Ce exercitii fizice nu este bine sa faci in sarcina?

/ / Modificat: 2017-04-03
Ce exercitii fizice nu este bine sa faci in sarcina?

Atunci cand esti insarcinata, trebuie sa fii precauta si sa ai foarte mare grija la orice activitate care poate insemna un pericol pentru sarcina ta. Aici vorbim, in special, despre exercitiile fizice din timpul sarcinii.

In timpul sarcinii, centrul de greutate se schimba odata cu cresterea fatului, de aceea riscul de a-ti pierde echilibrul in timpul unui antrenament fizic (fie el chiar si de o intensitate mica) este mult mai mare. Activitatile de schi nautic, calarie, gimnastica, schi alpin, alpinismul, patinajul, hocheiul pe gheata si de surfing sunt cele mai nocive pentru femeia insarcinata, de aceea este bine eviti. Aceste sporturi, de asemenea, aduc riscul de a lovi stomacul si ar putea rani copilul in crestere.

Iata care sunt sporturile si activitatile fizice pe care ar trebui sa le eviti in timpul sarcinii:

Mersul cu bicicleta

Din nou, din cauza riscului de cadere, sporturi cum ar fi tenis si ciclism montan sunt numai bune de evitat in timpul sarcinii. De asemenea, dupa al doilea trimestru de sarcina, este bine sa eviti mersul cu bicicleta.

Cu toate acestea, in cazul in care mersul cu bicicleta este modul obisnuit de transport, poti alege sa continui, insa trebuie sa dai dovada de multa precautie. Asigura-te ca iti poti pastra echilibrul si ca te poti concentra la drum.

Sporturile de contact

Ar trebui sa eviti sporturile de contact, cum ar fi fotbal, rugby, hochei, volei, box, kickboxing si judo. Aceste sporturi pot aduce un risc mai mare de lovire in stomac.

Scufundarile, de asemenea, nu sunt sigure in timpul sarcinii, intrucat pot creste riscul de avort spontan si de a avea un copil cu defecte congenitale. In acest timp se pot forma bulele de azot in fluxul sangvin al copilului. Orice forma de scufundare nu este sigura in timpul sarcinii.

Sporturile la inaltime

Sporturile de mare altitudine, cum ar fi baloanele cu aer cald si alpinismul ar trebui sa fie, de asemenea, evitate. Modificarea nivelului de oxigen pune la risc copilul. Si cele mai multe escapade in parcuri de distractii, pe tobogane cu apa ar trebui sa fie sterse de pe lista. Acestea implica adesea o aterizare fortata, accelerarea brusca sau incetinirea, care ar putea afecta copilul.

Cum influenteaza inotul

Studiile arata ca, avand o temperatura ridicata la inceputul sarcinii poate creste riscul de malformatii congenitale la copii. Pentru a preveni supraincalzirea, bea multa apa si evita sa faci sport in perioade calduroase sau umede.

Nu ar trebui sa inoti in apa care are 32 grade C sau mai mult, desi, apa celor mai multe bazine de petrecere a timpului liber au in jur de 30 de grade C, cu exceptia cazului in care apa a fost incalzita pentru un anumit motiv. Intotdeauna asculta-ti corpul atunci cand faci sport si incetineste ritmul sau opreste-te daca te simti obosita.

Dupa 16 saptamani, este indicat sa nu faci niciun exercitiu care te obliga sa stai culcata pe spate, cu picioarele ridicate (de exemplu, abdomenele). Greutatea uterului poate apasa pe vena cava, ceea ce te face sa te simti slabita sau ametita.

Daca nu ai facut exercitii fizice inainte de sarcina, nu este recomandat sa faci un efort fizic intens acum. In schimb, incepe treptat si incet cu exercitii usoare zilnice. Discuta cu medicul pecialist inainte de a incepe sa faci orice fel de miscare fizica.

*** Articol scris de Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook facebook.com/DrSilviuIstoc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sport interzis sarcina Exercitii fizice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre