7 lucruri despre stresul in sarcina

/ / Modificat: 2017-04-07
7 lucruri despre stresul in sarcina

Sarcina este descrisa adesea ca cea mai frumoasa si stralucitoare perioada din viata unei femei. Insa in multe momente din sarcina, bucuria si extazul sunt umbrite si de simptome neplacute - hemoroizi, greturi, balonare, dureri de spate, dar si de emotii negative: anxietate, griji, nervozitate, agitatie etc. Fiecare experienta noua de sarcina atrage dupa sine o crestere a nivelului de stres si anxietate! Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre stres in sarcina si cum sa faci fata momentelor mai putin placute ale acestei perioade!

1. Este normal sa manifesti sentimente ambivalente in timpul sarcinii: acum esti entuziasta, acum iti pui intrebari si manifesti regrete legate de decizia de a avea un copil etc. Trecerile bruste de la entuziasm la anxietate sunt firesti atunci cand te confrunti cu experiente noi.

2. Cu toate ca sunt multe, simptomele neplacute de sarcina - greata, insomnie, oboseala, incontinenta urinara, iritabilitate, crampe, arsuri gastrice, dureri de spate - nu vin toate peste tine si nici nu te darama. Acestea sunt experimentate pe parcursul intregii sarcini si, spre norocul tau, sunt temporare. In plus, exista solutii naturiste si sigure pentru a face fata cu brio majoritatii lor.

3. Copleseala emotionala pe care o manifesti, anxietatea si stresul pe care le resimti in fiecare etapa a sarcinii se rasfrang din plin nu doar asupra bebelusului din burtica, ci si asupra partenerului tau de viata. Starile emotionale se "imprumuta" intre membrii familiei, de aceea, este important sa inveti sa iti controlezi aceste sentimente, astfel incat sa mentii un mediu cat mai cald si arminonios care sa aduci pe lume copilul.

4. Pe baza numeroaselor povesti auzite si citite, te astepti ca in sarcina sa te simti mereu implinita, fericita, vesela si pozitiva. In realitate, anxietatea si depresia sunt stari extrem de des intalnite la gravide. Aceste stari negative apar adesea din cauza fluctuatiilor hormonale, dar si a anxietatii crescute legate de necunsocutul care te asteapta dupa ce nasti (daca vei fi un parinte bun, daca esti capabila sa ai grija de un copil etc.). Nu trebuie sa intri in panica! Sunt emotii firesti, dar care trebuie discutate cu cei dragi si intelese inainte de a degenera in probleme mai mari.

5. Bunavointa celor din jur, care sunt mereu dornici sa iti ofere tot soiul de sfaturi, chiar si atunci cand nu le ceri, si care vor sa iti atinga mereu burtica sau sa te complimenteze despre modul in care arati pot deveni factori de stres si iritabilitate. Daca vrei sa mai scapi de toata presiunea pe care astfel de situatii o pun pe "umerii" tai, fa-te inteleasa de la bun inceput. Explica-le celor din jur, cu tact si diplomatie, ca nu iti place sa fii atinsa si ca ai un medic care iti ofera sfaturi pertinente legate de modul in care sa depasesti anumite simptome sau sa duci cu bine sarcina la termen.

6. La un moment dat, in sarcina, vei experimenta o situatie neobisnuita, chiar ciudata: vei simti ca pierzi controlul asupra corpului tau: te scapi pe tine, te dezechilibrezi in timpul mersului pe masura ce burtica ta creste, te ingrasi inevitabil etc. Toate aceste manifestari iti pot afecta imaginea de sine si te pot stresa mai mult decat ai putea crede. Inainte de a cadea in depresie, este important sa constientizezi faptul ca, in aceasta perioada, organismul tau creeaza toate conditiile necesare pentru cresterea si dezvoltarea armonioase ale fatului si ca, dupa nastere, vei scapa de toate aceste manifestari neplacute.

7. Restrictiile alimentare, legate de medicamente si uneori, chiar si de miscare fizica pe care le impune uneori sarcina pot atarna greu in starea ta emotionala. Insa mai important decat sa te gandesti la ce nu ai voie sa faci, este bine sa iti indrepti atentia spre multitudinea de lucruri care iti sunt permise. In acest fel, vei scapa de presiunea emotionala si vei scapa mai usor de stres.

Cu ce alte situatii stresante te-ai mai confruntat in sarcina si cum ai reusit sa le depasesti mai usor? Ofera-ne o lista cu toate metodele de relaxare care au functionat in cazul tau, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres sarcina Emotii sarcina Probleme sarcina Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre