Sentimentele care te incearca in fata sarcinii

/ / Modificat: 2012-11-09
Sentimentele care te incearca in fata sarcinii

Sentimentele si emotiile care te incearca in timpul sarcinii sunt destul de diverse si contradictorii. Poti trece de la bucurie la tristete, de la extaz la agonie in numai cateva secunde si te-ai putea regasi in postura de a plange din aproape orice sau fara motiv. Principala cauza a acestor schimbari bruste de dispozitie sau sentimente ambivalente este furtuna hormonala care se da in corpul tau de la un trimestru la altul! Iata ce fel de emotii te-ar putea incerca in fata sarcinii si cum sa le faci fata mai usor!

Emotii sau sentimente frecvente in sarcina

Multe dintre femeile care au trecut prin sarcina au comparat aceasta perioada cu un sindrom premenstrual care tine noua luni. Aceleasi stari confuze si sentimente ambivalente care te incearca inainte de venirea menstruatiei fac parte si din tabloul emotional al sarcinii, doar ca nu trec atat de repede si au mai multe suisuri si coborasuri, in functie de "toanele" hormonilor din corpul tau.

Este normal sa ai tot felul de stari si emotii confuze cand esti gravida, uneori chiar contradictorii. Important este sa stii la ce sa te astepti, pentru a le putea controla mai bine si a le depasi cu succes. Iata cateva dintre cele mai frecvente schimbari emotionale care se petrec in sarcina!

Bucurie, euforie

Una dintre cele mai placute si frecvente emotii care te incearca in sarcina este bucuria sau exaltarea. Te poti regasi frecvent in situatia in care esti atat de euforica si plina de entuziasm, aparent fara niciun motiv, incat nu te mai poti concentra la nimic altceva.

Razi continuu, esti bucuroasa, vrei sa socializezi, sa faci lucruri inedite si ai tendinta sa vezi doar partea plina a paharului in orice situatie. Nimic nu iti poate distruge starea de euforie care te incearca.

Acest sentiment este cauzat de eliberarea de endorfine in creier, dar si de alti hormoni "ai fericirii", care te ajuta sa inhibi stresul si sa uiti de dureri si sentimente neplacute. Profita de astfel de momente si bucura-te de ele, deoarece, de la un minut la altul, lucrurile pot lua intorsaturi inimaginabile.

Anxietate

Un alt sentiment frecvent intalnit in decursul sarcinii este anxietatea. Poate fi accentuat si de simptomele neplacute prin care esti nevoita sa treci in primul trimestru, dar si de sentimentele de teama care te incearca cu privire la sanatatea ta si a fatului.

Ai tot timpul senzatia ca orice ai face sau ai manca ar putea dauna sarcinii si ca orice senzatie mai neplacuta pe care o resimti este un semn ca fatul este in pericol. Te impacientezi din orice si ai tendinta sa devii agitata si ingrijorata pentru lucruri foarte marunte. Astfel de trairi sunt firesti si sunt cauzate de hormonii care se joaca cu organismul tau si iti dau batai de cap.

Este indicat sa incerci sa te relaxezi cat mai mult. Nu o face doar atunci cand simti ca esti stresata. Fa-ti un obicei zilnic sau saptamanal din a face activitati care te ajuta sa te destinzi.

Un alt lucru care mai reduce din anxietatea caracteristica sarcinii este stilul de viata sanatos (alimentatie, sport, controale medicale). Daca ai o viata echilibrata si iti pui sanatatea la punct, ai grija si de fatul din burtica ta si il tii in siguranta, iar temerile se mai reduc in intensitate.

Tristete si plans

La polul opus euforiei si exaltarii sta tristetea, manifestata adesea si prin crize repetate de plans, uneori, fara o cauza justificata. Hormonii de sarcina au tendinta sa jongleze cu emotiile si sentimentele tale si sa te aduca de la extaz la agonie in doar cateva momente.

Nu trebuie sa te scuzi sau sa te jenezi in astfel de momente. Dimpotriva, este important ca atunci cand simti nevoia sa plangi, sa o faci. Cu siguranta, te vei simti mult mai bine dupa aceea.

Te poti simti mai bine si daca vorbesti despre sentimentele care te incearca in acele momente cu cei din jurul tau. Este o metoda buna de descarcare, care te elibereaza de temeri si frustrari si care te ajuta sa revii la o stare mai buna.

Resentimente, antipatie

Daca nu esti trista, exaltata sau ingrijorata, s-ar putea sa testezi emotii noi: acelea de ura sau ostilitate fata de persoane pentru care nu aveai inainte astfel de sentimente. Toata lumea are tendinta sa te enerveze si sa te irite, indiferent ca e vorba de persoane apropiate sau nu.

Nu este neobisnuit sa te confrunti cu aceste emotii, insa este important sa le controlezi sau sa incerci sa te relaxezi prin activitati placute si calmante.

Frica, teama

Pe langa sentimentele de anxietate care te vor incerca pe parcursul sarcinii, trimestrul intai este dominat in special de frica sau temeri.

Ai emotii cu privire la felul in care va evolua sarcina, ai tendinta sa prevezi tot ce e mai rau si te confrunti si cu o dilema: esti sau nu pregatita sa devii mama. Sunt sentimente noi, dar normale, care domina, la un moment dat, aproape toate gravidele.

Este o perioada presarata si cu vise urate sau cosmaruri, care reprezinta o "oglinda" a temerilor care te incearca in aceasta perioada. Ai putea suferi si de tulburari de somn pe fondul acestor sentimente.

Important este sa vorbesti cu persoane apropiate sau specialisti despre ce simti si ce griji ai, sa gasesti metode de relaxare eficiente si sa incerci sa-ti lamuresti toate neclaritatile sau confuziile legate de evolutia sarcinii, riscuri etc.

Sentimente care te incearca la a doua si la urmatoarele sarcini

Prima sarcina este intotdeauna cea mai grea. Te lovesti de tot felul de experiente noi, pe care nu stii cum sa le tratezi si care te fac sa devii anxioasa si tematoare. La urmatoarele sarcini, lucrurile ar trebui sa fie mai simple si sa decurga mai usor. Deja esti obisnuita cu toate starile si emotiile care te napadesc si stii la ce sa te astepti.

Cu siguranta te intrebi cum ar putea diferi urmatoarele sarcini de prima. La sarcinile ulterioare vei incerca sa profiti de momentele frumoase, de perioadele exaltante si de momentele-cheie din cele noua luni. Deja stii cum sa atenuezi furtunile de emotii negative sau de agitatie si iritabilitate si care sunt cele mai eficiente metode de relaxare sau calmare. Ar trebui sa poti controla mai usor emotiile negative si sa te bucuri mai mult de momentele placute din sarcina.

Pe tine ce sentimente te-au incercat pe parcursul sarcinii? Cum te-au afectat si cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbari emotionale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre