Intarzierea sau retardul de crestere intrauterina

/ / Modificat: 2011-10-10
Intarzierea sau retardul de crestere intrauterina

Intarzierea sau retardul de crestere intrauterina apare atunci cand fatul se dezvolta mai incet decat  trebuie si nu creste conform graficelor si parametrilor normali. Ea se mai regaseste si sub denumirea de intarziere in crestere fetala (IUGR) si reprezinta a 2-a cauza de moarte perinatala, dupa prematuritate.

Care sunt cauzele intarzierii in crestere fetala?

Fatul poate incetini din evolutie daca nu primeste suficient oxigen sau nutrienti necesari pentru a se dezvolta. Foarte rar poate fi vorba de un defect genetic care sa stea la baza intarzierii cresterii lui. Iata si alte cauze ale retardului de crestere intrauterina: anormalitati ale placentei sau alte complicatii medicale ale ei (prin placenta fatul primeste atat oxigen, cat si nutrienti pentru a se hrani, astfel, daca ea este prea mica, formata incorect sau incepe sa se desprinda de uter mai devreme - placenta abruptio - ea nu mai functioneaza normal; anumite boli ale mamei (hipertensiune cronica, preeclampsie, boli ale inimii sau rinichilor, anumite tipuri de anemii, diabet in stadiu avansat, boli de coagulare a sangelui sau ale plamanilor; anormalitati cromozomiale (sindrom Down, anomalii structurale din nastere ca anencefalia etc.); un stil de viata dezorganizat si vicios (fumat, alcool, abuzul de droguri sau medicamente - anriconsulsive); sarcina multipla; anumite infectii care pot fi transmise la fat (toxoplasmoza, sifilis, rubeola etc.); malnutritia (o dieta alimentara precara in sarcina).

Cum afecteaza intarzierea cresterii intrauterine fatul sau bebelusul dupa nastere?

Bebelusii diagnosticati cu retard de crestere intrauterina pot suferi complicatii in sacina, la nastere sau dupa aceea. Gradul de risc depinde foarte mult de cauza care a dus la aceasta problema, de cat de sever este retardul, de cat de devreme apare in sarcina si de varsta gestationala a fatului. Medici sustin ca daca bebelusul creste cu 3-5% mai putin decat ar trebui exista foarte mari sanse sa sufere complicatii: se poate naste mort (din cauza restrictiei de oxigen si nutrienti); glicemie scazuta; sistem imunitar extrem de scazut si rezistenta scazuta a organismului la infectii; anormalitati ale globulelor rosii din sange; icter; sindrom de aspiratie de meconiu. Pe termen lung consecintele retardului de crestere intrauterina pot varia. Specialistii au descoperit probleme sau incetiniri la mai multe niveluri din dezvoltarea copilului. Altii au asociat aceasta problema cu paralizia cerebrala sau obezitatea la maturitate. De asemenea, riscul de diabet de tip 2 si de hipertensiune arteriala este mai mare la copii nascuti cu acest retard.

Cum isi poate da seama medicul cat de mare este fatul in burtica?

In timpul primului examen pelvic sau ginecologic din sarcina medicul masoara marimea uterului tau. Tot atunci medicul poate prezice o data probabila a nasterii si poate face anumite predictii cu privire la evolutia acestuia. Dupa aceea, el verifica cum creste si se dezvolta fatul in functie de cat masoara burtica ta la fiecare control prenatal.


Ce se poate face pentru fat?

Daca medicii suspecteaza un retard de crestere in cavitatea intrauterina iti vor face o ultrasonografie detaliata si posibil si o amniocenteza, pentru a depista toate defectele cromozomiale. Daca se descopera anomalii congenitale si retardul este depistat la debutul sarcinii poti opta pentru intreruperea sarcinii. Medicul va recurge la analize complete de sange si la alte investigatii si te va tine sub supraveghere atenta, chemanadu-te la consult la fiecare 2 saptamani. Daca te apropii de data limita a sarcinii (saptamana 37), iar fatul nu mai poate rezista in mediul intrauterin sau nu poate face fata unei nasteri naturale, medicul ti-ar putea impune cezariana. De asemenea, daca apar alte complicatii care ar putea periclita viata ta sau a fatului, atunci se recurge la nasterea prematura.

Se poate preveni intarzierea in cresterea fetala?

Este esential sa mergi la toate vizitele prenatale la medic si sa faci toate testele recomandate de medic. De asemenea, un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si bogata in nutrienti esentiali pentru cresterea fatului te poate feri de a asemenea complicatie. Nu consuma alcool, nu fuma si nu lua medicamente fara acordul medicului. Nu uita de vitaminele prenatale, atat de importante pentru sanatatea fatului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare intrauterina Complicatii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre