Ce este hyperemesis gravidarum, afectiunea de care sufera Kate Middleton in sarcina

/ / Modificat: 2017-10-18
Ce este hyperemesis gravidarum, afectiunea de care sufera Kate Middleton in sarcina

Hyperemesis gravidarum sau sarcina toxica este o stare severa de greturi si varsaturi pe care femeile o simt mai ales dimineata, cu manifestari mult mai acute decat greturile obisnuite din sarcina. Este si cazul Ducesei de Cambridge, Kate Middleton, care la toate cele trei sarcini a fost diagnosticata cu hyperemesis gravidarum.

Hyperemesis gravidarum afecteaza intre 1 si 3% din femeile insarcinate

Aproximativ 70-80% dintre femeile gravide sufera de greturi matinale in primul trimestru de sarcina, insa un procent mai mic, cuprins intre 1 si 3%, se confrunta cu hyperemesis gravidarum.

Studii recente au aratat ca cel putin 60.000 de cazuri de hyperemesis gravidarum sunt tratate in spital, femeile insarcinate avand nevoie de asistenta medicala. Cei mai multi medici sunt de parere ca sarcina toxica apare din cauza excesului de hormon BHCG, hormonul sarcinii, insa cauzele care duc la aparitia afectiunii nu sunt pe deplin cunoscute.

De asemenea, sunt mai predispuse femeile care au sarcina gemelara, femeile care sufera de obezitate, cele care au suferit si la sarcina anterioara de aceasta problema de sanatate sau cele a caror mama sau sora s-au confruntat cu aceasta problema.

Predispozitie la sarcina toxica mai au si femeile care sufera de afectiuni ale glandei tiroide, cele care se confrunta cu migrene si care au rau de masina, dar si cele care au fost diagnosticate cu diabet.

Cum se manifesta hyperemesis gravidarum

De obicei, simptomele sarcinii toxice se instaleaza in saptamanile 4-6 de sarcina si incep sa se amelioreze sau sa dispara intre saptamanile 14 si 20 de sarcina. Un procent de 20% dintre gravide se confrunta insa cu simptomele pe toata durata sarcinii. Iata cum se manifesta hypermesis gravidarum:

- greturi frecvente, nu numai matinale, iar o femei gravida poate sa vomite chiar si de 40-50 de ori pe zi;

- scaderea tensiunii arteriale;

- pierdere in greutate, de pana la 5% din greutatea pe care femeia care a ramas insarcinata o avea inainte de sarcina;

- deshidratare, unele femei se simt epuizate;

- constipatie;

- oboseala accentuata;

- episoade de incontinenta urinara;

- dureri de cap;

- pierderea elasticitatii pielii;

- stari de depresie (peste 55% dintre femeile diagnosticate cu sarcina toxica se simt deprimate);

- salivatie in exces;

- stare de disconfort cauzata de stres;

- batai rapide ale inimii;

- micsorarea volumului de urina eliminata.

Hyperemesis gravidarum este o afectiune al carui diagnostic se pune in urma unui consult medical, de catre medicul ginecolog.

Sarcina toxica nu este o conditie care sa puna viata in pericol, atat timp cat femeia insarcinata care sufera de aceasta afectiune are grija sa respecte intocmai indicatiile medicului. Pentru ameliorarea simptomelor, medicul poate sa prescrie mai multe tipuri de medicamente. Printre acestea se numara medicamentele cre reduc senzatia de greata si starea de voma (antivomitive), dar si anumite minerale si vitamine.

Femeile care au aceasta problema vomita tot ceea ce mananca, de aceea organismul lor nu are de unde sa isi faca rezerva de vitamine si minerale necesare. De aceea, in cazurile grave, poate fi nevoie de spitalizare.

Poate fi nevoie sa stea saptamani intregi la pat, cum poate sa fie nevoie si de spitalizare. Aici, gravida va primi intravenos fluide, pentru a trata deshidratarea. Din tratament face parte si repausul la pat, pentru ca le ajuta pe viitoarele mamici sa lupte cu starea de oboseala, le face sa se simta mai confortabil.

Este important ca femeile care se confrunta cu aceasta problema pe timpul sarcinii sa nu ia suplimente alimentare si sa nu apeleze la remedii din plante fara sa ceara si opinia medicului inainte.

Viitoarea mama care sufera de sarcina toxica trebuie sa ramana sub atenta supravegehre a medicului pana cand simptomele hyperemesis gravidarum dispar.

Gravidele care sufera de aceasta conditie nu isi pot desfaura, de multe ori, activitatile zilnice. Insa multe dintre femeile care au aceasta problema pot sa tina foarte bine simptomele sub control, cu ajutorul medicatiei primite de la medic.

Foto: Instagram @kensingtonroyal

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina toxica Simptome sarcina toxica Probleme sarcina Kate middleton

Articole recomandate

Citeste si despre