Congestia nazala in sarcina

/ / Modificat: 2017-10-13
Congestia nazala in sarcina

Intre 20 si 30% femei sufera de congestie nazala in sarcina. Congestia nazala se declanseaza din cauza schimbarilor hormonale care au loc in sarcina, problema de sanatate fiind cunoscuta drept rinita de sarcina. Congestia nazala in timpul sarcinii se manifesta ca si atunci cand avem nasul infundat in timpul unei raceli, insa cauzele sunt diferite.

Ce este rinita de sarcina

Rinita de sarcina apare din cauza modificarilor hormonale care au loc in corpul femeii gravide, si anume din cauza cresterii nivelului de estrogen si progesteron, ceea ce, la unele femei, poate duce la inflamarea mucoasei care captuseste narile.

Congestia nazala in sarcina poate fi cauzata si de cresterea volumului de sange care trece prin vasele de sange din nas.

In afara de nas infundat rinita de sarcina se manifesta si prin dureri de cap, scurgeri nazale si stranut. In cazul in care aceste simptome sunt acompaniate si de febra, durere in gat, frisoane, ganglinoi inflamati, atunci nu mai este vorba despre rinita, ci de o infectie a tractului respirator. De asemenea, nasul infundat poate sa fie si urmarea unei alergii care s-a declansat pe timpul sarcinii, situatie in care apar manifestari precum stranut, ochi care lacrimeaza, rosii, secretie apoasa din nas.

Aproximativ 15% dintre femeile insarcinate care sufereau de alergii inainte de a ramane gravide, s-au confruntat cu aceasta problema si pe parcursul sarcinii, iar simptomele au fost mai pronuntate. Dupa ce au nascut, aceste femei au constatat ca intensitatea simptomelor cauzate de o alergie s-a diminuat.

O alta cauza a nasului infundat poate fi si sinuzita. In aceasta situatie femeia insarcinata se confrunta cu dureri de cap, cu secretii nazale de culoare galben-verzuie, tuse, o stare generala de rau.

Cel care va stabili care este cauza care a dus la aparitia nasului infundat si care iti va recomanda tratamentul adecvat este medicul.

Este rinita de sarcina periculoasa?

Rinita de sarcina nu este o problema de sanatate grava, care sa puna in pericol viata fatului sau a mamei, insa nu trebuie sa fie lasata netratata, mai ales daca simptomele persista. O astfel de rinita o poate impiedica pe viitoarea mama sa se odihneasca cum trebuie, pentru ca se va trezi des pe timpul noptii, din cauza dificultatilor de respiratie.

Rinita de sarcina se declanseaza cel mai adesea in al doilea trimestru de sarcina, fiind o problema foarte suparatoare si iritanta pentru femeia insarcinata.

Ce poti face pentru a ameliora simptomele

In afara de recomandarile si de tratamentul primit de la medic, femeile care sufera de congestie nazala in sarcina pot lua cateva masuri care sa le usureze disconfortul. Atentie, nicio femeie insarcinata nu trebuie sa ia medicamente fara sa fi discutat cu un medic inainte! Astfel, iti iei toate masurile de protectie atat pentru sanatatea ta, cat si pentru sanatatea bebelusului tau.

Se recomanda consumul de lichide, nu numai apa, ci si ceaiuri, evitarea unui mediu care ar putea sa irite nasul (atmosfera cu vant puternic, frigul in exces, o camera in care este fum de tigara, miros de vopsea, sau in care aerul este unul uscat). Femeile insarcinate care au aceasta problema pot dormi cu capul putin mai ridicat decat de obicei, folosindu-se, de exemplu, de doua perne in loc de una singura. Si solutia salina poate fi folosita pentru a decongestiona fosele nazale.

Un umidificator pe care sa il montezi in camera in care dormi este, de asemenea, o buna solutie pentru a ameliora simptomele rinitei de sarcina. Daca ai unda verde de la medicul care iti monitorizeaza sarcina poti sa faci si exercitii usoare si moderate, pentru ca efortul facut ajuta la decongestionarea cailor nazale.

In cazul in care congestia nazala a fost cauzata de o alergie, atunci femeia insarcinata trbeuie sa ia masuri si sa evite factorii care ar putea sa ii declanseze sau sa ii agraveze alergia. Poate fi vorba despre praf, parul animalelor de companie, polenul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre