Tratamentul unei sarcini ectopice

/ / Modificat: 2011-10-10
Tratamentul unei sarcini ectopice

Orice test de sarcina pozitiv, fara o evidentiere paraclinica a embrionului (prin metodele enumerate anterior), ridica suspiciunea unei sarcini ectopice. Acest lucru se poate intampla in cazul in care sarcina ectopica are o alta localizare (abdominala, intestinala), este prea mica pentru a putea fi identificata, cel care efectueaza ecografia sau ginecologul nu are experienta necesara confirmarii diagnosticului sau intre timp sarcina s-a evacuat dupa un avort spontan.

Daca diagnosticul nu este confirmat prin metodele descrise mai sus, testele de sarcina raman pozitive si suspiciunea de sarcina ectopica ramane valabila, se poate efectua o laparotomie exploratorie pentru confirmarea diagnosticului.

Aceasta consta in introducerea in abdomen a unui intrument prevazut cu fibre optice (laparoscop), care poate identifica in final sarcina ectopica.  

 Tratament

Tratmentul corect al sarcinii extrauterine depinde de mai multi factori: confirmarea diagnosticului de certitudine, marimea sarcinii ectopice, prezenta concomitenta a unei sarcini cu nidatie normala si tehnicile medicale disponibile. In cazul in care nu mai exisa o sarcina cu localizarea normala, sarcina ectopica este mica si diagnosticul de certitudine este indubitabil, se poate efectua tratamentul medical al sarcinii ectopice. Acesta consta in administrarea  unui medicament care se numeste metotrexat. Metotrexatul este o substanta toxica care inhiba replicarea celulelor.

Acesta poate fi administrat pe cale sistemica (intravenos) sau direct in trompa uterina in cursul interventiei chirurgicale laparoscopice. Metotrexatul inhiba dezvoltarea embrionului si a placentei, care raman inerte si care sunt apoi absorbite de organism (identificate de organism ca 'straine', acestea sunt distruse de sistemul imun si dispar dupa luni de zile de la inceperea tratamentului). Metotrexatul este un medicament care provoaca o serie de reactii adverse grave:

  • anemie (scaderea celulelor rosii din sange), leucopenie (scaderea celulelor albe din sange) cu scaderea secundara a imunitatii;
  • insuificienta renala;
  • durere abdominala severa;
  • enterocolita ulcerohemoragica (dureri abdominale si scaune sanghinolente).
  • Pe tot parcursul tratamentului cu metotrexat, este recomandata evitarea consumului de alcool si tutun, a contactului sexual si a efortului fizic exagerat. Pacienta trebuie sa se alimenteze corespunzator, sa ia suplimente alimentare (vitamine, in special vitamine din grupul viatminelor B, acid folic) care scad riscul aparitiei unor reactii adverse la nivelul sistemului nervos.

    In cazul in care sarcina ectopica este mai mare, exista anumite afectiuni asociate (in special boli imunologice) sau au aparut anumite complicatii ale sarcinii ectopice, interventia chirurgicala terapeutica ramane alternativa cea mai buna.

    Tratamentul chirurgical laparoscopic este indicat in cazul unei sarcini ectopice oprite din evolutie (embrion mort). Acest tip de interventie este conservatoare si pastreaza pe loc trompele uterine si astfel fertilitatea pacientei. Tratamentul chirurgical clasic este necesar atunci cand exista suspiciunea unei sarcini ectopice complicate si de cele mai multe ori nu este conservatoare (este necesara extirparea trompei uterine).  

    Nota

    In cazul in care Rh-ul femeii cu sarcina ectopica este negativ, este necesara administrarea imunoglobulinei specifice inainte de a ramane din nou insarcinata. In caz contrar, exista riscul aparitiei anemiei hemoliticela fatul si nou-nascutul din sarcinile viitoare.

    Conceptia dupa sarcina ectopica

    Conceptia dupa o sarcina ectopica


    Majoritatea femeilor sunt speriate atunci cand vine vorba de o noua sarcina dupa o sarcina ectopica. Diagnosticul si tratamentul cat mai precoce al sarcinii ectopice scade riscul infertilitatii postterapeutice.

    O sarcina ectopica mica, necomplicata ofera posibilitatea unui tratament medical sau chirurgical laparoscopic conservator, cu pastrarea anatomiei si functiei organului reproducator. Chiar daca o trompa este extirpata chirurgical, femeia poate sa ramana insarcinata daca cealalta trompa este functionala si nu mai exista alte probleme asociate de fertilitate.

    Femeile care au efectuat un tratament radical al sarcinii ectopice, cu extirparea ambelor trompe sau cu alte probleme de fertilitate asociate, sunt candidate potrivite pentru tehnicile de fertilizare artificiala (fertilizare in vitro,inseminare uterina).

    Recurenta sarcinii ectopice

    O femeie care a avut o data o sarcina ectopica are un risc de 10-15% sa dezvolte o noua sarcina cu localizare ectopica. Procentul variaza in functie de varsta pacientei, tipul tratamentului anterior al sarcinii ectopice si asocierea celorlati factori de risc.


    Daca se cunoaste cauza exacta a sarcinii ectopice anterioare, exista o sansa de a o evita si astfel de a preveni aparitia unei noi sarcini de acest fel.

    Impactul psihologic in sarcina ectopica

    Majoritatea femeilor care au trecut printr-o astfel de experienta sunt mai mult sau mai putin afectate psihic. Depresia si anxietatea determinate de diagnosticul si tratamentul sarcinii ectopice, pot influenta negativ orice femeie.

    Nu de putine ori acestea refuza sa mai ramana insarcinate chiar daca isi doresc neaparat un copil. Medicul specialist ginecolog trebuie sa evalueze cu atentie riscurile recidivei unei noi sarcini ectopice si sa-i comunice pacientei toate informatiile necesare pentru ca aceasta sa poata lua o decizie cat mai corecta.

    Este necesar un interval liber de 3-6 luni intre o interventie chirurgicala la nivelul pelvisului sau abdomenului sau dupa un tratament chirurgical pentru sarcina ectopica si o noua sarcina.

    Sprijinul familiei si al partenerului sunt esentiale in astfel de momente, femeia nu trebuie sa se invinovateasca sub nici un pretext si sa nu uite ca intotdeauna exista o sansa de a avea un copil.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Sarcina ectopica Tratament

    Articole recomandate

    Citeste si despre