11 lucruri pe care o femeie gravida nu vrea sa le auda

/ / Modificat: 2015-10-16
11 lucruri pe care o femeie gravida nu vrea sa le auda

Perioada in care o femeie este gravida nu este una usoara nici din punct de vedere fizic, nici din punct de vedere emotional pentru ca hormonii se joaca neincetat cu starile viitoarei mamici. Sunt insa si multe bucurii de care au parte in aceste 9 luni, intamplari pe care si le vor aminti toata viata si care sunt unice pentru orice mama. Tot in perioada aceasta vor avea parte si de o multime de sfaturi, comentarii sau glume nepotrivite din partea celor din jur.

Noi iti prezentam o trecere in revista a replicilor si intrebarilor pe care nicio femeie gravida nu vrea sa le auda si pe care ar trebui sa le eviti daca nu vrei sa o superi pe viitoarea mamica.

"Doamne, eu cand am nascut, am..."

Opreste-te imediat din vorbit! Sa ii povestesti unei femei gravide toate partile rele ale nasterii nu e nicidecum o idee buna, mai ales daca e la prima sarcina. Poate ca ai avut dureri insuportabile, poate au aparut diverse probleme, poate ti-ai facut epidurala si nu si-a facut efectul, orice ti s-ar fi intamplat, mai bine pastreaza detalii pentru tine pentru ca nu vor face decat sa o sperie pe viitoarea mama si nu sunt de niciun ajutor.

Asta nu inseamna ca trebuie sa-i povestesti ca a fost foarte usor sau ca nu te-a durut nimic, insa incearca sa scoti in evidenta partile bune si sa nu pui accentul pe cele rele. Gandeste-te inainte de toate daca informatiile pe care le transmiti pot ajuta in vreun fel.

"O sa doara atat de tare, nu esti speriata?"

Raspunsul la aceasta intrebare este in mod sigur "DA". Orice femeie gravida este speriata de nastere, chiar si daca este al doilea copil. Probabil se gandeste foarte des la momentul acela, asa ca nu mai are nevoie de inca o persoana care sa o sperie si sa-i accentueze starea de nelinistre si stres.

intrebari_sarcina

"Am mers cu totii la club/concert/restaurant aseara! Nu voiai sa vii, nu?"

Da, o viitoare mamica este de obicei preocupata de sanatatea ei si a copilului si evita sa mearga in locuri unde este fum de tigara, iar in perioada asta este obosita, asa ca de obicei e in pat pe la ora 9 seara. Cel mai probabil ar fi refuzat o invitatie la o seara a fetelor, insa asta nu inseamna ca nu vrea sa fie chemata oricum si, cine stie, poate iesea putin cu voi.

Femeile insarcinate au voie sa se bucure de timpul lor liber, le face placere sa manance o cina in oras, chiar daca nu vor putea savura si un pahar de vin, asa ca daca esti prietena cu o graviduta nu ezita sa o chemi in oras doar pentru ca e insarcinata.

"Ai cumva gemeni?"

Nu pune niciodata o astfel de intrebare, daca astepta gemeni, probabil ti-a spus deja, asa ca nu vei face decat sa o jignesti. In timpul sarcinii, femeile iau mult in greutate, burta este mai proeminenta la unele femei decat la altele, este absolut normal, iar o astfel de intrebare va fi luata drept o remarca asupra greutatii sale, o remarca de prost gust care o va rani sau enerva cu siguranta, chiar daca zambeste pe moment.

"Esti prea slaba ca sa fii gravida!"

Nu doar comentariile fata de kilogramele in plus sunt o jignire, ci si cele legate de lipsa kilogramelor. Multi se asteapta ca o femeie gravida sa arate intr-un anumit fel, iar daca pare mai slaba, considera ca este in regula sa faca remarci vizavi de asta. Singurul lucru pe care il poti spune de fapt este "arati foarte bine", fara niciun fel de alte comentarii legate de greutate si aspect.

"Dupa al doilea copil nu vei mai putea sa dai jos la fel de repede kilogramele acumulate in timpul sarcinii"

Poate ca asa ai citit intr-o carte sau poate ca asta ti s-a intamplat tie, insa asta nu inseamna ca i se va intampla tuturor femeilor din lume. Fiecare femeie e diferita si fiecare organism reactioneaza intr-un mod diferit, asa ca astfel de avertizari pentru o viitoare mama sunt redundante si o vor nelinisti.

intrebari_incomode_sarcina

"Ai baiat? O sa mai ramai gravida apoi ca sa ai o fata?" (Si viceversa)

Nu toate mamele isi doresc neaparat o fata sau un baiat, in general nu conteaza atata timp cat este un copil sanatos. Chiar daca tu personal ai prefera o fata, nu inseamna ca toata lumea isi doreste asta. In plus, nu e tocmai o idee buna sa aduci in discutie o urmatoare sarcina cand nici primul copil nu s-a nascut inca, mai bine pastrezi pentru tine astfel de comentarii.

"Nu ti-e pofta de niste vin?"

Probabil ca ar bea un pahar de vin, mai ales daca sunteti la cina si tu pare ca savurezi din plin paharul din mana ta, dar nu ar trebui sa-i amintesti de lucruri pe care nu are voie sa le consume. Cu siguranta s-a obisnuit cu ideea ca nu va mai bea un pahar in weekend, asa cum obisnuia inainte sa ramana gravida, insa oamenii din jur continua sa o intrebe acest lucru in mod constant, ceea ce poate deveni destul de iritant.

"Ai voie sa mananci aia?!?"

Indiferent de parerile tale despre unele alimente, cel mai bine este sa nu judeci dieta ei. Te asiguram ca nicio mama nu va manca ceva ce stie ca-i face rau copilului si ca deja a citit despre ce e bine si ce nu e bine sa manance in timpul sarcinii.

"Ti-a cazut niste sos pe burtica!"

Nu face aceasta remarca niciodata! Poate parea inofensiva, insa daca e insarcinata in ultimul trimestru de sarcina are probabil cateva kilograme bune in plus, burtica proeminenta si o pofta de mancare de nastavilit, iar un astfel de comentariu o va supara cu siguranta pentru ca pare sa atraga atentia asupra acestor lucruri. In luna a opta cel mai probabil toate hainele ei au o pata de mancare pe undeva, dar asta nu inseamna ca trebuie sa scoti lucrul acesta in evidenta.

"Nu mai ai mult pana nasti, nu?"

O astfel de intrebare e urmata de obicei de o tacere stanjenitoare deoarece femeia pe care tocmai ai intrebat-o asta este doar in luna a sasea. Daca nu stii exact in ce luna e, cel mai bine e sa nu presupui ca sarcina este mai avansata si sa insinuezi ca pare gata sa nasca oricand. O vei intrista si enerva pe viitoarea mamica deoarece va crede ca are mai multe kilograme decat ar fi fost normal.

Tu cu ce intrebari si comentarii incomode te-ai confruntat in timpul sarcinii? Care te-a deranat cel mai tare? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Gravida Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre