Sarcina: cum creste bebelusul cu fiecare zi de sarcina

/ / Modificat: 2017-05-23
Sarcina: cum creste bebelusul cu fiecare zi de sarcina

Trimestrul 1 de sarcina

Saptamana 3 de sarcina

Conceptia are loc cam la 2-3 saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii. Aceasta zi este considerata prima zi de sarcina, asa ca trebuie sa-ti amintesti  cand a inceput ultima menstruatie pentru a stabili data aproximativa a nasterii. Oul (zigotul) incepe imediat sa se multiplice si are marimea unei  gamalii de ac cand parcurge drumul prin trompa pana la uter.

Saptamana 4 de sarcina

Oul (care acum a devenit blastocist) se implanteaza in peretele uterin (unele femei pot observa mici pete pe chilot in aceasta perioada) si se divide cu repeziciune, existand deja primordii pentru ochi si urechi, pentru sistemul nervos si inima, pentru cap, gat si membre.

In canalul cervical se formeaza un dop de mucus care are rolul de a  "sigila" colul, prevenind astfel infectiile.

Saptamana 5 de sarcina

Embrionul are acum 2-3 mm lungime si este mai adanc implantat in peretele uterin. In jurul lui s-a format sacul amniotic –sacul amniotic protector.

Menstruatia ti-a intarziat, desi simti ca e pe cale sa-ti vina; sanii te dor si s-au umflat si este posibil sa ai dureri de cap.

Saptamana 6 de sarcina

De acum incepi sa simti ca esti insarcinata; observi schimbarile din corpul tau. Apare greata - mai frecvent dimineata sau cand simti miros de mancare. Te simti obosita din cauza metabolismului care s-a accelerat pentru a face fata modificarilor din organismul tau. Uterul creste si apasa pe vezica urinara, diminuandu-i volumul, asa ca simti nevoia sa mergi mai des la toaleta.

Desi embrionul este inca mic, cele 4 camere ale inimii sale s-au format deja; inima bate cu 180 de batai pe minut. Se formeaza si tubul neural, din care se va dezvolta creierul bebelusului si maduva spinarii. Este momentul sa iei un supliment de acid folic, pentru a elimina riscul unor malformatii congenitale: spina bifida (canalul vertebral este deschis la piele), despicatura de palat si buza de iepure.

Saptamana 7 de sarcina

Celulele continua sa se multiplice cu repeziciune. Creierul se dezvolta in continuare, apar mugurasii pentru membre (superioare si inferioare) si incepe sa se formeze tubul digestiv primitiv. Capul este enorm in comparatie cu restul corpului si se sprijina in piept.

Tu te poti simti din ce in ce mai rau (greturile matinale, pot fi doar greturi sau pot degenera in varsaturi care dureaza uneori si toata ziua). Sfarcurile devin proeminente si mult mai sensibile. Punctisoare mici pigmentate, numite tuberculii Montgomery, apar pe areole (cercurile colorate din jurul sfarcurilor).

Saptamana 8 de sarcina

In momentul acesta, embrionul are 2,5 cm lungime. Se pot distinge fata, un varf de nas, gurita si doua pliuri in loc de pleoape. Membrele cresc in continuare, in timp ce organele principale sunt deja la locul lor. Uterul se mareste si, pe masura ce hormonii se descarca in sange, incepi sa poftesti. Hormonii de sarcina iti vor scadea tensiunea arteriala, vei simti ameteala daca te ridici brusc.

Saptamana 9 de sarcina

Embrionul continua sa creasca rapid si are dimensiunea unei capsuni. Incep sa se dezvolte acum urechile si ochii, sistemul genito-urinar, iar pana la sfarsitul acestei saptamani va avea pleoape, muguri pulmonari. Ficatul bebelusului incepe sa produca sange (celule sangvine) si se formeaza cordonul ombilical.

Talia incepe sa ti se ingroase. Gingiile devin mai sensibile (mai moi) si vor sangera, mai ales cand te speli pe dinti. E foarte usor sa faci o infectie gingivala cand esti insarcinata; asa ca mergi la stomatolog pentru un control.

Saptamana 10 de sarcina

Uterul tau e de marimea unei portocale si in interior se dezvolta rapid embrionul care e de marimea unei prune. Cartilajul ce formeaza scheletul rudimentar al copilului se transforma in os. Membrele se lungesc, iar coatele si genunchii isi fac aparitia. Sanii tai si-au marit volumul si in mod sigur ai nevoie de un alt sutien.

Saptamana 11 de sarcina

In urmatoarele 3 saptamani bebelusul tau isi va dubla dimensiunile si de acum se numeste fetus. Faza cea mai vulnerabila pentru dezvoltarea lui aproape a trecut, iar riscul de pierdere a sarcinii a scazut semnificativ.

Cantitatea totala de sange care circula in corpul tau a crescut si va continua sa creasca pana in a 30-a saptamana. Din aceasta cauza parul devine mai stralucitor si unghiile mai sanatoase, fiind mai bine hranite.

Saptamana 12 de sarcina

Ai un inceput de burtica pentru ca uterul tau, care a crescut, e impins deasupra osului pubic. Medicul il va simti la palpare, la primul control prenatal care ar trebui sa fie intre saptamana a 8-a si a 12-a. Inima ta este mai solicitata, deoarece trebuie sa pompeze o cantitate suplimentara de sange; vei transpira mai mult si temperatura corpului creste.

Bebelusul cantareste acum aproape 18 grame si are 6,5 cm lungime. Degetele de la picioare sunt acum separate si fata este complet formata. Incep sa se dezvolte si organele genitale externe, dar va mai dura ceva timp pana se vor vedea ecografic.

Trimestrul 2 de sarcina

Saptamana 13 de sarcina

Nu il simti inca, dar bebelusul tau e vioi, a inceput sa se miste. Pana la sfarsitul primului trimestru, toate organele lui sunt complet formate. Inimioara ii bate repede, de doua ori mai repede decat inima unui adult. Pielea este de un rosu transparent, fara grasime.

Vestea cea mai buna este ca vei scapa de greturile matinale, care vor inceta probabil in urmatoarea saptamana.Din pacate pot aparea acum alte probleme: unele femei sunt constipate in acest stadiu al sarcinii. Este recomandat sa mananci multe fructe si vegetale si sa bei zilnic 2 litri de apa plata.

Saptamana 14 de sarcina

In trimestrul al doilea, cele mai multe femei se simt mult mai bine.

Placenta preia acum functia de hranire si de productie hormonala, ceea ce se traduce prin incetarea greturilor matinale si chiar printr-un surplus de energie.

Corpul tau sufera modificari: pielea e mai pigmentata si o linie inchisa la culoare (linea nigra) coboara pe mijlocul abdomenului. Chiar si sfarcurile sunt mai intunecate. Din pacate pot aparea acum alte probleme: unele femei sunt constipate in acest stadiu al sarcinii. Este recomandat sa mananci multe fructe si vegetale si sa bei zilnic 2 litri de apa plata.

Bebelusul raspunde acum la stimuli precum zgomot, lumina si atingere, desi inca nu-l simti cum se misca.

Saptamana 15 de sarcina

Copilul tau are acum 10 cm lungime. Pe zi ce trece i se definesc ochii, urechile, buzele si nasul. Ii creste si parul pe corp, inclusiv genele si lanugo (perisorul fin care ii va acoperi fata si corpul pana aproape de nastere). Incepe sa aiba reflexul de supt.

Acum te simti mai bine! Petele pigmentare de pe piele (cum sunt alunitele sau pistruii) devin mai intunecate, iar pielea ta este mai sensibila la soare. Pot aparea pete cafenii ca niste pistrui mari care vor disparea dupa nastere. Oasele bebelusului incep sa se intareasca si dintisorii i se dezvolta in gingii - e important sa ai o dieta cu mult calciu, pentru a nu-ti consuma depozitele proprii.

Saptamana 16 de sarcina

Membrele copilasului tau sunt formate si are acum si unghiute si sprancene. Poate sa-si suga degetul mare de la picior.

Simti primele miscari - foarte fine, ca niste bule de gaz. Poti merge la cel de-al doilea control prenatal, la care o sa ti se faca si ecografie. Prima ecografie este pentru a stabili data nasterii, iar urmatoarele pentru a vedea daca copilul se dezvolta normal si e corect pozitionat in uter.

Ai luat semnificativ in greutate, mai ales pe solduri, coapse si abdomen.

Saptamana 17 de sarcina

Burtica este din ce in ce mai evidenta. Datorita fluxului crescut de sange din organism nasul iti este infundat si poti avea sangerari nazale. Parul se ingrasa mai repede decat de obicei.

Bebelusul este acum mai greu decat placenta; este lung si slab, iar pielea degetelor este striata, are deja amprente.

Saptamana 18 de sarcina

Corpul tau continua sa creasca: ai luat in greutate aproximativ intre 2 si 6 kg si uneori ai dureri din cauza intinderii ligamentelor pelvice. Nu mai poti dormi bine, asa ca intinde-te pe o parte, sprijinita de perne. Secretiile vaginale sunt mai abundente acum. Esti plina de energie si poti sa te gandesti ce cursuri prenatale poti urma.

Exercitiile de respiratie si de intarire a muschilor perineali iti vor fi extrem de folositoare in timpul travaliului.

Bebelusul masoara cam 20 cm lungime si aspira lichid amniotic in plamani (fapt ce ajuta la dezvoltarea lor).

Saptamana 19 de sarcina

Nu mai ai talia de altadata si, odata cu marirea abdomenului, ombilicul se intinde. Burtica ia proportii pe zi ce trece si esti aproape la jumatatea drumului. Poti avea dureri de spate din cauza uterului marit care iti schimba centrul de greutate. Odihneste-te cu picioarele ridicate si incearca sa nu cari greutati.

Bebelusul se misca destul de mult si poti simti prima lovitura.

Saptamana 20 de sarcina

Copilul tau creste rapid: are acum aproximativ 260 de grame, si masoara 25 de cm lungime. Pielea lui are acum doua straturi: epiderma si dermul de dedesubt. Se matureaza muschii si vei simti cand se intinde, se intoarce si chiar face tumbe viguroase.

Din cauza abdomenului marit poti avea arsuri la stomac si indigestie. Neutralizeaza acidul gastric cu lapte si ceai de menta. Atentie insa la constipatie! Trebuie sa mananci des si putin, mestecand incet: asa o sa te simti mai bine!

Saptamana 21 de sarcina

Pielea de pe abdomen este foarte intinsa si de aceea e uscata si te mananca. E indicat sa te ungi cat poti de des cu crema hidratanta sau ulei pentru copii si disconfortul va disparea. Atentie, daca mancarimea se generalizeaza, poate semnifica o suferinta hepatica. Copilul cantareste acum aproape 450 de grame si inca mai are loc sa se miste liber. Pe masura ce i se dezvolta auzul poate sa raspunda la muzica. Tot acum apare vernixul, o substanta alba, grasoasa produsa de glandele sebacee care ii protejeaza pielea.

Saptamana 22 de sarcina

Bebelusul tau este din ce in ce mai viguros in miscari si simti asta pe pielea ta. De acum poti sa-i canti cantece duioase de leagan. Cercetarile au dovedit ca urechile lui sunt acum complet formate si poate auzi sunetele externe. De asemenea, nu ezita sa-i vorbesti cat poti de mult, pentru ca deja iti poate recunoaste vocea.

In ceea ce te priveste, observi pe fata  mici vase de sange dilatate, iar gingiile iti sunt umflate.

Saptamana 23 de sarcina

Bebelusul arata acum ca o papusica. Poti chiar distinge particele din corpul lui prin peretele abdominal. Reactioneaza la zgomote puternice, muzica si voci familiare.

Tu ai luat in greutate 4,5 pana la 7 kg. Picioarele iti sunt umflate si apar vene varicoase; din cand in cand, simti cate un junghi in partea de jos a abdomenului, din cauza muschilor uterini care se tot intind. Durerea trece daca te odihnesti.

Saptamana 24 de sarcina

Uterul tau a depasit acum ombilicul. Incepi sa simti contractiile Braxton Hicks. Acestea sunt contractii fiziologice care pompeaza sange in uter pe parcursul sarcinii si iti ajuta corpul sa se pregateasca pentru travaliu.

Bebelusul are acum aproximativ 33 cm lungime si cantareste 550 de grame.Tesutul muscular se dezvolta rapid. Plamanii lui sunt insuficient dezvoltati pentru "a respira" singuri.

Daca s-ar naste acum, rata de supravietuire este foarte scazuta.

Saptamana 25 de sarcina

Copilul a ajuns la 700 de grame. Are perioade de somn si de veghe. Uterul e cat o minge de fotbal si a inceput sa apese tare pe vezica, de aceea, vei urina mai des.

Copilul este acoperit pe tot corpul cu vernix, care ii protejeaza foarte bine pielea inca imatura si previne incolacirea cordonului ombilical in jurul gatului.

Saptamana 26 de sarcina

Fatul creste intr-un ritm rapid. Loveste puternic si de cele mai multe ori se intampla atunci cand tu te odihnesti. Gleznele si fata ti se umfla din cauza retentiei de lichide.  Apar vergeturi pe solduri, sani, abdomen si coapse. E timpul sa folosesti o crema hidratanta sau o crema speciala pentru vergeturi.

Saptamana 27 de sarcina

Copilasul se ingrasa tot mai mult, isi formeaza chiar depozite de grasime. Pentru prima data va deschide ochisorii, iar pleoapele nu-i mai sunt "lipite".

Daca esti predispusa la infectii urinare in aceasta perioada, asa ca este indicat sa bei multa apa. Poti sa simti o tensiune in sani, care iti creeaza disconfort.

Saptamana 28 de sarcina

Din aceasta saptamana si pana la 72 de ore dupa nastere, sanii tai vor secreta colostru. Acesta contine importanti factori imunologici care sa protejeze fatul mai ales acum, cand sistemul lui imunitar este incomplet dezvoltat.

Medicul tau te va chema la control din doua in doua saptamani si iti va masura foarte atent tensiune arteriala. Poti avea bufeuri mai ales dupa efort fizic.

Creierul copilului creste in dimensiune si devine mai complex. Exista deja papile gustative, iar fatul poate distinge intre dulce si acru si poate avea chiar si preferinte.

Inima ii bate mai tare cand vorbesti: iti recunoaste vocea.

Trimestrul 3 de sarcina

Saptamana 29 de sarcina

Bebelusul tau cantareste acum in jur de 1100 de grame si aproximativ 40 cm lungime.

Mai tot timpul se intinde si te loveste. Uneori vei simti contractii repetitive (ca o falfaire) in pelvis, dar nu e cazul sa iti faci griji: e micutul tau care sughite, din cauza ca a inghitit prea mult lichid amniotic.

Datorita greutatii in plus pe care o porti, te dor ingrozitor picioarele si ai putea de asemenea sa ai probleme de echilibru.

Saptamana 30 de sarcina

Majoritatea copiilor se intorc cu capul in jos cam in aceasta saptamana, pregatindu-se pentru nastere.

Spatiul din uter e acum insuficient, nemaiavand loc de manevre. Fundul uterului este cu mult deasupra ombilicului.



De acum obosesti mai repede si poti avea dureri de spate. Este timpul sa incepi sa faci exercitii pentru intarirea muschilor perineului: contracta si relaxeaza muschii.

Saptamana 31 de sarcina

Bebelusul este din ce in ce mai grasut. Are acum 1800 de grame, iar pana la nastere greutatea i se va dubla.  Tu ai dificultati de respiratie, in special dupa efort. Poti sa faci cateva exercitii de respiratie, fara a exagera insa.

Saptamana 32 de sarcina

Copilasul creste rapid; masoara acum 41 de cm. Vernixul, substanta grasa care ii acopera corpul, devine din ce in ce mai dens. Ai luat cam 9 pana la 12 kg in greutate si nu mai dormi bine. Aseaza-te pe o parte sprijinita de perne.

Saptamana 33 de sarcina

Copilul creste intr-un ritm foarte rapid, e plin de energie si te loveste puternic. Creste si abdomenul tau. Volumul de sange din corpul tau s-a marit cu 40% pentru a asigura hrana fatului, irigarea uterului si a placentei. Urinezi si mai des ca pana acum.

Saptamana 34 de sarcina

Bebelusul cantareste aproximativ 2200 de grame si are 44 cm lungime. Creierul si sistemul nervos sunt pe deplin formate. Pe masura ce fatul coboara in pelvis, forma abdomenului tau se schimba.

Saptamana 35 de sarcina

Copilul tau se apropie de dimensiunile unui copil la termen; cantareste in jur de 2500 de grame.

Tu te rotunjesti din ce in ce mai mult si disconfortul este si el pe masura. Poti sa incepi de acum pregatirile pentru marele eveniment.

Saptamana 36 de sarcina

Bebelusul are 2750 de grame si masoara 49 cm lungime. Pe masura ce capul lui se angajeaza in pelvis, burtica ta coboara si vei putea respira mai usor.

Urinezi mai frecvent, deoarece fatul iti apasa pe vezica urinara, si chiar poti pierde urina cand stranuti sau tusesti.

De acum incolo medicul iti va programa controale saptamanale.

Saptamana 37 de sarcina

Testiculele baieteilor coboara in scrot, iar sanii fetitelor sunt usor umflati datorita hormonilor, insa isi vor reveni dupa nastere.

Copilul poate sa respire, sa suga si sa inghita. Are si majoritatea reflexelor.

Arsurile la stomac au mai cedat, dar disconfortul creste pe zi ce trece.

Saptamana 38 de sarcina

Bebelusul tau se mai ingrasa putin. Durata medie a sarcinii este de 266 de zile, adica 38 de saptamani de la conceptie.

Copilul este gata de a veni pe lume, plamanii pot respira singuri, unghiutele lui de la maini si de la picioare se intaresc tot mai mult.

Primul scaun (meconiu) s-a adunat in intestinul gros si va fi eliminat la nastere.

Ai luat in greutate intre 11 si 13,5 kg si de acum nu vei mai pune mult.

Saptamana 39 de sarcina

De acum, copilasul tau va lua din ce in ce mai putin in greutate, greutatea medie la nastere fiind in jur de 3500 de grame.

Oasele craniului sunt gata de nastere. Pot aluneca unul peste altul si se pot suprapune usor, permitand capului sa treaca prin canalul cervical si prin vagin fara probleme.

Colul s-a inmuiat si s-a deschis partial; ai contractii Braxton Hicks destul de puternice.

Saptamana 40 de sarcina

Capul bebelusului coboara spre segmentul inferior al uterului si apasa pe cervixul inmuiat.

Micutul are acum 50 de cm lungime si momentul cand va iesi la lumina e imprevizibil.

Nu peste mult timp, il vei tine in brate pentru prima oara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Saptamani sarcina Trimestre sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre