8 lucruri pe care bebelusii le fac inca din timpul sarcinii

/ / Modificat: 2014-11-14
8 lucruri pe care bebelusii le fac inca din timpul sarcinii

Nu poti sa vezi sau auzi, dar bebelusul face o multime de gesturi si are o multime de reactii cu adevarat uimitoare in burtica ta, in toate cele noua luni de sarcina. Daca aveai impresia ca nu face altceva decat sa doarma si sa dea din maini si picioare, afla ca fatul tau este mult mai activ decat atat si se pare ca este si mai inteligent decat se crede.

Descopera 8 lucruri cu adevarat uimitoare pe care le face bebelusul in pantec si pe care dintre acestea le poti simti in timpul sarcinii!  


Plange

Primul plans al bebelusului nu apare la nastere, asa cum poate se crede. Rezultatele unui studiu realizat in 2005, publicate in Archives of Disease in Childhood, au scos la iveala faptul ca fatul invata sa-si exprime nemultumirea printr-un planset silentios, inainte de a implini varsta gestationala de 28 de saptamani. In urma unor ecografii, savantii au reusit sa identifice si cum arata fatul atunci cand plange in pantec: scoate limba, deschide gura, isi schimonoseste chipul si respira neregulat si accentuat.  

Are reflexe si reactioneaza la stimuli sonori sau vizuali

  Pe masura ce creierul, urechile si ochii incep sa i se formeze, bebelusul din burtica ta va fi foarte atent si va tresari instantaneu la tot ce misca si aude in jurul lui. Cand este foarte mic, este greu sa-i surprinzi reactiile. Pe masura ce creste, iti dai seama ca reactioneaza atunci cand loveste in peretii burticii sau inoata mai ceva ca fluturii in stomac.

Reactioneaza la vocea ta, la zgomotele din exterior, dar si la sursele de lumina care patrund prin piele in cavitatea intrauterina. Din acest motiv, este recomandat sa comunici cu el cat mai des si sa il linistesti, mangaindu-ti burtica si fredonandu-i cantecele de leagan.  

Isi formeaza primele preferinte culinare

Primele preferinte culinare ale copilului sunt influentate de alimentele pe care mamica le consuma in sarcina. Nutrientii introdusi in organism prin alimente ajung la fat si sunt "gustati" de acesta inainte de a implini varsta gestationala de 20 de saptamani.  

Reactioneaza la stres

Se stie deja ca bebelusii preiau din starile emotionale ale mamei. Cercetatorii britanici de la Universitatile Durham si Lancaster au descoperit, intr-un studiu realizat in 2014, ca fetii resimt si reactioneaza la tensiunile emotionale ale mamei inca din timpul sarcinii. Isi misca mana stanga pe fondul stresului la care este supusa mama. Reactia apare in special intre 24 si 36 de saptamani de sarcina.  

Zambeste si manifesta expresii faciale diverse

Uneori zambeste, alteori se stramba, iar in unele cazuri, se schimonoseste la fata, pe fondul durerilor, spun aceiasi cercetatori englezi de la Durham si Lancaster. Acestia au analizat mai multe ecografii 4D si au constatat diverse grimase pe care le exerseaza fetii in burtica mamei, dar nu pot elucida motivul pentru care le fac.

Sughita

Sughiturile sunt printre reactiile pe care bebelusul le manifesta inca din burtica. Sunt resimtite de foarte multe ori si de gravide, pe masura ce sarcina inainteaza. Sughiturile apar inca din primul trimestru de sarcina, dar sunt resimtite de mamici mult mai tarziu, cand fatul creste.

Sunt asemanatoare cu niste lovituri scurte si sacadate, care se repeta in timpul celor noua luni in care viitoarele mamici gazduiesc bebelusul in pantec. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale acestor reactii, specialistii sustin ca apar pe fondul contractarii diafragmei din timpul respiratiei, cand fatul inghite lichid amniotic.  

Isi suge degetelul

Suptul degetelului apare inca din timpul petrecut de bebelus in burtica mamei si are acelasi rol ca dupa nastere: de calmare. Crezi sau nu, exista momente in care, pe fondul unor zgomote puternice, fatul se sperie, iar pentru a se linisti, duce manutele la fata, pana cand degetele ii ating gurita si incepe sa le suga din reflex.  

Casca frecvent

Fie pentru ca este prea somnoros, fie pentru ca simte nevoia, fatul casca adesea in burtica ta. Este un fenomen a carei cauza este inca neexplicata de specialisti, dar care se pare ca face parte din procesul normal de dezvoltare a copilului.

Ai mai auzit si despre alte lucruri interesante pe care fatul le face in timpul sarcinii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare fat

Articole recomandate

Citeste si despre