Riscul unei sarcini cu probleme, mai mare cand bebelusul este baiat

/ / Modificat: 2017-09-18
Riscul unei sarcini cu probleme, mai mare cand bebelusul este baiat

Diferentele intre baietei si fetite se contureaza inca din timpul vietii intrauterine. Ultimele cercetari sugereaza ca riscul unei sarcini cu probleme este mai mare in cazul gravidelor care asteapta un copil de sex masculin. Dupa ce au analizat mai mult de jumatate de milion de nasteri, de-a lungul a trei decenii, oamenii de stiinta de la Robinson Research Institute din cadrul Universitatii din Adelaide, Australia, au ajuns la concluzia ca sexul copilului ar putea influenta atat sanatatea mamei, cat si a bebelusului, mentioneaza webmd.com. 

Sexul copilului - asociat cu riscul de complicatii in sarcina

Sexul copilului este asociat in mod direct cu riscul de a dezvolta complicatii in sarcina. In cazul bebelusilor de sex masculin, riscul de nastere prematura este mai mare, ceea ce ii predispune la mai multe probleme de sanatate. Totodata, viitoarele mamici de baietei dezvolta mai des diabet gestational si preeclamsie, in comparatie cu mamicile de fetite. Specialistii in domeniu nu au putut inca stabili cu exactitate de ce riscul de complicatii in sarcina este mai mare in cazul fetusilor de sex masculin. Cel mai probabil, cauza este de natura genetica.

Medicii neonatologi spun ca rezultatele ultimelor cercetari nu fac altceva decat sa confirme observatiile din practica medicala. Comparativ cu fetitele, nou-nascutii de sex masculin prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta complicatii imediat dupa nastere. Aceastea tind sa apara in special in cazul bebelusilor nascuti prematur. O posibila explicatie a acestui fenomen este aceea ca placenta, organul prin care bebelusul se hraneste si se dezvolta, este diferita la baietei. Placenta joaca un rol esential in sarcina, ea fiind un organ care apartine practic bebelusului si este identic cu acesta din punct de vedere genetic.

Defectele de dezvoltare a placentei, responsabile de complicatiile aparute in sarcina si la nastere

In urma studiilor asupra modului in care evolueaza sarcina, oamenii de stiinta au descoperit ca in jur de 142 dintre tipurile de gene regasite in placenta se exprima diferit in functie de sexul copilului. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca defectele de dezvoltare si functionare a placentei sunt responsabile de complicatiile aparute in timpul sarcinii. Acestia au evaluat peste 570.000 de sarcini, de-a lungul a 30 de ani de studii clinice.

In comparatie cu fetitele, riscul de nastere prematura la baietei s-a dovedit a fi cu 27% mai mare, intre saptamanile 20 si 24 de sarcina, respectiv cu 24% mai mare, intre saptamanile 30 si 34 si cu 17% mai mare, intre saptamanile de gestatie 34 si 36. O nastere petrecuta la termen are loc intre saptamanile 39 si 41 de sarcina.

In privinta riscului de a dezvolta diabet indus de sarcina, acesta este cu 4% mai ridicat la femeile care sunt insarcinate cu baietei. Totodata, riscul de preeclamsie este cu 7.5% mai mare la aceeasi categorie de gravide. Preeclamsia este o complicatie serioasa, manifestata prin tensiune arteriala mai mare de 14/9. Netratata la timp, aceasta duce la eclamsie, o afectiune foarte grava ce poate cauza coma sau chiar moartea mamei si a bebelusului.

In mod paradoxal, femeile insarcinate cu fetite au un risc cu 22% mai mare de a dezvolta preeclamsie in stadiile de inceput ale sarcinii, ceea ce impune programarea unei operatii prin cezariana inainte ca sarcina sa ajunga la termen.

Cum poti evita complicatiile in sarcina

Asocierea dintre sexul bebelusului si complicatiile aparute la nastere nu reprezinta insa o relatie cauza-efect. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa te alarmezi ca vei avea complicatii in timpul sarcinii, daca se intampla ca bebelusul sa fie de sex masculin. Exista foarte multe femei insarcinate cu baietei care nasc la termen, fara complicatii. Secretul consta in adoptarea unei diete sanatoase si mentinerea unei greutati corporale normale, inainte de a ramane insarcinata.

In cazul unei sarcini neplanificate, gravidele pot lua mai multe masuri, menite sa reduca riscul de complicatii in timpul sarcinii si la nastere. Renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcoolul si mentinerea formei fizice sunt cele mai indicate strategii de succes. Totodata, este foarte important sa te informezi in privinta tuturor riscurilor la care te expui si sa te asiguri ca primesti o buna ingrijire prenatala.

In functie de rezultatul studiilor viitoare, programele de ingrijire prenatala s-ar putea modifica, bazandu-se pe sexul bebelusului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sarcina Riscuri sarcina Nastere prematura Preeclampsie sarcina Sexul copilului

Articole recomandate

Citeste si despre