asupra sa este mai de durata si mai puternic. Consumul de alcool dauneaza fatului in orice moment al sarcinii, dar se considera ca cele mai nefaste consecinte apar cand mama consuma cantitati mari de alcool in primul trimestru de sarcina, cand organele copilului sunt in plina dezvoltare. Din pacate, aceasta este si perioada in care multe femei nu isi dau seama ca sunt insarcinate si se expun la alcool. De aceea medici recomanda ca in perioada in care incercati sa concepeti un copil sa nu consumati cantitati mari de alcool. 

Multe dintre caracteristicile sindromului fetal indus de alcool apar la copii proveniti de la mame care au consumat constant alcool in sarcina sau care au baut cantitati foarte mari de alcool. Totusi, unele studii au demonstrat ca,in cursul sarcinii chiar consumat in cantitati mici, alcoolul poate induce modificari comportamentale la copil, cum ar fi cresterea agresivitatii si agitatia. De aceea, foarte multi doctori recomanda abstinenta totala de la alcool in timpul sarcinii si alaptarii. 

Daca ai consumat alcool in timpul sarcinii sau daca esti consumatoare cronica de alcool si esti gravida, spune-i medicului tau cand mergi la control. Impreuna puteti gasi solutii pentru a avea un copil sanatos.

Efectele alcoolului in sarcina

Femeile care consuma bauturi alcoolice in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, sunt responsabile cu distrugerea permanenta a celulelor bebelusului in formare. Acest lucru inseamna ca fizionomia, organele si creierul fatului se vor dezvolta anormal.

Consumul bogat de alcool afecteaza in mare masura sistemul nervos al fetusului, de aceea viitorul copil se va confrunta cu probleme de invatare, miscare si coordonare intreaga sa viata. Totalul defectelor cauzate de acest viciu al gravidei formeaza un spectru de defecte, denumit Sindromul Alcoolismului Fetal.

Copiii care sufera de acest sindrom al consumului de alcool au in general malformatii faciale, se nasc sub greutatea normala si au o talie scunda tot restul vietii. Problemele comportamentale lipsesc rareori din simptome.

Gravida care bea mai mult de 6 pahare de alcool pe zi isi poate provoca avortul spontan, nasterea prematura sau decesul fatului in pantec.

Sindromul alcoolismului fetal

Cea mai severa complicatie a consumului de alcool in sarcina este sindromul alcoolismului fetal. Caracteristica principala a bolii este intarzierea in dezvoltare in viata intrauterina si dupa nastere. O mama care a consumat alcool cat a fost insarcinata va avea, foarte probabil, un copil nervos, iritabil, care va plange mult, va face crize nervoase si se va agita fara rost.

Exista si riscul ca micutul sa fie hipoton sau chiar sa apara o retardare mintala. Pot aparea de asemenea anomalii cranio-cerebrale. Afectarea fetala indusa de alcool poate fi una dintre cauzele cele mai comune ale tulburarilor de auz, vorbire si exprimare. Orice copil cu sindromul fetal provocat de alcool prezinta o intarziere a maturizarii sistemului auditiv.

Consecintele provocate de sindromul alcoolismului fetal sunt:

  •  alcoolul strabate bariera placentara, deci in uter copilul "bea" la fel de mult ca mama lui;
  • neuronii copilului sunt foarte vulnerabili, prin urmare alcoolul determina distrugerea celulelor receptoare, dar si a fibrelor nervului auditiv;
  • auzul mai slab se mentine pe toata durata vietii, provocand probleme de exprimare, vorbire si invatare;
  • daca este afectat creierul, copilul va percepe si intelege greu o conversatie; limbajul va parea haotic, de neinteles.

Retardul mintal este cea mai grava exprimare a sindromului alcoolismului fetal. Coeficientul mediu de inteligenta al acestor copii este de 65 (pragul de retard se inregistreaza sub IQ-ul de 80). La varsta scolara, acest handicap va fi un mare impediment pentru invatare, memorare, concentrare si interactiune cu ceilalti.

In functie de gradul de alcoolism de care sufera mama, un copil afectat de viciu inca din pantec va avea manifestari specifice chiar si in primele ore de la nastere: convulsii si tremur corporal, muschi rigizi, spasme la nivelul intregului trup, respiratie accelerata sau varsaturi.

Simptomele fizice postnatale ale copiilor afectati de acest sindrom sunt:

  •  anomalii specifice ale fetei: frunte bombata, ochi afundati in orbite, nas scurt, buza de sus uscata si rosie, gura incomplet dezvoltata, barbia turtita, urechi deformate sau deschidere in bolta palatina;
  • pot exista si anomalii ale incheieturilor, curbura coloanei vertebrale, defecte genitale sau afectiuni cardiace.

Sindromul fetal indus de alcool apare la o treime din sarcinile purtate de mamele alcoolice. Pragul de la care se produce sindromul fetal indus de alcool nu a fost insa stabilit. Ca urmare, unii medici sustin abstinenta totala pe parcursul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre