10 motive sa suni doctorul in sarcina

/ / Modificat: 2011-09-21
10 motive sa suni doctorul in sarcina

Misiunea de a purta o noua viata in pantece este un amestec coplesitor de bucurie si teama deopotriva, in special atunci cand corpul iti transmite un amalgam de semnale pe care nu stii cum sa le interpretezi. In timp ce unele simptome sunt firesti si nu iti pun in pericol sarcina, exista si o serie de manifestari care iti justifica telefonul catre medic chiar si la miezul noptii. Iata 10 motive intemeiate sa suni doctorul imediat in perioada sarcinii.

O interventie efectuata in timp util te poate salva de repercusiuni grave, astfel ca nu ezita sa-ti contactezi medicul ginecolog imediat ce experimentezi urmatoarele tulburari periculoase pentru tine si pentru micutul tau.
sarcina_probleme_medic
 

Foto: www.blossomsdoula.com

Sangerari, febra, dureri si frisoane

Cu toate ca un cervix sensibil poate determina secretii usoare pentru multe femei insarcinate, sangerarile moderate si intense, insotite de febra, dureri si frisoane constituie un argument mai mult decat relevant pentru un apel de urgenta catre ginecolog.

Masoara-ti cu precizie temperatura corporala si asigura-te ca-i oferi medicului toate detaliile despre simptomele pe care le resimti.

Migrene, stari de lesin si ameteli

In cazul in care te confrunti cu migrene persistente, chiar insotite de stari de lesin, ameteli si tulburari de vedere, apeleaza la ajutor medical. Intre timp, aseaza-te confortabil pe spate si cheama pe cineva sa stea alaturi de tine daca te simti foarte slabita.

Consumul de apa ajuta in aceste situatii, daca este vorba despre deshidratare. De asemenea, este util sa te intinzi pe partea stanga, pentru a favoriza circulatia sanguina catre inima.
complicatii_sarcina

Urinarea frecventa si dureroasa

Chiar daca urinarea frecventa este un fenomen firesc in timpul sarcinii, senzatia de arsura si durere care insotesc mictiunea (golirea vezicii) reprezinta un semnal de alarma. Infectia urinara in aceasta perioada foarte delicata poate provoca nasterea prematura si subdezvoltarea fatului, prin urmare tratamentul simptomelor incipiente nu trebuie sa fie amanat.

Crampele pelvine

O buna parte din viitoarele mamici acuza senzatii de presiune la nivelul pelvisului, de diferite intensitati. Daca aceste neplaceri se transforma in crampe dureroase si persistente, ai nevoie de un control medical preventiv.

Varsaturi insotite de febra si dureri

Varsaturile care depasesc un episod pe zi, insotite de febra si dureri sunt un semnal important de alarma. Contacteaza-ti medicul in cel mai scurt timp, intrucat simptomele indica o sarcina cu risc si ai nevoie de un tratament special prin care sa poti retine hrana si apa in organism.

Frisoane si febra de peste 38 de grade C

Febra in timpul graviditatii afecteaza dezvoltarea puiului tau in uter, intrucat acesta are nevoie de o temperatura constanta si normala a organismului tau, in special in primele trei luni, cand oscilatiile extreme ale temperaturii pot conduce la pierderea sarcinii. Totodata, frisoanele si febra pot fi semnele unei infectii.
greturi_varsaturi_sarcina

Pierderi constante sau abundente de lichid

Daca nu ai ajuns inca in cea de-a 37-a saptamana de sarcina, pierderile de lichid amniotic presupun o interventie medicala imediata pentru a impiedica nasterea inainte de termen. In cazul in care scurgerile sunt insotite si de crampe, cel mai bine ar fi sa soliciti transportul de urgenta la spital.

Umflarea brusca a fetei si a membrelor

Umflarea din senin a fetei, a mainilor si a picioarelor ar putea fi semnul preeclampsiei, o complicatie frecventa ce apare pe parcursului sarcinii, atunci cand tensiunea sangvina creste in mod excesiv si determina cefalee, incetosarea privirii, cresterea rapida in greutate si urinare mai rara decat ar fi normal.

Activitatea scazuta a fatului

Daca bebelusul tau pare ca nu se mai misca deloc in burtica ar putea fi un semn ca nu reuseste sa extraga suficient oxigen si nutrienti din placenta. Activitatea normala a fatului este de aproximativ 10 miscari in 10 minute.

Pentru a-i stimula activitatea, incearca sa bei un pahar de suc (zaharul este un bun stimulent) si contorizeaza miscarile puiului tau. Daca numarul loviturilor este mai mic de 10 in decurs de doua ore, suna-ti medicul imediat.
simptome_sarcina_3

Simptome care mai pot astepta o zi

Exista desigur si simptome care nu necesita o interventie de urgenta, ci mai pot astepta o zi inainte sa le consideri o veritabila amenintare.

  • dureri de cap usoare, constante si care dispar de la sine;
  • o scurgere vaginala discreta;
  • stari de somnolenta;
  • ameteli si varsaturi care se opresc la jumatatea zilei;


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Motive ingrijorare sarcina Probleme sarcina Sarcina Complicatii sarcina Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre