Infectia cu Chlamydia in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Infectia cu Chlamydia in sarcina
Intrebare:

- Buna ziua. Am 31 de ani si am ramas insarcinata. Din motive nestiute am pierdut sarcina la 4 saptamani. In urma analizelor mi-a iesit valoarea Ig G pozitiv Chlamydia. Imi explicati si mie ce inseamna aceasta valoare? Ca am aceasta boala? Credeti ca aceasta poate fi o cauza a pierderii sarcinii? Mentionez ca acest rezultat al analizei s-a facut in urma recoltarii de sange. Multumesc frumos.

Raspuns:

In general, identificarea prezentei IgG in serul pacientilor semnifica un contact cu boala respectiva, insa de foarte putine ori aceste valori ne pot spune ceva despre momentul când a avut loc acel contact.

Din moment ce nu pomeniti nimic despre IgM voi presupune ca acesti anticorpi se afla in limite normale, lucru care ar reprezenta un contact anterior cu acest tip de germene (o valoare IgM crescuta ar reprezenta o infectie acuta cu Chlamydia).

In timpul sarcinii, infectia organelor genitale cu Chlamydia poate avea o actiune nefasta asupra dezvoltarii ulterioare a sarcinii, dar mai ales asupra nou-nascutului, actiune nociva ce se manifesta, de asemenea si in post-partum (dupa nastere).

Astfel, infectia cu Chlamydia poate determina: intreruperea cursului sarcinii (avortul spontan suferit anterior poate fi cauzat de o astfel de infectie), nastere prematura, ruptura prematura de membrane.

Dar efectul principal este asupra nou-nascutului in momentul nasterii: in 20-50% din cazuri fatul prezinta conjunctivite in primele 2 luni de viata, in 10-20% din cazuri putând prezenta pneumonie chiar la 3-4 luni dupa nastere. De asemenea, poate induce la fat si otita medie (infectia urechii) sau obstructie nazala severa sau oftalmie.

In perioada post-partum (dupa nastere) Chlamydia poate produce la mama infectii genitale de diverse intensitati, de la sindrom febril, endometrite (infectii uterine), pana la pelvi-peritonita sau chiar peritonita.

Transmiterea infectiei la nou-nascut se face in timpul nasterii, prin contactul cu organele genitale ale mamei, infectate cu Chlamydia. Nu a fost dovedita transmiterea transplacentara (in timpul sarcinii) si uterina a acestui germene. Avand in vedere gravitatea acestei infectii asupra nou-nascutului, dar si a complicatiilor infectioase in post-partum, in momentul in care s-a detectat Chlamydia la o gravida este necesar un tratament energic.

Dar, deoarece antibioticele de electie pentru Chlamydia sunt  in general contraindicate in sarcina, mai ales in prima parte a acesteia, se impune prudenta in alegerea preparatului medicamentos care sa fie eficient impotriva infectiei si sa fie in acelasi timp si sigur pentru fat.

Pentru a preveni efectele nedorite asupra sarcinii, trebuie sa respectati controalele prenatale periodice si sa mentineti o buna colaborare cu medicul care urmareste buna desfasurare a sarcinii.

Dr. Ciprian Pop-Began
Obstetrica ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Chlamydia

Articole recomandate

Citeste si despre