Gravida bolnava de SIDA

/ / Modificat: 2013-02-14
Gravida bolnava de SIDA

Atunci cand ai SIDA si esti gravida, exista riscul transmiterii virusului HIV la fat, insa exista totodata si sansa de a duce sarcina la capat, fara ca bebelusul din burtica sa fie afectat deloc. Cu alte cuvinte, poti fi o gravida cu SIDA si poti naste un copil perfect sanatos. Iata care sunt si cand apar riscurile transmiterii virusului la fat si ce masuri de precautie trebuie luate in sarcina!

SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite) este o boala cauzata de infectia cu virusul HIV (virusul imumodeficientei umane). Acesta se transmite prin contact sexual neprotejat sau prin transfuzii cu sange infectat. SIDA este o boala incurabila, care poate fi controlata prin intermediul medicatiei, dar pe care un bolnav o are toata viata.  

Riscurile transmiterii HIV la fat in sarcina

Riscul transmiterii virusului HIV la fat este destul de redus in cazul in care gravida are grija de sanatatea ei si isi ia toate masurile de precautie necesare. Riscul de transmitere a virusului la bebelusul din burtica creste in cazul in care gravida:

  • fumeaza;
  • este dependenta de droguri;
  • sufera de malnutritie;
  • are si alte infectii cu transmitere sexuala;
  • alapteaza.

In majoritatea cazurilor, virusul HIV nu trece prin placenta mamei si nu ajunge la fat. In cazul in care gravida este sanatoasa si nu apar complicatii sau deficiente nutritive in organism, placenta protejeaza bebelusul din burtica de infectarea cu HIV, pe toata durata sarcinii.  

Masuri pentru prevenirea infectarii fatului cu HIV

O parte esentiala a prevenirii transmiterii virusului HIV la fat consta in continuarea tratamentului contra SIDA pe toata durata sarcinii. Medicul iti va stabili o schema de tratament adecvata conditiei tale, astfel incat sa aiba efecte secundare minime asupra bebelusului.

Tot in scopul prevenirii transmiterii infectiei la fat, este important sa iti gasesti un medic specializat si cu experienta in monitorizarea sarcinilor la gravide cu SIDA. Pe parcursul sarcinii, vei fi supusa la mai multe teste de sange decat o gravida normala. Medicul urmareste, cu fiecare analiza facuta, care este nivelul sau cantitatea de virus din sange si daca apar modificari ale acestuia care ar necesita luarea unor masuri terapeutice speciale, pentru controlarea evolutiei infectiei.

In general, o gravida bolnava de SIDA va fi mult mai atent monitorizata de medic si i se vor face mai multe teste, ecografii si analize, pentru ca acesta sa se asigura ca sarcina decurge normal si ca nu exista riscul transmiterii virusului la fat. Ingrijirea personala este importanta in prevenirea riscului de transmitere a virusului HIV la bebelusul din burtica.

Mentine-te cat mai sanatoasa cu ajutorul unei alimentatii echilibrate, prin administrarea suplimentelor vitaminice (daca este cazul) si sport. Renunta la fumat, alcool si alte vicii care iti pot afecta sanatatea si slabi si mai mult sistemul imunitar.

Fa intotdeauna sex protejat, pentru a evita transmiterea virusului altor parteneri si pentru evitarea infectarii tale cu alte boli cu transmitere sexuala, care ti-ar putea influenta negativ sarcina.

Cunosti cazuri in care o gravida bolnava de SIDA a nascut un copil perfect sanatos? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre