Miscarile bebelusului: cand trebuie sa il simti prima data si cat de des?

/ / Modificat: 2016-07-27
Miscarile bebelusului: cand trebuie sa il simti prima data si cat de des?

Momentul in care simti pentru prima data bebelusul miscand in burtica este unul unic pe care numai o mama il poate intelege. Bucuria unei sarcini si a unui nou membru in familia voastra vine insotita si de provocari si de o multime de intrebari si ingrijorari.

Iata tot ce trebuie sa stii despre miscarile bebelusului si activitatea lui in burtica!

Cand vei simti prima data miscarile copilului

Fiecare organism este diferit si unic, astfel ca fiecare sarcina este una singulara fara sa existe reguli exacte. Asadar, nu exista o data clara in care vei resimti primele miscari ale micutului din burtica. Orientativ, iti putem spune ca ele vor aparea undeva intre saptamanile 16 si 25.

Momentul in care vei resimti aceste miscari depinde si de constructia corpului tau. Femeile mai suple simt ma devreme aceste miscari ale bebelusului, in timp ce femeile cu cateva kilograme in plus le vor resimti mai tarziu din cauza stratului mai gros de tesut adipos.

Nu exista un moment perfect in care trebuie sa-l simti pe cel mic miscand. Miscarile lui pot fi resimtite de mama de foarte devreme, chiar si din saptamana 7, insa ea nu le percepe foarte bine sau le pune pe seamna altor reactii ale organismului sau. Daca pana in saptamana 25 de sarcina nu simti miscari fetale, este recomandat sa consulti medicul pentru a te asigura ca totul este in regula.

Cum recunosti miscarile bebelusului

Daca esti la prima sarcina, s-ar putea sa simti miscarile bebelusului insa fara sa-ti dai seama ce cel mic este de vina pentru senzatia pe care o ai. Femeile care sunt la a doua sarcina resimt miscarile bebelusului mai devreme deoarece le recunosc imediat ce se produc.

Nu exista o explicatie clara prin care iti putem descrie senzatia pe care o vei avea atunci cand copilul tau se misca in burtica, insa in general mamele au descris-o precum niste bule de aer in abdomen. Alte mamici spun ca simt "fluturasi in stomac" sau gandilaturi in burtica. Medicii, pe de alta parte, le descriu ca pe niste spasme in abdomen. Englezii au o expresie speciala pentru acest moment - "quickening", traducerea termenului fiind "trezire la viata".

Sansele sa il simti pe cel mic in burtica sunt mai mari atunci cand stai intinsa si relaxata sau chiar inainte sa adormi, cand stai in pat. Explicatia sta in faptul ca peste zi, cand esti la birou sau preocupata cu alte activitati, nu vei da atentie unei senzatii atat de mici si va trece neobservata.

Vei resimti miscarile de membre ale copilului - manute si picioare - insa vei resimti chiar si cand cel mic sughite, iar in ultimele saptamani vei simti si cand isi intoarce capul.

Cat de activ ar trebui sa fie bebelusul

Odata ce micutul a miscat pentru prima data, este normal sa nu stii la ce sa te astepti in urmatoarea perioada. Oare cand vei mai simti asta? Oare cat de dese vor fi miscarile bebelusului? Sunt doar doua exemple de intrebari pe care orice viitoare mama si le-a pus.

In primul rand, trebuie sa stii ca are un ritm propriu. Sunt cazuri in care mamica nu a simtit nicio miscare timp de 6 luni, insa bebelusul nu avea nicio problema, ci doar era mai putin activ. La fel de multe cazuri sunt cele in care micutul este extrem de activ in burtica, ceea ce o ingrijoreaza pe viitoarea mama. Activitatea fetala este strans legata de activitatea mamei, de orele ei de somn, de alimentatie, dar si de starea ei de spirit.

In prima perioada dupa prima miscare, il vei simti cam o data pe zi, uneori o data la doua zile. In jurul saptamanii 28, medicul iti va recomanda sa acorzi atentie sporita numarului de miscarile fetale, precum si frecventei lor.

Dupa saptamana 36, cand copilul este deja pregatit pentru a face cunostinta cu lumea exterioara, se va misca pentru ajunge in pozitia de nastere - cu capul in jos. In aceasta perioada vei simti o activitate intensa si pentru ca el este deja marisor, miscarile lui pot deveni putin dureroase.


Cum pot fi monitorizate miscarile bebelusului

Activitatea copilului in timpul sarcinii poate fi monitorizata de medicul ginecolog, cu ajutorul aparatului cu ultrasunate. Poti sa monitorizezi miscarile bebelusului chiar si tu acasa pentru a sti cand ceva nu este in regula si cand este cazul sa discuti cu medicul.

Gandeste-te in ce moment al zilei este bebelusul cel mai activ si alege acea perioada ca fiind de referinta. In acea perioada, intinde-te in pat, relaxeaza-te, numara 10 miscari ale copilului si noteaza-le intr-un carnetel. In mod normal, vei resimti in scurt timp mai multe miscari. Daca ai trecut de saptamana 28 si in momentul cel mai activ al copilului nu ai simtit 10 miscari pe parcursul a doua ore, contacteaza medicul pentru a te asigura ca nu sunt probleme cu micutul.

Daca observi ca el devine "lenes", il poti stimula plimbandu-te putin prin camera sau luand o gustare. In scurt timp va redeveni activ.

In ultimul trimestru de sarcina copilul se misca si de 30 de ori pe ora

Pe zi ce trece copilul tau devine mai puternic, asa ca in ultimul trimestru el se misca si de 30 de ori pe ora. In aceste ultime luni de sarcina este imposibil sa treci cu vederea miscarile celui bebelusului in burta.

Ele vor deveni din ce in ce mai intense si mai dese. Vei simti junghiuri si impusaturi cu mainile si picioarele. Mai mult decat atat, miscarile lui vor putea fi resimtite de sotul tau daca iti atinge burtica si chiar se vor vedea chiar din exterior.

O miscare deosebita este cea sacadata si repetata care nu este nimic altceva decat micutul tau sughitand!

Miscarile sunt reactii ale bebelusului la stimuli exteriori. Bebelusul din burtica ta simte tot ce simti si tu si aude tot! Ai mancat o prajitura gustoasa care ti-a placut mult? S-ar putea ca si cel mic sa se bucure de asta odata cu tine. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care aude muzica sau tu insati esti vesela, intristata sau nervoasa. Miscarile copilului, chiar daca ti se par bruste, sunt semne ca totul este in regula si doar lipsa lor este un semnal de alarma.

Bebelusul tau a miscat deja? Cum ai descrie senzatia pe care ti-o dau miscarile lui? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Miscari bebelus Miscari fetale

Articole recomandate

Citeste si despre