Sarcina multipla. Tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2014-03-21
Sarcina multipla. Tot ce trebuie sa stii

Sarcina multipla - cu gemeni, tripleti sau mai multi feti - este o binecuvantare si o bucurie in sanul familiei, dar si un izvor de temeri si nelinisti pentru viitoarea mamica. Exista cateva caracteristici speciale, care o diferentiaza de o sarcina singulara si de care trebuie sa tii cont pentru a te asigura ca vei naste bebelusi puternici si sanatosi. Afla tot ce trebuie sa stii despre sarcina multipla si cum sa eviti complicatiile care planeaza asupra ei!

Ce este sarcina multipla?

Sarcina multipla apare atunci cand in uterul tau se dezvolta mai multi embrioni. Acestia pot proveni de la un singur ovul sau de la mai multi. Ovulul fertilizat se poate divide in doi sau mai multi embrioni, dand nastere sarcinii multiple. Bebelusii care provin din acelasi ovul se numesc identici.

Se pare ca procesul divizarii apare pur intamplator, nefiind cauzat sau influentat de varsta, rasa, istoric familial sau alti factori. Bebelusii care provin din ovule separate se numesc fraternali si au tendinta de a mosteniti pe cale ereditara.  

Cum apare sarcina multipla?

Nu exista cauze exacte care stau la baza aparitiei acestui tip de sarcina, insa specialistii sustin ca exista mai multi factori care o pot influenta. In general, femeile care urmeaza tratamente de fertilizare in vitro sau incearca sa ramana insarcinate prin diverse metode de reproducere umana asistata sunt mai predipuse la sarcini multiple decat cele care nu iau niciun fel de masuri pentru a ramane gravide.

Tratamentele de fertilitate au tendinta de a stimula corpul sa produca si sa elibereze mai multe ovule la o singura ovulatie. Cresc astfel sansele ca mai multe ovule sa fie fertilizate de spermatozoizi si sa se dezvolte mai multi embrioni.

Atunci cand treci printr-o procedura de fertilizare in vitro, medicii introduc mai multe ovule fertilizate in uter, pentru a creste sansele ca acestea sa se "prinda" si sa se obtina macar o sarcina singulara. Insa nu este exclus ca mai multe sau chiar toate ovulele fertilizate sa se transforme in embrioni si sa apara, astfel, sarcina cu mai multi fetusi.

Alti factori de care cresc sansele de a obtine o sarcina multipla sunt:

  • cazuri de gemeni sau sarcini multiple in familie (in special la rude din partea mamei, care au avut gemeni fraternali);
  • varsta de peste 35 de ani;
  • incercarea de a ramane insarcinata imediat dupa renuntarea la anticonceptionale.

Cum iti dai seama daca ai sarcina multipla?

Sarcina multipla este confirmata intotdeauna la medic, in timpul ecografiei din primul trimestru de sarcina de sarcina. Insa exista cateva semne care o dau de gol si p

  • greturi matinale severe;
  • simptome de sarcina accentuate;
  • nivel de HCG foarte ridicat(la primele analize de sange);
  • crestere mare in greutate in primul trimestru de sarcina etc.

Ce complicatii pot aparea?

Sarcina multipla prezinta mult mai multe riscuri decat o sarcina singulara si necesita o monitorizare medicala mai atenta. Riscul de complicatii creste direct proportional cu numarul bebelusilor pe care ii ai in burtica.

Daca esti insarcinata cu mai multi bebelusi, prezinti un risc crescut de:

  • preeclampsie (complicatie extrem de periculoasa, care te predispune la avort sau pierderea sarcinii);
  • diabet gestational (o forma speciala de diabet, care apare la gravide);
  • anemie;
  • avort spontan, pierderea sarcinii;
  • nastere prematura (probleme serioase de sanatate pentru bebelus);
  • malformatii congenitale (defecte din nastere).

Ce masuri de ingrijire trebuie sa iei in sarcina multipla?

Atentia pentru sanatatea ta trebuie sporita intens in momentul in care medicul iti confirma sarcina gemelara sau multipla. Doar avand grija de tine si de corpul tau scazi semnificativ riscul aparitiei complicatiilor si ai mai multe sanse de a duce cu succes la termen o astfel de sarcina.

Printre principalele masuri de ingrijire pe care trebuie sa le iei in sarcina se numara:

  • prezenta obligatorie la toate vizitele prenatale stabilite de medic;
  • respectarea tuturor indicatiilor si sfaturilor medicului;
  • dieta sanatoasa, cu alimente bogate in substante nutritive necesare dezvoltarii fatului si organismului tau;
  • renuntarea la alcool, tigari si cafea;
  • odihna suficienta si relaxarea intensa;
  • sportul, in masura in care conditia medicala si fizica iti permite (consulta intotdeauna medicul inainte de a face un sport) etc.

Tu cum ai resimtit experienta sarcinii multiple? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina multipla Sarcina gemelara

Articole recomandate

Citeste si despre