Diareea in sarcina

/ / Modificat: 2017-06-13
Diareea in sarcina

Diareea este o problema care poate aparea in timpul sarcinii. Ea nu este considerata un simptom sau un semn de sarcina. Dimpotriva, constipatia este cea care apare in sarcina din cauza schimbarilor hormonale specifice acestei perioade. Diareea in timpul sarcinii are o cauza externa – un aliment, un medicament sau boala gastointestinala. Cum ii faci fata in sarcina?

Care sunt cauzele diareei in sarcina?

Diareea poate aparea in timpul sarcinii dintr-o multime de motive:

consumul anumitor alimente;
• intoleranta la lactoza;
• intoxicatia alimentara;
• paraziti intestinali etc.

Schimbarile hormonale din sarcina te pot face mai sensibila decat de obicei la anumite alimente. Poti constata ca nu mai poti manca unele produse pe care le adorai si ca poftesti la unele de care nici nu te atingeai inainte sa fii gravida. Toate aceste schimbari pot provoca aparitia diareei. Cele mai frecvente alimente care provoaca aceasta senzatie neplacuta sunt lactatele, preparatele picante sau prunele.

Si medicamentele pot avea acest efect secundar. Antacidele si antibioticele sunt doar 2 dintre ele. Daca ai un istoric medical de probleme gastrointestinale atunci nu este neobisnuit sa treci prin episoade de diaree.

Este cazul sa iti faci griji cand ai diaree in sarcina?

Nu este o problema medicala grava. Episoadele diareice sunt scurte si nu creeaza probleme. Efectul se intinde pe maxim 2 zile dupa care trece fara a interveni medicamentos.

apa-in-sarcina

Daca se intinde pe termen lung si este insotita de greata si varsaturi este cazul sa mergi la medic. Poate fi un simptom al deshidratarii sau al altor afectiuni ce iti pot pune sarcina in pericol.

Diareea nu este o aparitie obisnuita la inceputul sarcinii. Cand este experimentata in debutul sarcinii ea este insotita adesea de crampe abdominale neplacute. Exista riscul sa confunzi acest simptom cu un posibil semn de avort spontan. Insa pierderea sarcinii manifesta si alte s asociate ca sangerare vaginala si durere lombara severa.

Exista riscul deshidratarii daca diareea isi face prezenta in prima parte a sarcinii. Te poate face sa te simti obosita si slabita.

Spre sfarsitul sarcinii diareea poate aparea exact inainte sa intri in travaliu. Este un mod organismului de a reactiona si de a se pregati pentru momentul nasterii. Asadar, daca ai parte de aceasta problema in ultimele saptamani de sarcina, urmareste si alte simptome ale travaliului.

Cum se trateaza diareea in sarcina?

Daca apar astfel de probleme pe parcursul sarcinii trebuie sa ai grija la cateva aspecte. In primul rand trebuie sa te asiguri ca esti hidratata in permanenta. Bea cel putin 6-8 pahare de apa pe zi si consuma bauturi bogate in electroliti.

Consuma alimente usoare si "prietenoase" cu stomacul care sa te ajute sa combati diareea. Mananca paine prajita, banana, covrigei sau orez ori oua fierte tari. Evita alimentele care contin fibre, pentru ca nu vor face decat sa inratateasca simptomele.

Diareea in sarcina nu necesita tratament medical. Iar daca se acutizeaza si apar si alte simptome nu lua niciun medicament. Mergi direct la medic. Poate fi vorba de o complicatie care necesta ingrijire medicala de urgenta.

Iata si cateva sfaturi de la mamici:

Stefaniajohansson: incearca si tu o branzica de vaca, sau o telemea de oaie... ca strange stomacul..sau banane; de la lapte chiar e posibil sa ti se traga..si painea alba cred ca ajuta.

Violetatoronto: incearca, covrigei, ceai de menta,crochete de paine uscata, macaroane la cuptor, orez...

Cum se previne diareea in sarcina?

Nu este placut sa ai astfel de episoade nici atunci cand esti insarcinata, nici inainte. Dar avand in vedere ca sarcina este presarata de o multime de simptome, si-asa inconfortabile tot ce iti lipseste este sa mai suferi si de diaree. De aceea, este mai bine sa o previi de la inceput!

Primul pas este sa ai o alimentatie echilibrata si cat mai sanatoasa. Asigura-te ca mananci suficiente alimente care contin fibre, pentru a preveni constipatia. Suna ciudat, dar daca previi constipatia, scapi de multe ori si de diaree. Aceasta se instaleaza adesea dupa o perioada prelungita de constipatie.

Daca stii care alimente iti provoaca in general aceasta afectiune este indicat sa stai cat mai departe de ele in sarcina. Alimentele asociate frecvent cu ea sunt cele picante, grase, laptele si lactatele, prunele si fructele uscate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Semne sarcina Afectiuni sarcina Alimentatie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre