Cat cantareste bebe in fiecare saptamana de sarcina?

/ / Modificat: 2017-02-03
Cat cantareste bebe in fiecare saptamana de sarcina?

Cresterea sau dezvoltarea fatului in pantec este un fenomen uimitor si o experienta extrem de emotionanta traita de orice graviduta. Cu fiecare saptamana de sarcina care trece, parti din corpul bebelusului tau se dezvolta, iar el incepe sa ia in greutate, iar pe masura ce ajungi la finalul celor noua luni, fatul se transforma intr-un omulet mic si dragalas, in bebelusul pe care-l vei tine in brate foarte curand.

Greutatea fatului in fiecare saptamana de sarcina

Pana la sfarsitul celor noua luni de sarcina, bebelusul tau ar trebui sa acumuleze o greutate intre 2800 si 4500 de grame. Acestia sunt parametrii in care se considera ca bebelusul are o greutate normala. Daca la nastere, bebelusul are o greutate sub 2800 de grame, se considera ca este subponderal, iar daca depaseste 4500 g se considera ca este supraponderal.

Bebelusul tau incepe sa acumuleze greutate in burtica incepand cu saptamana a opta de sarcina, cand cantareste un singur gram, si evolueaza astfel:

 Saptamana sarcina 
 Greutate
 8 saptamani  1 gram
 9 saptamani  2 grame
 10 saptamani  4 grame
 11 saptamani  7 grame
 12 saptamani  14 grame
 13 saptamani  23 grame
 14 saptamani  43 grame
 15 saptamani  70 grame
 16 saptamani  100 grame
 17 saptamani  140 grame
 18 saptamani  190 grame
 19 saptamani  240 grame
 20 saptamani  300 grame
 20 saptamani  300 grame
 21 saptamani  360 grame
 22 saptamani  430 grame
 23 saptamani  501 grame
 24 saptamani  600 grame
 25 saptamani  660 grame
 26 saptamani  760 grame
 27 saptamani  875 grame
 28 saptamani  1005 grame
 29 saptamani  1153 grame
 30 saptamani  1319 grame
 31 saptamani  1502 grame
 32 saptamani  1702 grame
 33 saptamani  1918 grame
 34 saptamani  2146 grame
 35 saptamani  2383 grame
 36 saptamani  2622 grame
 37 saptamani  2859 grame
 38 saptamani  3083 grame
 39 saptamani  3288 grame
 40 saptamani  3462 grame
 41 saptamani  3597 grame
 42 saptamani  3685 grame

Cum se dezvolta fatul pe parcursul sarcinii?

Odata cu luarea in greutate si in lungime, fatul trece prin mai multe stadii de dezvoltare ale corpului sau, de la primele saptamani, pana la sfarsitul celor noua luni. Descopera cum prinde viata micutul tau, pentru a sti, in fiecare saptamana a sarcinii tale ce se intampla exact in pantecul tau cu fatul.

Saptamanile 3-6 de sarcina

Intre saptamanile 3 si 6, incepe dezvoltarea organelor principale la fat - creier, inima, coloana vertebrala.

Inima incepe sa pompeze sange si sa bata in jurul celei de-a cincea saptamana, iar in cea de-a sasea, isi formeaza cele patru camere - doua ventricule si doua atrii. Si stomacul incepe sa se dezvolte si se formeaza si ochisorii si urechiusele.

La nivel facial si estetic, fatul se afla intr-o faza incipienta, dar se poate constata debutul dezvoltarii buzei superioare.

Saptamanile 7-12 de sarcina

In ultima parte a primului trimestru de sarcina, fatul incepe sa creasca si sa se dezvolte din ce in ce mai mult. Se formeaza cordonul ombilical, mainile si piciorusele incep sa prinda contur si se dezvolta chiar si degetelele.

Cu alte cuvinte, micutul om care creste in pantecul tau incepe sa capete aspect de bebelus. Incepand cu a noua saptamana, va incepe sa se agite si va face primele miscari in uter.

Scheletul corpului incepe sa prinda contur incepand cu saptamana a zecea, iar pe la 11 saptamani, se poate deosebi sexul lui.

Saptamanile 13-16 de sarcina

Odata cu intrarea in saptamana a 13-a, patrunzi si in al doilea trimestru, o perioada foarte frumoasa si emotionanta, mai ales ca de acum, simptomele neplacute incep sa dispara si ai sansa de a te bucura din plin de sarcina.

In acest interval, incepe sa se dezvolte pielea, se activeaza hormonii si bebelusul incepe sa isi faca simtita prezenta din ce in ce mai des, prin aparitia primelor lovituri in burtica.

Saptamanile 17-27 de sarcina

Intervalul cuprins intre saptamanile 17 si 27 corespunde ultimei parti a celui de-al doilea trimestru de sarcina, o perioada plina de experiente noi.

Este important sa stii ca incepand de acum, bebelusul te poate auzi. Nu aude foarte clar si nici nu intelege ce ii transmiti, dar este important sa vorbesti in permanenta cu el.

Asadar, fatul incepe sa isi dezvolte primele simturi - cel tactil si al gustului, maduva spinarii incepe sa produca celulele rosii ale sangelui, plamanii incep sa capete contur si bebe incepe sa respire.

In aceasta etapa se dezvolta si rinichii, pielea devine mai ferma, iar osatura mai puternica.

Piciorusele si manutele sunt complet dezvoltate pana la momentul intrarii in al treilea trimestru de sarcina si este posibil sa ii apara si primele fire de par.

Saptamanile 28-40 de sarcina

Incepand cu saptamana a 28-a, intri pe ultima suta de metri a sarcinii. Si bebelusul tau se pregateste intens pentru a face cunostinta cu tine si cu lumea inconjuratoare, astfel ca sistemul lui nervos incepe sa functioneze, iar creierul se dezvolta cu rapiditate.

Sistemul respirator este in plin proces de dezvoltare, iar miscarile lui in pantec sunt din ce in ce mai dese si agitate. Este posibil sa se miste mult si pe timpul noptii. Este capabil sa se prinda cu manutele de ceva si apare si reflexul de supt, inca din mediul intrauterin.

Este perioada in care bebelusul isi deschide prima data ochisorii. In ultimele luni de sarcina, fatul castiga si cel mai mult in greutate.

Intre saptamanile 37-40, bebelusul este pregatit sa se nasca din moment in moment. Pana la aceasta varsta gestationala, in conditii normale de sarcina si fara complicatii, bebe are plamanii complet dezvoltati, sistemul imunitar si creierul functionale, iar organele pregatite pentru a face fata mediului extrauterin.

Este important sa stii tot ce se intampla cu bebe in burtica ta, pentru a sesiza eventualele probleme de sanatate sau dezvoltare care ar putea aparea pe parcurs.

Este recomandat sa ai cat mai multa grija de tine, sa te relaxezi, sa dormi si sa mananci bine si sanatos, dar sa nu uiti nici de vitaminele prenatale, atat de importante pentru dezvoltarea fatului in uter.

Stai departe de tigari, alcool si incearca sa ai o viata cat mai activa. Mergi regulat la doctor si in acest fel vei sti exact daca greutatea micutului se incadreaza in parametrii normali si daca sarcina evolueaza normal.

Tu stiai cum se dezvolta un bebe in burtica, care sunt etapele cresterii lui si cat ia in greutate in fiecare saptamana de sarcina? Povesteste-ne experienta si trairile tale din sarcina in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate fat sarcina Dezvoltare fat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre