Medicamentele pentru acnee in sarcina, periculoase pentru fat

/ / Modificat: 2011-09-19
Medicamentele pentru acnee in sarcina, periculoase pentru fat

Acneea in timpul sarcinii apare din cauza schimbarilor care se produc in organism. In cazul femeilor care nu sunt insarcinate tratamentul pentru acnee consta adesea in administrarea de Accutane, Retin-A, vitamina A sau tetraciclina, prescrise de dermatolog. In sarcina, astfel de medicatii pot pune in pericol fatul. Daca ai ramas insarcinata si tii un tratament pentru acnee, opreste-l si vorbeste cu medicul tau!

Ce sunt aceste medicamente?

Unele dintre ele au administrare orala, altele sunt creme sau unguente cu aplicare locala, dar pot avea aceleasi efect nocive, chiar daca nu sunt ingerate sau injectate in organism:

  • Accutane – este un medicament care se administreaza oral si care trateaza acneea;

  • Retin-A – face parte din tratamentul acneei si este o crema cu aplicare locala;

  • tetraciclina – este un antibiotic care este recomandat de dermatolog pentru acnee numai in urma depistarii unor infectii care stau la baza declansarii ei.

Care sunt pericolele pentru fat?

Luarea unui tratament pentru acnee pe baza de aceste produse poate ridica riscuri in privinta sanatatii si dezvoltarii fatului .

Conform specialistilor si statisticilor, aproximativ 25-35% dintre copiii nascuti din mame care au folosit tratament pe baza de Accutane in primul trimestru de sarcina au avut malformatii congenitale la nastere. Acestea includ:

  • defecte craniofaciale;

  • defecte la nivelul inimii;

  • malformatii ale sistemului nervos central.

Exista si un risc crescut de avort spontan si de deces fetal asociat cu folosirea Accutanului in sarcina.

Aplicarea locala a cremei Retin-A are si ea efecte secundare care pot afecta fatul. Mai putin de 10% din compozitia acestui medicament patrunde prin piele in sangele mamei si mai putin din aceasta cantitate ajunge si la fat. Exista si in aceste cazuri riscuri, mai putine decat in cazul Accutanului, dar care trebuie discutate cu medicul.

Produsele cu tretinoina sau adapalene, ambele derivate din vitamina A, sunt periculoase in sarcian si au fost asociate cu un risc crescut de malformatii congenitale.

Tetraciclina pare sa inhibe cresterea si dezvoltarea osoasa a fatului si determina decolorarea dintilor bebelusului. Administrarea acestui antibiotic in sarcina trebuie facuta cu multa precautie si numai cu aviz medical.

Se pot folosi produse medicamentoase sau cosmetice fara prescriptie medicala?

Majoritatea lotiunilor si produselor cosmetice de ingrijire a tenului sunt permise in sarcina. Totusi, cel mai indicat este sa te sfatuiesti cu medicul inainte de a aplica vreun produs cosmetic cu efect terapeutic.

Benzoilul peroxid poate fi folosit cu precautie in sarcina. Cel mai bine este sa stai deoparte de produsele si medicamentele (care se dau fara reteta) pentru acnee care au in compozitie vitamina A, acid salicilic sau orice alta substanta care ti-ar putea pune in pericol sarcina.

Cum poti ameliora acneea in sarcina?

  • dormi suficient de mult si relaxeaza-te;

  • curata fata cu lotiuni tonice si demachiante pentru piele sensibila;

  • pastreaza tot timpul fata curata;

  • masajele faciale pot imbunatati circulatia sanguina de la nivelul fetei si pot ameliora aspectul acneei;

  • fa sport in fiecare zi;

  • mananca cat mai multe fructe si legume si evita alimentele procesate;

  • foloseste-te de masti faciale pe baza de remedii naturiste – pulpa de rosii, frunze de capsuni, suc de lamaie amestecat cu apa de trandafiri, suc de menta cu pulbere de curcuma, suc de aloe vera, pasta de castravete, 3 linguri de miere cu 1 lingurita de pudra de scortisoara etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee sarcina Medicamente in sarcina Antibiotice in sarcina Acnee Acnee bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre