Cantitate scazuta de lichid amniotic sau olihidromatoza

/ / Modificat: 2017-05-12
Cantitate scazuta de lichid amniotic sau olihidromatoza

Lichidul amniotic este lichidul in care se dezvolta fatul in timpul sarcinii si care se pastreaza in sacul amniotic din uter. Este menit sa va apere copilul in cazul in care va loviti, mentine cordonul ombilical in pozitie normala (daca este compresat atunci cantitatea de oxigen transferata fatului va scadea si va duce la decesul acestuia) si va protejeaza bebelusul si uterul de infectii.

Fatul va produce acest lichid in plamanii sai pentru a respira si pentru a-si dezvolta sistemul digestiv. Lichidul amniotic va ajuta copilul sa isi dezvolte muschii si oasele oferindu-i imponderabilitate si permitandu-i sa se miste in voie.

De unde provine?

In primele 14 saptamani de sarcina, placenta, membrana sacului amniotic, cordonul ombilical si pielea fatului produc o substanta care umple sacul amniotic. Bebelusul inghite acest lichid care trece prin rinichi si este evacuat prin urina si care se schimba la fiecare trei ore. De asemenea este inspirat in plamani. O mica parte din aceasta substanta este difuzata in corpul tau prin cordonul ombilical. Fatul are un rol important in mentinerea nivelului de lichid amniotic necesar.

Care este cantitatea normala de lichid?

Cantitatea de lichid incepe sa creasca din al treilea trimestru si ajunge la un nivel maxim la 34 de saptamani. Apoi incepe sa scada pana in momentul nasterii. Daca testele arata ca lichidul amniotic se afla in cantitati scazute atunci acest lucru este cunoscut sub denumirea de olihidromatoza.

In sens contrar se numeste polihidromatoza. In jur de 8% din femeile insarcinate au probleme de acest gen in special in al treilea trimestru. 

Cum imi dau seama daca aceasta cantitate are un nivel scazut?

Daca ai scurgeri, nu cantaresti prea mult si nu simti copilul miscandu-se des atunci probabil ca ai aceasta problema. Medicul va va spune exact care este cauza: tensiune arteriala ridicata, diabet sau o sarcina anterioara.

Consultatia presupune un test cu ultrasunete care definesc o harta cu zonele in care se gaseste lichid amniotic si cele cu lipsa. In urma testului se calculeaza un coeficient care trebuie sa se incadreze in anumite limite; in general, o masura normala pentru al treilea trimestru este de 5-25 cm. 

Care sunt riscurile in ceea ce priveste dezvoltarea fatului?

Consecintele sunt strans legate de cauze, de perioada in care se afla sarcina si de cantitatea de lichid. Olihidromatoza este o afectiune care apare in al treilea trimestru si care poate fi depistata prin testele pe care le face medicul. In cele mai multe cazuri, daca nivelul de lichid este scazut in primul sau al doilea trimestru, copilul nu va supravietui.

Daca intampini aceasta problema in a doua jumatate a sarcinii, cea mai mare problema este aceea ca fatul nu se va mai dezvolta normal.

In functie de diagnostic, testele pe care trebuie sa le realizati vor fi efectuate periodic si sunt menite sa controleze dezvoltarea acestuia.

Medicul va va recomanda sa beti multa apa deoarece exista unele studii care arata ca o cantiate mare de apa ingerata poate contribui in sens pozitiv la cresterea secretiei de lichid. De asemenea trebuie sa aveti grija sa mancati bine si sa va odihniti. Daca medicul isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste dezvoltarea fatului atunci va fi nevoie sa nasteti inainte de termen.

O cantitate mica de lichid inainte de nastere inseamna complicatii in timpul travaliului. De cele mai multe ori copilul apasa cordonul ombilical si ramane fara oxigen.

Medicul va decide in functie de riscuri daca trebuie sa va induca travaliul sau nu. Poate de asemenea sa va injecteze lichid salinic in sacul amniotic pentru a reduce presiunea asupra cordonului. Daca exista un risc ridicat in cazul nasterii naturale atunci cea mai indicata solutie este cezariana.

Este mult mai putin probabil sa intampinati aceasta problema in prima jumatate insa, daca apare, riscul avortului spontan este destul de ridicat. Dezvoltarea plamanilor fatului va fi ingreunata mai ales in cazul unei cantitati mici de lichid in al doilea trimestru; copilul nu poate supravietui in afara uterului.

Olihidromatoza severa are ca efecte deformari ale membrelor si limitarea miscarii cauzate de lipsa spatiului din uter. Daca limita inferioara a coeficientului de lichid amniotic este depasita cu putin in prima perioada a sarcinii atunci fatul se va dezvolta normal dar medicul trebuie sa va supravegheze constant.

Cauzele olihidromatozei

Expertii nu stiu intotdeauna care sunt cauzele insuficientei de lichid amniotic. Iata cele mai intalnite cauze:

Ruperea membranelor

Membrana sacului amniotic ar putea prezenta fisuri care permit scurgerea lichidului. Aceasta problema poate aparea in orice moment al sarcinii insa este intalnita in special inainte de nastere. Scurgerile aparute constituie cel mai bun indiciu si pot fi observate atat de dumneavoastra cat si de medic in timpul examinarii. Ruperea membranei creste riscul infectiei deoarece permite bacteriilor sa patrunda in uter. Uneori, aceasta mica fisura se repara de la sine si cantitatea de lichid revine la normal.

Alteori, doctorul trebuie sa va supravegheze cu atentie pe toata perioada sarcinii. Daca nu exista semne ale infectiei atunci trebuie sa asteptati pana in a 37 saptamana pentru a vi se induce travaliul.

Afectiuni ale placentei

Placenta furnizeaza sange si nutrimente fatului; din acest motiv, orice afectiune a acesteia ar putea sa cauzeze incetarea ciclului de reinnoire a lichidului amniotic. Daca problema apare in al treilea trimestru atunci este recomandat sa stati in pat pentru a mentine cantitatea de lichid la un nivel normal.

Malformatii

In cazul in care cantitatea de lichid este scazuta in primul sau al doilea trimestru, fatul va suferi diferite malformatii. Rinichii sai nu se vor dezvolta normal (sindromul Potter) si tractul urinar va fi blocat; fatul nu va putea produce destula urina pentru a umple sacul amniotic.

Un defect congenital al inimii poate cauza aceasta problema. Daca suferi de olihidromatoza in al treilea trimestru atunci va fi nevoie de un test cu ultrasunete pentru a descoperi eventualele defecte. Din pacate, fatul nu va supravietui daca apare o malformatie in acesta perioada. 

Gemenii

Daca esti insarcinata cu gemeni si fiecare are sacul sau amniotic exista 10-15 %  sanse sa apara probleme. Afectiunile placentei pot cauza ingreunarea transfuziei de sange catre unul din bebelusi. Unul din ei va primi o cantitate prea mica de lichid iar celalalt prea mare. Aproape doua treimi din gemenii care sufera de aceasta afectiune nu vor supravietui. Va fi nevoie de un control regulat si de mai multe teste cu ultrasunete.

Medicamentele

Anumite medicamente pot cauza olihidromatoza. Acestea sunt administrate in general pentru a controla tensiunea arteriala si inhibarea secretiei hormonale(indometacin si ibuprofen). E recomandat sa evitati aceste medicamente in timpul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lichid amniotic sarcina Lichid amniotic Afectiuni lichid amniotic

Articole recomandate

Citeste si despre