Primele modificari ale sanilor in sarcina

/ / Modificat: 2012-10-15
Primele modificari ale sanilor in sarcina

Pentru o buna parte din femei, indiciul incipient care le sugereaza ca ar putea fi insarcinate se refera la modificarile resimtite in zona bustului. Viitoarele mamici observa o crestere in dimensiune si o sensibilitate sporita a mameloanelor chiar inainte ca vestea sa se confirme din punct de vedere medical. Iata care sunt primele schimbari ale sanilor in timpul sarcinii si cum se explica acestea in raport cu transformarile fiziologice rezultate in urma conceptiei.

Pe tot parcursul perioadei de graviditate, sanii isi vor mari volumul sub influenta hormonilor. Acesta este un semn pozitiv, care te asigura ca organismul tau se pregateste in mod corespunzator pentru lactatie.

Ce se petrece mai exact?

Hormonul numit "progesteron" mareste dimensiunea alveolelor mamare, acele unitati constitutive ale sanului care sunt responsabile cu productia de lapte. Canalele galactofore (caile de circulatie ale laptelui) sunt cele care transporta fluxul de lapte catre mamelon. Alveolele au aspectul unui ciorchine de strugure in miniatura:

sani_sarcina

Foto: www.alaptare.home.ro

Nivelul crescut de estrogen determinat de evolutia sarcinii sprijina si el intregul mecanism de producere si secretie a laptelui matern, iar alti hormoni precum prolactina joaca un rol important in modificarea morfologiei sanilor astfel incat sa se poata desfasura in conditii optime procesul important al alaptarii.

Modificarea areolei mamare

Multe femei observa, inca din primul trimestru al sarcinii, ca pielea din jurul sfarcului (areola mamara) devine mai inchisa la nuanta, isi mareste diametrul si se umfla.

Specialistii sunt de parere ca modificarea culorii la nivelul areolei este un truc al naturii de a ajuta bebelusul sa observe mai usor mamelonul. Glandele Montgomery, prezente in structura areolei, se maresc si ele pe parcursul graviditatii, intrucat au un rol foarte important de protectie impotriva infectiilor odata ce secreta o substanta lubrifianta antiseptica.

Gravidutele trebuie sa evite sapunul sau alte produse care ar putea usca tesutul sensibil al mameloanelor, crezand ca astfel pot reduce sensibilitatea sanilor. Singurul efect in acest caz este acela de a compromite eficienta glandelor Montgomery prin indepartarea substantei naturale produsa de acestea.

modificarile_sanilor_in_timpul_sarcinii

Colostrul

In timpul celei de-a treia luni de sarcina incep sa apara primele forme ale colostrului, un lichid vascos de culoare galbena menit sa imunizeze bebelusul in primele zile de la nastere. In al doilea trimestru, incepe productia propriu-zisa de colostru, prilej cu care unele femei pot observa mici scurgeri din mamelon insotite de urme subtiri de sange.

Acest fenomen nu trebuie sa ingrijoreze graviduta in cauza, deoarece sangele provine din fluxul sanguin accelerat la nivelul sanilor menit sa mareasca volumul vaselor si al canalelor care transporta laptele matern.

Sanii in ultimul trimestru de sarcina

In ultimul trimestru al sarcinii, sanii continua sa creasca sub actiunea cantitatii crescande de lapte. Daca bebelusul se naste inainte de termen, laptele mamei va fi putin diferit de cel al femeilor care nasc la termen, intrucat compozitia sa va fi mai potrivita diverselor nevoi speciale de imunizare ale nou-nascutului prematur.

Cum te pregatesti de alaptare?

Cel mai important lucru pe care o viitoare mamica il poate face astfel incat sa fie pregatita de alaptare este sa se informeze temeinic: cursurile speciale in acest sens ofera toate indrumarile necesare in privinta problemelor legate de hranirea la san a bebelusului.

Cartile de specialitate, medicul ginecolog si intelepciunea generatiilor trecute (mama, bunica sau o ruda apropiata cu experienta) sunt alte surse de incredere pe care sa te bazezi in incercarea de a preveni disfunctionalitatile curente la acest nivel.

Evita sa dai crezare brosurilor comerciale sau sfaturilor persoanelor neavizate. Nu uita ca sanii tai sunt proiectati de natura sa alapteze, rareori se intampla ca problemele alaptarii sa fie determinate de functionarea incorecta a organelor mamare.

Cele mai multe piedici in calea hranirii bebelusului la san sunt determinate de tehnicile gresite de manevrare a sanilor inainte si dupa nastere.

Cunoasterea modalitatilor corecte de ingrijire si sprijinul acordat de persoanele care te asista reprezinta cheia unei experiente minunate: alaptarea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Modificari sani sarcina Alaptare Estrogen sarcina Progesteron sarcina Schimbari fizice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre