Circulara de cordon ombilical

/ / Modificat: 2011-10-10
Circulara de cordon ombilical


In unele cazuri cordonul ombilical ajunge sa inconjoare gatul bebelusului (acest lucru se poate numi si circulara de cordon ombilical). Daca problema nu este rezolvata rapid la nastere bebelusul poate sa se sufoce. Aproape 25% dintre bebelusi se nasc cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului.

Cordonul ombilical este acoperit de o gelatina protectiva numita Wharton. Ea are o textura grasoasa si previne comprimarea arterelor si venelor care trec prin cordon de catre fat.

 Circulara de cordon ombilical descoperita la nastere

Bebelusii nascuti cu cordonul ombilical in jurul gatului pot trai o viata absolut normala daca doctorul desface cu grija cordonul la nastere.



Cateodata monitorizarea fetala arata anormalitati la nivelul de batai ale inimii in timpul tavaliului la copilul cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului. Acest lucru se poate intampla din cauza presiunii asupra cordonului ombilical. Cu toate acestea, presiunea este foarte rar periculoasa, desi s-ar putea sa fie nevoie de operatie de cezariana.

Mai putin frecventa este infasurarea cordonului ombilical in jurul altor parti ale corpului bebelusului (in jurul mainii, piciorului, umerilor). De obicei este simplu pentru un medic sa traga cordonul peste capul copilului si nasterea sa decurga normal. In mod normal vei fi rugata sa nu impingi in timp ce doctorul incearca sa treaca cordonul ombilical peste capul copilului.

In unele cazuri, cordonul ombilical poate fi atat de strans incat trebuie taiat inainte de nastere. Daca acesta este cazul, este foarte important ca bebelusul sa poata fi scos foarte rapid pentru ca nu mai primeste nutrienti de la mama prin placenta . Aceste cazuri sunt foarte rare si nu prezinta mari riscuri pentru afectiuni viitoare.

Medicul s-ar putea sa observe o decelerare a ritmului cardiac care poatre indica probleme legate de cordonul ombilical. Nasterea poate fi grabita sau poate fi facuta o operatie de cezariana de urgenta daca medicul considera ca bebelusul este in pericol.

Riscuri la nastere


Un copil cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului sau cu cordonul ombilical prea scurt poate suferi de hypoxia (creierul nu se mai oxigeneaza) daca este atat de stans sau presat incat ritmul cardiac sa decelereze.

Atunci cand compresia cordonului ombilical este severa sau dureaza prea mult bebelusul poate avea un scor Apgar scazut sau creierului lui poate suferi anumite malformatii ce pot rezulta in retard mental. Daca presiunea este cu adevarat foarte mare si travaliul nu a inceput, fatul poate muri in uter. Aceastea sunt cazuri foarte, foarte rare, insa.

Unii bebelusi care se nasc cu un cord ombilical foarte strans in jurul gatului pot fi mai rosii in momentul nasterii, dar acest lucru se va rezolva in primele zile dupa nastere.

Circulara de cordon ombilical descoperita in sarcina


Mai devreme in sarcina, cordonul ombilical se infasoara destul de des in jurul bebelusului si se desface la fel de usor. La 18 saptamani, de exemplu, cordonul si bebelusul "plutesc" in uter, infasurandu-se si desfacandu-se foarte usor. 

Exista anumite povesti care circula despre accidente grave care se intampla in sarcina (noduri stranse ale cordonului ombilical, cordonul ombilical infasurat prea tare in jurul gatului fatului, cordonul ombilical infasurat de mai multe ori in jurul gatului etc). Ele sunt adevarate, si pot duce la repercusiuni grave, dar sunt cazuri exceptionale si care in general nu pot fi prevenite.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cordon ombilical

Articole recomandate

Citeste si despre