Ce este granulomul piogenic oral si cum se manifesta in sarcina

/ / Modificat: 2017-05-11
Ce este granulomul piogenic oral si cum se manifesta in sarcina

Granulomul piogenic oral este o leziune relativ comuna, care apare in cavitatea bucala, ca urmare a cresterii excesive a tesutului din aceasta zona. Termenul poate aduce confuzie, pentru ca nu este chiar un granulom. I-a fost atribuit acest termen pentru ca o leziune identica pe piele a fost crezuta a fi o reactie cauzata de infectia cu organisme piogenice (cele care produc infectia). In realitate, aceasta consta in nenumarate vase de sange dilatate, intr-o regiune de tesut umflata.

Cand apare granulomul piogenic si ce duce la aparitia lui?

Leziunile apar la mai multe varste, iar femeile sunt cele mai predispuse, la femeile insarcinate fiind si mai predominant. Leziunile pot aparea la femeile gravide pe toata perioada sarcinii, desi este cel mai probabil sa se intample spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru.

Majoritatea granuloamelor piogenice se intalnesc la nivelul gingiilor, in special in regiunea frontala a partii superioare a gurii. Cauzele granulomului piogenic oral:

• Iritarea tesuturilor orale;
• Trauma fizica;
• Hormoni;
• Igiena orala precara.

Semne si simptome ale granulomului piogenic oral

Granulomul piogenic este o umflatura usoara de culoare rosu-mov, la nivelul gingiilor. Petele care mai apar la femeile insarcinate sunt vazute ca granulom piogenic la nivelul gingiilor, dar sunt denumite granulomii sarcinii. De obicei, nu depasesc 2 cm si nu prezinta semne de durere si pot sangera daca sunt provocate sau nu.

Diferenta dintre aceste doua afectiuni este strict din punct de vedere clinic, din punct de vedere al asemanarii uneia cu cealalta. Pot creste treptat in marime, dar pot si regresa spontan sau disparea dupa nastere, moment in care devin fibrotici.

Granulomul sarcinii

Granulomul piogenic din timpul sarcinii sau tumorile sarcinii sunt tesuturi crescute pe regiunea dintre dinti si gingii, asociate de multe ori cu gingivita specifica sarcinii. Acesta dispare de obicei dupa sarcina si este adesea cauzat de o igiena orala precara. Granulomii din timpul sarcinii mai sunt cauzati si de efectele generale ale progesteronului si estrogenului.

Tratamentul granulomului piogenic oral

Nu exista un tratament pentru aceasta afectiune din timpul sarcinii, avand in vedere ca leziunile se pot vindeca de la sine odata cu nasterea. Este recomandat sa se astepte pana dupa nastere, pentru a putea apela la indepartarea chirurgicala a lor.

Daca situatia devine din ce in ce mai grava insa, pot exista si proceduri de indepartare chirurgicala imediata. Sangerarile sau durerea vor fi semnele care vor duce pacienta pe scaunul specialistului. Supravegherea atenta a starii de sanatate este mult mai importanta in timpul sarcinii, asa ca orice urma de aparitie a unei infectii ar trebui sa te duca in cabinetul unui doctor.

*** Articol scris de dr. stomatolog Andra Custura. Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dantura in sarcina Sanatate orala

Articole recomandate

Citeste si despre