Complicatii legate de cordonul ombilical

/ / Modificat: 2017-08-21
Complicatii legate de cordonul ombilical

Cordonul ombilical reprezinta legatura dintre fetus si placenta in care se dezvolta. Cordonul ombilical are rol de hranire si transfer de sange si oxigen de la mama catre embrion sau fetus, dupa caz, iar complicatiile legate de cordonul ombilical pot fi foarte grave.

Pe durata dezvoltarii intrauterine, cordonul ombilical vine din acelasi zigot ca si fetusul si contine doua artere si o vena, protejate de gelatina Wharton. Exista mai multe complicatii ale cordonului ombilical ce pot interveni in dezvoltarea unei sarcini normale.

Cordonul ombilicat infasurat in jurul gatului

In unele cazuri cordonul ombilical ajunge sa inconjoare gatul bebelusului. Daca problema nu este rezolvata cum trebuie bebelusul poate sa se sufoce. Aproape 25% dintre bebelusi se nasc cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului. Bebelusii nascuti cu cordonul ombilical in jurul gatului pot trai o viata absolut normala daca doctorul desface cu grija cordonul la nastere.

Cateodata monitorizarea fetala arata anormalitati la nivelul de batai ale inimii in timpul tavaliului la copilul cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului. Acest lucru se poate intampla din cauza presiunii asupra cordonului ombilical. Cu toate acestea, presiunea este foarte rar periculoasa, desi s-ar putea sa fie nevoie de operatie de cezariana.

Mai putin frecventa este infasurarea cordonului ombilical in jurul altor parti ale corpului bebelusului (in jurul mainii, piciorului).

Cordon ombilical innodat

Cordonul ombilical innodat reprezinta o problema foarte serioasa pentru bebelusul aflat in dezvoltare in uter. Oxigenul si sangele care vin de la mama sunt obstructionate din cauza nodurilor din cordonul ombilical si acest lucru poate cauza probleme majore.

Aproape 1% dintre bebelusi se nasc cu unul sau mai multe noduri in cordonul ombilical. Unele noduri se formeaza in timpul travalului, atunci cand un bebelus are cordonul ombilical infasurat in jurul gatului. Alte noduri se pot forma si in timpul sarcinii, atunci cand bebelusul se misca in uter.

Nodurile se formeaza cel mai adesea din cauza cordonului ombilical prea lung sau in sarcinile gemelare cu gemeni identici. Gemenii identici (monozigoti) impart acelasi sac amniotic iar cordoanele ombilicale se pot incurca.

Cat timp nodul ramane lejer, in general nu va provoca probleme bebelusului. Cateodata insa nodul sau nodurile se pot strange tare si oxigenul nu va mai putea ajunge la bebelus. Nodurile cordonului ombilical pot rezulta in moarte pentru fat in 5% din cazuri. In timpul travaliului si nasterii, un nod care se strange poate rezulta intr-un ritm cardiac anormal ce poate fi detectat de sistemul de monitorizare fetal. In unele cazuri, operatia de cezariana este necesara.

Vasa previa

Vasa previa are loc atunci cand unul sau mai multe vase de sange din cordonul ombilical sau placenta trec prin cervix sub bebelus. Vasele de sange, neprotejate de gelatina Wharton, in cordonul ombilical sau in tesutul din placenta, se rup cateodata atunci cand cervixul se dilata sau membranele se rup. Acest lucru poate ameninta viata bebelusului. Chiar daca vasele de sange nu se sparg, bebelusul poate suferi din cauza lipsei de oxigen produsa de presiunea asupra vaselor de sange.

Atunci cand vasa previa este diagnosticata in mod neasteptat in timpul travaliului, mai mult de jumatate dintre bebelusi se vor naste morti. Atunci cand vasa previa este diagnosticata printr-o radiografie devreme in sarcina, moartea fetala poate fi prevenita in general printr-o operatie de cezariana in saptamana 35.

Femeile insarcinate cu vasa previa au in general sangerari nedureroase in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina de sarcina. Orice femeie insarcinata trebuie sa vorbeasca imediat cu medicul daca observa

O femeie insarcinata poate avea un risc crescut de vasa previa daca: 

• Insertia cordonului ombilical este anormala (nu este in centrul placentei, ci in membranele fetale);

• Are placenta previa (placenta pozitionata foarte jos si care acopera o parte sau tot cervixul) sau alte anormalitati ale placentei;

• Are o sarcina gemelara sau multipla;

Prolaps de cordon ombilical

In timpul travaliului bebelusul trece prin cervix cu capul inainte dupa ruperea membranelor („ruperea apei”). In unele cazuri, cordonul ombilical se misca in cervix primul. Acest lucru poate cauza presiune asupra cordonului combilical, ce duce la grave complicatii.

Prolapsul de cordon ombilical are loc atunci cand cordonul ombilical trece primul prin cervix dupa ce membranele s-au rupt, inainte ca fatul sa fi trecut prin canalul nasterii. Aceasta complicatie afecteaza una din 300 de nasteri.

Bebelusul poate presa cordonul ombilical atunci cand trece prin cervix si vagin in timpul travaliului si nasterii. Presiunea asupra cordonului reduce sau taie fluxul de sange de la mama spre fat, scazand rezerva de oxigen. Prolapsul de cordon omblical poate rezulta in moartea bebelusului la nastere daca fatul nu este scos foarte rapid, de obicei prin operatie de cezariana.

Riscul prolapsului cordonului ombilical creste daca:

• Bebelusul se afla in pozitia "cu picioarele inainte";
• Nasterea este inainte de termen;
• Cordonul ombilical este prea lung;
Lichidul amniotic este prea mult;
• Medicul rupe membranele pentru a incepe travaliul mai repede;  
• Femeia naste gemeni vaginal. Al doilea geaman este cel mai adesea afectat in cazul acesta;

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cordon ombilical

Articole recomandate

Citeste si despre