Cum sa fii un partener ideal in sarcina?

/ / Modificat: 2014-04-29
Cum sa fii un partener ideal in sarcina?

art_rol_tata_sarcinaCa viitor tatic, participi la sarcina partenerei tale cu aceeasi intensitate ca ea. Poate ca nu esti tu cel care poarta bebelusul in pantece, dar resimti emotiile, nevoile, temerile, grijile si durerile tale la intensitate maxima. Ca sa fii un partener apropiat si suportiv trebuie sa faci lucruri simple pentru a fi alaturi de ea intr-o perioada frumoasa, dar si coplesitoare! Trebuie doar sa ii aduci flori, sa fii dragastos, sa ii faci masaje si uneori, sa ii gatesti. Faceti sex, imbratisati-va si sarutati-va cat mai mult!

Gravida are simptome ingrozitoare uneori, iar bunadispozitie o poate parasi adesea. Se ingrasa, este obosita si stresata cu gandul la nastere si la sanatatea bebelusului. Nu are nevoie de un partener care sa puna si mai multa presiune pe ea. Are nevoie de cineva care sa inteleaga ca uneori toanele sunt cauzate de hormoni si nu de incapatanare sau rasfat, de cineva care sa ii faca masaj pentru ca ai nevoie si care sa stie cand are nevoie de o imbratisare etc.

Asadar, fiecare partener trebuie sa lase un pic garda jos cand vine vorba de toanele, tipetele si scandalurile care pot aparea pe parcursul sarcinii. Adu-ti aminte tot timpul ca avalansele hormonale plus celelalte simptome sunt de vina si ca de fapt ea este aceeasi fiinta draga si iubita pe care ai ales-o sa-ti fie partener de viata.

Informeaza-te

Inainte de sarcina sau la inceputul ei, este important sa fiti amandoi pusi la punct cu tot ce presupune o sarcina. Daca stii dinainte cam la ce sa te astepti vei fi pregatit sa sari in ajutor sau sa o faci sa se simta bine cand are nevoie.

Cumparati carti sau cititi online articole despre schimbarile care apar in sarcina!

Copleseste-o cu mici atentii

art_1_jurnal_sarcinaEste esential sa ii acorzi partenerei doar putina atentie in plus. Nu este nimic greu sau complicat in a incerca acest lucru. Tot ce trebuie sa faci este sa vii din cand in cand la ea cu o floare, sa ii trimiti cate o felicitare online sau chiar sa ii cumperi una cartonata, sa ii faci masaj la picioare cand acestea se umfla sau este extenuata si sa fii dragastos chiar si atunci cand tipa si este suparata.

O vei ajuta foarte mult din punct de vedere psihic. Pentru ca stie ca are o baza si un suport si asa va face fata mai usor tuturor greutatilor. Daca o mai surprinzi si cu un deliciu culinar sau cu o surpriza (o excursie, o iesire la restaurant, un abonament la spa etc.) atunci se va simti cea mai rasfatata viitoare mamica.

Intreab-o din cand in cand daca are nevoie de ceva, dar nu exagera. Nu face asta din 5 in 5 minute. Nu este cazul. Dar este relaxant si se va simti bine ingrijita daca te asiguri ca este bine si ca se simte confortabil. Gravidele apreciaza grija pe care le-o poarta partenerii in aceasta perioada.

Apropie-te mai mult de ea prin atingeri

art_2_sex_in_sarcinaDaca este gravida nu inseamna ca este bolnava. Si in niciun caz contagioasa. Se stie ca multi parteneri se indeparteaza si incep sa fereasca gravidele de atingeri, imbratisari si sex de frica sa nu faca rau bebelusului.

Dar partenera ta nu este un bibelou de portelan care sta sa se sparga oricand. Este in continuare o femeie care are nevoie de sex, de atingeri pasionale si de cat mai multe imbratisari. Nicaieri nu se va simti mai bine si nimic nu o va calma mai mult ca momentele in care se cuibareste in bratele tale protectoare.

Micile atingeri (un sarut, o imbratisare, o tinere de mana, o mangaiere) fac mai mult pentru o gravida decat o mie de cadouri. Hormonii de sarcina sunt satisfacuti de astfel de gesturi si nu de cercei cu diamante sau posete de firma.

Ea trebuie sa stie ca este iubita la fel de mult ca inainte chiar si atunci cand ia 10 kilograme in plus la greutate, cand are vergeturi pe burtica sau i se umfla picioarele ca niste baloane. Asadar, nu uita sa ii spui cat de mult o iubesti si ca este frumoasa. Nu exagera cu laudele si complimentele la adresa aspectului fizic. Va sti ca minti si ca vrei sa o faci sa se simta bine. Concentreaza-te mai mult pe stimularea laturii emotionale.

Fii alaturi de ea in travaliu si nastere

art_parteneri_travaliuPerioada travaliului este cea mai stresanta pentru ambii parteneri. Este momentul in care gravida sufera dureri mari, este confuza, stresata si ingrijorata. Nu ajuta cu nimic daca te sperii foarte tare si intri in panica.

Pregateste-te pentru momentul asta din timp. Informeaza-te cu privire la ce anume presupune travaliul si cum o poti face tu sa se simta mai bine (masaj, exercitii de respiratie, incurajari verbale, tinutul de mana etc.).

Asigura-te ca ai bagajul de maternitate, atat al tau, cat si al ei, gata pregatite si puse in masina, ca ai retinut cel mai scurt traseu pana la spital si hotaraste-te din timp daca intri in sala de nasteri sau nu. Fii pregatit sa iei decizii majore in locul mamicii, in cazul in care e nevoie!

Citeste si printeaza ce trebuie sa contina bagajul de maternitate pentru mami si bebe.

De aceea, pregatirea pentru travaliu a taticului se face cu mult timp inainte de declansarea lui. In general, nu trebuie sa depui eforturi substantiale pentru a face partenera sa se simta bine si in siguranta. Trebuie doar sa fii alaturi de ea, trup si suflet si sa va bucurati impreuna de sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Informatii tatici despre sarcina Bagaj tatici maternitate Emotii tatic nastere

Articole recomandate

Citeste si despre