Aparitia infectiei cu E. Coli

/ / Modificat: 2013-03-11
Aparitia infectiei cu E. Coli
Intrebare:

- Sunt insarcinata in 38 saptamani si dupa un test de urocultura am fost depistata cu 15 000 g/ml germeni E.Coli. Va rog sa imi spuneti ce efect va avea in momentul nasterii, in caz ca nu mai am timp sa fac un tratament. Ce tratament se recomanda? Mentionez ca abia am luat rezultatul de la laborator si nu am ajuns inca la medicul ginecolog. Care sunt cauzele care au dus la aceasta problema, avand in vedere ca este prima data cand ma confrunt cu ea, desi pana acum analizele la urocultura au iesit bune. Ca simptome mentionez doar faptul ca am dureri de mijloc puternice care cedeaza la antispastice si constipatie(cu dureri la defecatie). Va multumesc anticipat in speranta ca imi veti da un raspuns pe masura. Va multumesc.

Raspuns:


 

O valoare a germenilor depistati la urocultura de 15.000/ml este neconcludenta si necesita repetarea uroculturii. In mod normal, pana la 10.000 germeni/ml este considerata urocultura negativa (infectia urinara nu este prezenta); intre 10.000 si 100.000 germeni/ml valoarea este considerata neconcludenta (aceste valori se datoreaza unor erori de recoltare: fie nu s-a respectat procedura de recoltare, fie recoltarea s-a facut dupa administrarea unui antibiotic); valori peste 100.000 germeni/ml mai ales daca apar la trei culturi consecutive, pot stabili diagnosticul de infectie urinara. In caz de infectie urinara, o antibiograma este utila in identificarea antibioticului la care germenele este sensibil, astfel, medicatia administrata are mai mari sanse sa fie eficienta.



In functie de rezultatul antibiogramei, se alege un antibiotic care sa nu interfereze cu dezvoltarea normala a sarcinii. Cauzele aparitiei unei infectii cu E. Coli (germenele este prezent in mod curent la nivelul intestinului) sunt multiple (de ex. nerespectarea stricta a regulilor de igiena personala, constipatia cronica sau insasi starea de graviditate, prin modificarea raporturilor organelor interne, cu compresiunile pe care le realizeaza pe organele sistemului urinar poate duce la staza urinara care favorizeaza aparitia acestor infectii; sau compresiuni exercitate asupra tractului digestiv).

Ceea ce puteti face dumneavoastra (in cazul in care infectia urinara se confirma) este in primul rand sa incepeti cura hidrica (prima optiune terapeutica in caz de infectie urinara), care reprezinta ingestia a cel putin 2,5 l de lichid zilnic; trebuie de asemenea sa aveti grija la regimul alimentar pe care il urmati (este bine sa contina si alimente bogate in celuloza si fibre, pentru a asigura un tranzit intestinal normal si deci pentru a preveni constipatia).

In orice caz este important sa mentineti o buna colaborare intre dumneavoastra si medicul obstetrician care va monitorizeaza sarcina, pentru a combate si a preveni astfel de probleme.



Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectie e coli Infectie e coli

Articole recomandate

Citeste si despre