Anemia fetala in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-27
Anemia fetala in sarcina

Anemia fetala este o problema survenita in evolutia sarcinii, cand cantitatea si calitatea globulelor rosii din sistemul circulator al bebelusului sunt necorespunzatoare. In cazul in care anemia atinge un stadiu extrem de avansat fara sa fie tratata, inima fatului se poate opri. Din fericire, tratamentul medical efectuat in timp util ajuta mamica sa aduca pe lume un copil sanatos.

La fel ca oricare alta afectiune a fatului nenascut, anemia fetala poate conduce la numeroase complicatii si variaza de la forme usoare pana la cele severe si foarte grave. In cele mai nefaste circumstante, inimioara bebelusului poate ceda in urma palpitatiilor foarte puternice declansate din pricina numarului insuficient al hematiilor (globulelor rosii).

Cauzele anemiei fetale

Cea mai comuna cauza a anemiei fetale este incompatibilitatea antigenilor sanguini si a proteinelor intre mama si fat. Acest lucru se intampla cand bebelusul mosteneste antigenii tatalui, pe care mama nu ii are. In consecinta, organismul gravidei incepe sa genereze anticorpi care ataca celulele fetale.

Situatia descrisa mai sus se petrece atunci cand mama are grupa de sange cu RH negativ, iar tatal RH pozitiv. Bebelusul are 50% sanse sa aiba factorul RH al tatalui si sa fie perceput de anticorpii mamei ca un intrus, traversand placenta si atacand globulele rosii ale fatului nenascut.

O alta cauza a anemiei fetale sunt infectiile materne, provocate de virusi precum parvovirusul. O serie de teste de sange pot fi efectuate pentru depistarea infectiilor anterioare suferite de mama.

In concluzie, anemia fetala este si un rezultat al piederilor de sange din sistemul circulator al bebelusului. Medicii au depistat de-a lungul timpului si o serie de anomalii fetale care conduc la anemie, asa cum este teratomul sacrococcigian, o tumora embrionara cu potential letal.

Diagnosticarea anemiei fetale

Ecografia prenatala poate detecta semnele afectiunilor cardiace ale copilului nenascut si alte simptome care conduc la anemia fetala. Stopul cardiac survine in urma efortului depus de inima pentru a compensa lipsa celulelor rosii din sange. Medicul mai poate depista anemia fatului care fluxul sanguin este mai mare in una dintre vasele de sange ale creierului, artera cerebrala mijlocie.

O mostra din sangele matern poate fi analizata in vederea depistarii unor anumiti anticorpi care ameninta dezvoltarea propice a fatului. Totodata, amniocenteza este utila pentru a stabili nivelul de bilirubina (substanta care se produce prin distrugerea hematiilor) din lichidul amniotic.

De asemenea, medicul poate preleva o mostra din sangele fatului printr-o procedura asemanatoare amniocentezei, introducand un ac prin abdomenul mamei in vena ombilicala a bebelusului. Odata obtinuta mostra, sangele fatului poate fi apoi examinat cu atentie pentru depistarea anemiei. Metoda implica un anumit risc de avort, infectie si nastere prematura.

Foto: women-problems.com

Tratamentul anemiei fetale

Anemia fetala este monitorizata si tratata in perioada prenatala pe parcursul mai multor luni. Daca afectiunea are un grad moderat spre sever, prelevarea de sange fetal si o transfuzie ar putea fi necesare. Procedura va fi repetata la un interval de 1-4 saptamani, in functie de modul in care evolueaza starea de sanatate a fatului.

Ce se intampla dupa nastere

Nou-nascutii care au fost tratati de anemie fetala isi revin dupa nastere, insa o parte dintre acestia pot suferi de icter, o boala provocata de nivelul prea mare de bilirubina (substanta continuta de globulele rosii ale sangelui).

Prevenirea anemiei fetale

In cazul in care anemia fetala este produsul incompatibilitatii de Rh, cea mai simpla metoda de a preveni afectiunea este efectuarea unei analize de sange de catre mama inainte de conceptie sau in primele saptamani de sarcina, care sa arate daca aceasta are RH pozitiv sau negativ.

Daca se ajunge la concluzia ca exista pericolul unui conflict intre gravida si fat, se va administra vaccinul cu imunoglobulina anti-D in saptamanile 28 si 34 de gestatie, precum si cu 72 de ore inainte de nastere. In plus, in cazul primei sarcini, este recomandata nasterea prin cezariana, pentru impiedicarea amestecarii accentuate a sangelui mamei cu cel al copilului.

Infectiile materne care sunt uneori responsabile cu anemia fetala pot fi depistate prin efectuare de analize inainte si la inceputul sarcinii, astfel incat sa fie tratate in timp util.

Efectuarea controalelor medicale regulate sunt cea mai sigura metoda de prevenire a anemiei fetale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri RH negativ

Articole recomandate

Citeste si despre