Cantitate prea mare de lichid amniotic (polihidromatoza)

/ / Modificat: 2014-02-10
Cantitate prea mare de lichid amniotic (polihidromatoza)

Lichidul amniotic are un rol crucial in dezvoltarea si protejarea bebelusului in burtica ta. Daca uterul creste mai mult decat trebuie apare aceasta conditie medicala numita polihidromatoza. Aceasta se caracterizeaza printr-o acumulare excesiva de lichid amniotic in jurul fatului. Afla cat de periculoasa este aceasta afectiune si daca esti sarcina ta este supusa acestui risc!

Care sunt cauzele polihidromatozei?

Specialistii nu stiu inca ce anume cauzeaza cazurile usoare, superficiale de acumulare de lichid, insa considera ca la baza situatiilor moderate spre severe stau la baza urmatorii factori:

  • diabet maternal (polihdromatoza este diagnosticata in aproximativ 10% dintre gravidele cu diabet);

  • sarcina gemelara (multipla);

  • anormalitati fetale (anumite afectiuni ale bebelusului);

  • anemie fetala (in cazuri foarte rare aceasta conditie este semn ca fatul are anemie cauzata de incompatibilitatea Rh sau de o infectie).

Cum iti dai seama ca ai prea mult lichid amniotic?

Aceasta conditie este una foarte rara si apare la aproximativ 1% dintre gravide. Insa daca medicul suspicioneaza acest lucru o va face pe baza faptului ca uterul tau creste mai mult in raport cu varsta gestationala pe care o ai.

De asemenea mai pot simti urmatoarele stari:

  • disconfort abdominal;

  • dureri de spate accentuate;

  • umflarea talpilor si a gleznelor;

  • dificultati in respiratie.

Daca manifesti simptome sau medicul banuieste ca suferi de polihidromatoza te va pune sa faci ultrasunete. Sonograful va masura cantitatea de lichid amniotic si va oferi medicului rezultatele aferente pentru a depista afectiunea.

Cum se trateaza?

Daca esti diagnosticata cu aceasta afectiune, medicul te va supune unor analize cu ultrasunete de inalta performanta pentru a depista daca exista anormalitati la fat. Este posibil sa ti se recomande si o amniocenteza pentru depistarea eventualelor malformatii congenitale.

Tratamentul in cazul acestei conditii medicale nu este complex. De multe ori el este limitat la odihna si la o atenta supraveghere medicala pentru a preintampina eventuale probleme. E posibil sa ti se recomande si un test fetal non-stres si o ecografie care sa ii tina la curent pe medici cu evolutia si dezvoltarea fatului fara probleme.

Unii medici pot recomanda punctionarea ca metoda de indepartare a unei parti din lichidul amniotic in exces, insa exista riscul declansarii premature a nasterii.

In timpul nasterii, vei fi monitorizata cu mare atentie. Din cauza acumularii in exces a lichidului amniotic exista riscul prolapsului cordonului ombilical sau de desprindere brusca a placentei atunci cand ti se rupe apa. Ambele situatii necesita imediat cezariana.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lichid amniotic sarcina Probleme sarcina Afectiuni lichid amniotic

Articole recomandate

Citeste si despre