Gravida si starile emotionale schimbatoare in sarcina

/ / Modificat: 2016-03-09
Gravida si starile emotionale schimbatoare in sarcina

Starile emotionale schimbatoare in sarcina le dau multor mamici batai de cap. Schimbarile bruste de la o stare la alta (acum esti fericita si peste doua minute plangi sau esti deprimata) sunt normale in perioada sarcinii, mai ales ca ai fluctuatii emotionale majore in aceasta perioada.

Progesteronul si estrogenul, hormonii feminini care reguleaza ciclul reproducator, sunt considerati a fi partial responsabili pentru "toane", iar principalul vinovat este pur si simplu sarcina, o perioada a schimbarilor majore care au loc la nivelul fizic si psihic.

Intr-o zi poti sa te simti super fericita la gandul ca vei avea un copil, iar in ziua urmatoare sa fii cu moralul la pamant intrebandu-te daca esti cu adevarat pregatita pentru viata de mamica.

Chiar si atunci cand un bebelus este foarte dorit, multe mame entuziaste se gasesc la un moment dat deprimate la gandul unui viitor incert. S-ar putea sa te ingrijoreze felul in care copilul iti va influenta relatia cu partenerul, sanatatea bebelusului si cum te vei descurca financiar pe viitor.

Unele dintre cele mai minore probleme ale sarcinii, ca arsurile gastrice, oboseala si urinarea frecventa, pot fi o povara pentru femeile insarcinate. Toate aceste probleme te pot duce intr-un roller coaster emotional.

Cand este cel mai probabil ca aceste toane sa aiba loc?

Toanele in sarcina au tendinta sa fie mai pronuntate in primele 12 saptamani. Ele se vor estompa gradual in timp ce corpul tau se adapteaza la schimbarile hormonale.

Cum pot sa le tin sub control?

Toanele in sarcina pot fi foarte frustrante, dar tine minte ca ele fac parte din experienta de a fi insarcinata. Nu este surprinzator faptul ca ai stari de spirit schimbatoare, cateodata chiar de la un minut la celalalt. Stiind ca acest lucru este absolut normal si inevitabil, s-ar putea sa te faca sa te mai linistesti un pic.

Daca esti in perioada deprimanta, fa ceva care te face sa te simti bine. Trage un pui de somn, fa o plimbare sau vezi un film alaturi de un prieten. Nu te invinovati prea tare. Unul dintre cele mai bune remedii este terapia prin vorbit.

Vorbeste despre sentimentele tale cu prietenii si familia sau cu doctorul tau. Sarcina este o experienta care iti va schimba viata si chiar si cele mai nerabdatoare dintre femei se vor simti anxioase la un moment dat.

Ce fac daca nu pot scapa de toane?

Daca simti ca toanele se inrautesc si schimbarile bruste ale starilor de spirit sunt din ce in ce mai frecvente, ar fi o idee buna sa vezi un terapeut. Aproape zece la suta dintre femeile insarcinate se lupta cu o forma usoara de depresie pe tot parcursul sarcinii.

Daca te simti destul de des deprimata, s-ar putea sa apartii acestei categorii. Iti poti impartasi exeprienta pe forumul despre sarcina, unde multe alte mamici au probleme similare cu ale tale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbari sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre