Hernia ombilicala in sarcina

/ / Modificat: 2017-09-26
Hernia ombilicala in sarcina

Hernia ombilicala in sarcina poate fi recunoscuta usor prin faptul ca buricul are tendinta de a iesi in afara, formandu-se o mica umflatura. In general este asimptomatica, insa exista cativa factori de risc care o pot declansa in timpul sarcinii. Afla daca este cazul sa apelezi la corectie chirurgicala sau nu!

Ce este hernia ombilicala?

Hernia ombilicala este de fapt un mic defect aparut in peretele abdominal. Aceasta este o gaura care permite unei anse intestinale (ori unui organ) sau unei bucati de grasime sa iasa la exterior (ca o umflatura).

Hernia ombilicala este o problema care se intalneste cel mai adesea la copiii mici. Mai mult chiar, cele mai multe hernii ombilicale sunt congenitale si raman asa pe tot parcursul vietii, fiind latente si asimptomatice.

Exista unele imprejurari in care aceasta se poate declansa, manifestand simptome inconfortabile si necesitand ajutor medical.

Cauzele herniei ombilicale in sarcina

Greutatea

Luarea progresiva in greutate este o cauza a herniei ombilicale aparute in timpul sarcinii sau mai degraba un motiv al acutizarii ei. Stresul indus de kilogramele in plus, precum si presiunea de la nivelul abdomenului sunt vinovate pentru declansarea simptomelor herniei ombilicale in sarcina.

Ridicarea de greutati

Ridicarea unor greutati prea mari in timpul sarcinii poate suprasolicita abdomenul, putand pune presiune asupra lui si declansand hernia ombilicala.

Tusea

Defectul de la nivelul ombilicului este de regula unul extrem de mic care nu permite iesirea la exterior a bucatii de grasime sau a ansei intestinale. Totusi, atunci cand femeia insarcinata depune un efort care solicita mai mult musculatura abdominala, chiar si o tuse mai puternica sau un stranut, aceasta gaura se poate mari usor si declanseaza disconfortul.

Travaliul

Efortul depus in travaliu care solicita in exces musculatura abdomenului, precum si greutatea foarte mare a femeii sunt factori de risc pentru manifestarea herniei abdominale in sarcina.

Ce simptome apar?

In cele mai multe cazuri, chiar daca este prezenta, hernia ombilicala nu manifesta niciun fel de simptom. Dar in altele, atunci cand se acutizeaza sau este fortata de imprejurari, hernia incepe sa isi faca simtita prezenta in timpul sarcinii:

ca o umflatura in exterior (de textura foarte moale) - marimea variaza de la cativa milimetri pana la maxim 5 cm in diametru;

• durere locala;

• greata, varsaturi;

• roseata si inflamarea zonei, aspect cianotic (in cazuri complicate).

Ce tratamente sunt recomandate in timpul sarcinii?

Simptomele herniei ombilicale in sarcina nu sunt atat de pronuntate incat sa se treaca la interventie chirurgicala. Dar daca durerile sunt puternice sau hernia se complica, afectand si zone adiacente, atunci apelul la chirurgie este esential, chiar si pe timpul sarcinii.

Exista o hernie ombilicala fara complicatii care poate fi redusa prin simpla apasare a umflaturii in interior.

De asemenea, masajul gentil asupra zonei, precum si odihna (pentru a se evita presiunea abdominala) ar putea determina retragerea herniei.

Singura complicatie care poate aparea este incarcerarea herniei, in care bucata iesita la exterior este strangulata. Fluxul sangelui nu mai ajunge la ea si cedeaza putand produce ocluzie intestinala (blocarea partiala sau totala a unui intestin). In acesta caz, se impune corectia chirurgicala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Buric sarcina Hernie ombilicala tratament

Articole recomandate

Citeste si despre