Primul plans in burtica mamei

/ / Modificat: 2018-07-08
Primul plans in burtica mamei

Primul plans al bebelusului pare sa aiba loc in burtica, chiar inainte de implinirea varstei de 28 de saptamani gestationale, si nu dupa nastere, asa cum se credea pana nu demult. Cercetatorii au reusit sa surprinda plansul tacut si emotionant al fatului in timpul unei ecografii si au ajuns la concluzia ca bebelusul reuseste sa isi exprime nemultumurile si starile negative printr-un comportament similar plansului inca de dinainte de a ajunge in bratele mamicii!

Descopera cum plange bebe in burtica si ce implicatii are aceasta descoperire in dezvoltarea lui!

Cand plang bebelusii in burtica mamei?

Descoperirea facuta de specialisti este extraordinara si reprezinta un comportament nou al fetilor in viata intrauterina. Fetii care plang in sarcina ar putea avea un grad superior de dezvoltare fata de alti bebelusi, deoarece plansul este un comportament care implica coordonarea mai multor sisteme motorii si functii ale creierului:

  • capacitatea de a recepta stimuli;
  • interpretarea anumitor stimuli ca fiind suparator (diferentirea intre diferite stari);
  • asocierea corespunzatoare a nemultumirii sau supararii cu actul comportamental specific.

Pentru a stimula fetii sa planga, medicii au aplicat diversi stimuli cu vibratii si ultrasunete pe abdomenul gravidelor aflate in ultimul trimestru de sarcina, apoi le-au facut ecografii, au filmat imaginile si le-au analizat.

In urma studierii reactiilor fetilor la stimulii din exterior au descoperit ca acestia tresar si reactioneaza la anumite zgomote din burtica mamei prin comportamente similare plansului. Se pare ca reactiile comportamentale ale fatului sunt cauzate de anumite actiuni pe care le intreprinzi atunci cand esti gravida.

De altfel, descoperirea a fost facuta in timpul altei cercetari, in care specialistii analizau efectele pe care fumatul si consumul de droguri le au asupra sarcinii. Ei au descoperit ca bebelusii gravidelor care se expun acestor substante sunt mai predispusi sa manifeste astfel de comportament in burtica.

Cercetatorii au descoperit ca modelul comportamental de plans din uter apare nu doar la femeile care fumeaza sau consuma droguri in sarcina, ci si la alte gravide. Din 10 fetusi care au manifestat plansul in cavitatea intrauterina, 4 dintre ei fusesera expusi fumului de tigara, 3 la fum de tigara si droguri, iar 3 nu au fost expusi la niciuna dintre aceste substante toxice. Acest lucru demonstreaza ca plansul fetilor nu este specific doar in cazul gravidelor care obisnuiesc sa fumeze sau sa consume droguri in sarcina.

Cum plang bebelusii in burtica mamei?

Plansetele fatului nu se manifesta la fel ca dupa nastere si nici nu sunt zgomotoase. Insa specialistii au reusit sa identifice un comportament similar plansului, pe baza expresiilor faciale si a caracteristicilor respiratiilor:

  • deschiderea guritei;
  • incruntarea chipului;
  • respiratii neregulate si repetitive (intreruperea brusca a respiratiei, urmata de inhalari adanci si expiratii scurte la momentul auzului sunetului care-i provoaca reactia).

Cercetatorii sustin ca descoperirea este foarte importanta si ca i-ar putea ajuta intr-un studiu viitor, in care doresc sa analizeze capacitatea fatului de a percepe durerea.

Ce parere ai despre faptul ca bebelusii plang in burtica? Impartaseste-ne opinia ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre