Boli frecvente in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2013-10-07
Boli frecvente in timpul sarcinii

Bolile din timpul sarcinii sunt cel mai negru cosmar al unei gravide, din cauza imposibilitatii de a lua medicamente pentru a le trata si a disconfortului pe care simptomele acestora le adauga starilor si-asa incomode ale sarcinii. Exista insa unele afectiuni la care gravidele sunt mai predispuse in aceasta perioada. Iata care sunt cele mai intalnite boli din timpul sarcinii, dar si cele mai sigure metode de tratament pentru ele.

Viroze respiratorii (tuse, raceala, gripa etc.)

Virozele respiratorii sunt printre afectiunile care ataca sanatatea gravidelor cel mai des, in special daca au imunitatea scazuta. Odata cu trecerea la sezonul rece, virusurile gripale si germenii se inmultesc cu repeziciune si predispun mamicile in devenire la tot soiul de infectii resipratorii: raceli, gripe, bronsite, tuse etc.

Gravidele care fac vaccinuri antigripale prezinta mai putine riscuri de a suferi de viroze sezoniere. Cele care nu apeleaza insa la astfel de mijloace profilactice si care nu au grija sa-si intareasca organismul cu o alimentatie bogata in vitamine si imunostimulatoare naturale tind sa treaca prin mai multe episoade de raceala sau gripa de-a lungul sarcinii.

Intrucat majoritatea medicamentelor pentru gripa si raceala sunt interzise in sarcina, daca te alegi cu o astfel de viroza, este indicat sa apelezi la remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor:

  • baie de aburi, solutie salina, balsam mentolat (pentru desfundarea nasului);
  • comprese cu apa rece (in cazul febrei);
  • miere, gargara cu sare (impotriva durerilor in gat);
  • somn si odihna (pentru recapatarea puterilor);
  • dormit pe perna inalta (in cazul tusei si pentru desfundarea nasului);
  • siropuri naturale de tuse etc. (sirop de brad) 

Citeste si: Raceala in timpul sarcinii. Cum o tratam?

Citeste si: Ce faci daca te imbolnavesti  de gripa cand esti gravida

Infectii urinare

Infectiile urinare sunt printre afectiunile la care gravidele sunt cel mai predispuse, din cauza schimbarilor hormonale din organism, care le fac vulnerabile la tot soiul de infectii. Se manifesta prin urinari frecvente si dureri sau arsuri in timpul mictiunilor.

Sunt cauzate de bacterii care patrund in tractul urinar si pot afecta vezica, uretra, ureterele si chiar rinichii, atunci cand nu sunt tratate la timp sau corespunzator. Infectiile urinare trebuie tratate imediat in sarcina, pentru a se preveni raspandirea infectiei si aparitia complicatiilor la fat.

Fiind o infectie bacteriana, tratamentul consta in antibiotice. Medicul iti va recomanda antibioticul potrivit si sigur pentru tine, in functie de starea ta de sanatate si de etapa sarcinii in care esti.  

Citeste si: Infectiile urinare in timpul sarcinii

Candidoza si scurgerile vaginale anormale

Scurgerile vaginale sunt normale din punct de vedere fiziologic, iar pe perioada sarcinii acestea cresc cantitativ, din cauza cresterii nivelului de hormoni din organism. In general, sunt transparente sau usor albicioase, dar daca observi ca miros urat, au o textura branzoasa si o culoare verzuie sau prezinta urme de sange, mergi la medic.

Poate fi vorba de o infectie vaginala, cea mai frecventa in sarcina fiind candidoza. Infectia se trateaza numai la recomandarea medicului ginecolog, tratamentul fiind local, nu oral. Ce poti face este sa eviti mancarea procesata si cea care are zahar.

Citeste si: Tratamentul Candidei pentru femeile insarcinate

Chlamydia

Chlamydia este o boala cu transmitere sexuala (BTS) care ridica o multime de riscuri asupra fatului, atunci cand apare in sarcina. Este cauzata de o bacterie numita Chlamydia trachomatis si, cel mai adesea, este asimptomatica. Este descoperita doar in urma unei analize speciale de secretie, recomandata de ginecolog.

In cazul in care nu este descoperita si tratata la timp, Chlamydia poate dauna iremediabil sistemului reproducator feminin. In sarcina, poate conduce la dezvoltarea sarcinii ectopice sau extrauterine.

Gravidele cu Clamydia prezinta un risc crescut de a naste prematur si de a transmite infectia fatului. In cazul Chlamydiei in sarcina, este recomandat tratamentul cu antibiotice, precum eritromicina sau amoxicilina, considerate sigure in sarcina.  

Herpes genital

Herpesul genital este o alta infectie cu transmitere sexuala frecventa la gravide. Se manifesta prin niste mici umflaturi sub forma unor vezicule rosiatice si dureroase. Cele mai multe gravide sunt infectate cu virusul Herpes Simplex fara sa stie acest lucru, din cauza ca, de multe ori, virusul este in stare latenta, inactiv, iar boala este asimptomatica.

Unul dintre principalele riscuri ale herpesului genital in sarcina este transmiterea virusului la fat, prin placenta sau la nastere (herpes neonatal). In cazul in care virusul are manifestari active in timpul sarcinii, medicul recomanda administrarea de antivirale, cel mai cunoscut dintre ele fiind Aciclovirul.  

Varice

Varicele sau venele varicoase reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii in sarcina. Pot aparea pe tot corpul, inclusiv pe fata, dar cele mai afectate sunt membrele inferioare. Se prezinta sub forma unor dungulite vinetii, proeminente, organizate sub forma unor panze de paianjen, din cauza dilatatiilor venelor, produsa de presiunea exercitata de greutatea corpului asupra picioarelor.

In cele mai multe cazuri, varicele dispar imediat dupa nastere, de aceea, gravidele sunt sfatuite sa astepte, inainte de a recurge la vreun tratament in timpul sarcinii. Doar in cazul in care nu dau semne ca dispar, dupa nasterea copilului, este recomandat sa mergi la un dermatolog, pentru tratament specific.

Alte afectiuni ale pielii care au tendinta de a se declansa in sarcina, dar si de a se remite de la sine dupa nastere sunt:

Citeste si: Varicele in timpul sarcinii

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infectie frecventa in sarcina, cauzata de parazitul Toxoplasma gondii (care traieste in fecalele animalelor, in special ale pisicilor, dar si in mancarea contaminata). Nedescoperita la timp si netratata, infectia pune probleme serioase sanatatii fatului in dezvoltare (malformatii cerebrale, oculare etc.).

Medicii recomanda avortul doar in cazul in care constata ca parazitul a ajuns la fat. In caz contrar, recomanda un tratament cu antibiotice, care poate fi prelungit pana la nastere, astfel incat sa se reduca riscul transmiterii la fat.  

Citeste si: Toxoplasmoza in sarcina

Mai cunosti si alte boli frecvente cu care se confrunta gravidele? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli sarcina Afectiuni piele sarcina Toxoplasmoza sarcina Infectii vaginale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre