Sarcina poate sa nu fie magica, iar tu nu trebuie sa te simti vinovata

/ / Modificat: 2017-10-04
Sarcina poate sa nu fie magica, iar tu nu trebuie sa te simti vinovata

Perioada sarcinii se presupune a fi una magica. Tenul este mai luminos, parul mai stralucitor, zambetul mai larg. Ti-ai face zeci de poze cu burtica, intr-un camp cu flori, la apusului soarelui, ca sa le distribui apoi pe Instragram sau Facebook si sa primesti sute de aprecieri si felicitari.

Exista insa si momente de disconfort profund: cand te chinuie greturile matinale, arsurile la stomac, sau cand ai pofte ciudate si simti ca te sufoci atunci cand vrei sa-ti faci singura pedichiura fiindca ai burta destul de mare. Este cat se poate de normal sa te simti frustrata in astfel de situatii.

Iti dezvaluim unele dintre cele mai stanjenitoare momente din perioada sarcinii! Daca ai trecut deja printr-o sarcina, te vei regasi in randurile de mai jos. Daca te pregatesti sa devii mama, sigur iti va prinde bine sa stii la ce sa te astepti.

1. Cand ii dai partenerului vestea ca va fi tatic

Momentul asta iti poate da o stare de nervozitate extrema. Desigur, daca stii ca ii plac vestile date intr-o maniera trasnita, poti imbraca cainele cu un tricou pe care sa scrie "I'm the Big Brother" sau poti pur si simplu sa-i intinzi testul de sarcina, fara sa ii spui nimic. Oricum ai proceda, sangele o sa-ti navaleasca in obraji si in acel moment iti vei dori sa fii teleportata pe alta planeta de o forta extraterastra, de teama ca reactia partenerului nu va fi una pozitiva.

2. Cumpararea hainelor de gravida

E destul de greu sa gasesti haine de gravida pe gustul tau. Si asta pentru ca producatorii s-au gandit in primul rand la utilitate, nu la tendintele din moda si importanta stilului. Te enerveaza teribil sutienele pentru alaptat si pantalonii cu burta, care te fac sa arati de parca ai fi inghitit un hipopotam. Dar asta este, nu poti purta mereu rochite largi, in culori vii.

3. Achizitionarea pompei pentru san

Cui nu-i place sa piarda vremea printre rafturile cu hainute de bebelusi? Toate sunt atat de dragute si mici, ca-ti vine sa te topesti de drag. Cand ajungi insa la raftul cu pompe pentru san, sterilizatoare si biberoane, te apuca brusc depresia. Partea cu mulsul n-o sa-ti placa, stii de pe acum. Una e sa alaptezi, si alta e sa te mulgi, pentru a-ti detensiona sanii durerosi si a preveni o mastita.

4. Amenajarea camerei bebelusului

Cine spune ca decorarea dormitorului copilului e o activitate relaxanta, minte de ingheata apele. Numai de catarat pe scara pentru a lipi stickere colorate pe pereti n-ai tu chef. Cat despre zugravit sau agatarea clopoteilor de vant de lustra, asta e o activitate pentru artisti si alpinisti utilitari, nu pentru gravide.

5. Ecografia de 20 de saptamani

Toata lumea asociaza ecografia de 20 de saptamani cu momentul magic in care afli sexul bebelusului. Emotiile tale nu sunt legate insa de sexul copilului, ci de posibilele anomalii care ar putea fi depistate in timpul consultatiei. Unii bebelusi isi ascund picioarele foarte bine, provocand mamicii si medicului fiori reci pe sira spinarii. Unde mai pui si senzatia acuta de urinare si abdoment inghetat, in timp ce stai pironita cu ochii in monitorul ecografului, incercand sa-ti dai seama daca ceea ce vezi este un bebelus sau o bucata din propriul ficat.

6. Notificarea sefului si a colegilor de munca

Momentul in care iti anunti angajatorul ca esti insarcinata este unul destul de stresant. Fie ca esti angajata pe perioada nedeterminata sau ai un contract de colaborare, tot iti gasesti greu cuvintele. Ti-e pur si simplu lehamite de momentul acela cand toata lumea trebuie sa sa prefaca bucuroasa pentru tine, din complezenta. Nu te poti abtine sa nu te intrebi: oare nu te boscorodesc colegele in gand, pentru faptul ca vor trebuie sa munceasca un pic mai mult decat tine, din moment ce vei trece la programul scurt, de gravide? Oare vei fi concediata? Si uite asa, ajungi sa-ti faci in cap o multime de scenarii care iti dau o stare profunda de disconfort.

7. Regimul alimentar

Sarcina vine cu o gramada de restrictii alimentare si o tona de sfaturi din partea rudelor, prietenilor si vecinilor despre ce ar trebui sa mananci. Sigur ca nu vei manca produse pe baza de oua crude, cum ar fi minunatele bezele sau eclere vieneze. Ce daca iti ploua in gura numai cand te gandesti la ele? Riscul de a contracta salmonella poate fi extrem de redus, dar tu trebuie sa asculti de gura lumii, nu? Ce fel de mama ai fi daca ai pune in pericol sanatatea copilului? Si uite asa ajungi sa te trezesti rontaind in fata frigiderului larg deschis, in toiul noptii, binecuvantand momentul de tacere deplina in care s-a cufundat intreaga casa.

8. Burta cea uriasa

In timp ce pielea de pe abdomen se intinde pe zi ce trece, parca plesnind pe alocuri si provocandu-ti mancarimi enervante, cei din jur se extaziaza in fata burtii tale enorme si se ingramadesc s-o atinga. Oare de ce vor sa fac asta? Ce li se pare asa de dragut la o burta imensa, plina de vergeturi? Ia sa vina sa te unga cu ulei de masline si creme pre-natale in fiecare dimineata si seara, daca tot sunt atat de incantati de abdomenul tau.

9. Bebelusul tau saltaret

La inceput, miscarile bebelusului in pantec ti se par de-a dreptul fascinante. Nu te poti abtine sa nu razi atunci cand bebelusul isi intinde cate un piciorus, iar burtica ta se tuguie, tremura, se aplatizeaza pentru ca apoi sa se tuguie iar, asemenea unui jeleu in miscare. Pe masura ce sarcina inainteaza, bebelusul pare sa devina din ce in ce mai nervos, lovind cu putere in coaste, in vezica, in rinichi si in alte organe vitale. Ba chiar isi face un obicei prost sa te bombardeze cu picioarele pe timpul noptii. Mai ca iti vine sa te programezi la cezariana, inainte de termen.

Asadar, sarcina nu este tot timpul magica. Si nu trebuie sa te simti vinovata cand ti se ia de magie. Nu te lasa pacalita de postarile cu gravidute fericite de pe Instagram, n-au nimic de-a face cu realitatea ta. Experienta sarcinii este perceputa diferit de fiecare femeie. Ce te sfatuim noi este sa te bucuri din plin de fiecare moment si experienta in timpul sarcinii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Momente sarcina Pompa san Miscari fetale burtica Trimestre sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre