10 termeni despre sarcina pe care trebuie neaparat sa ii stii

/ / Modificat: 2015-10-02
10 termeni despre sarcina pe care trebuie neaparat sa ii stii

Daca ai aflat recent ca astepti o mica minune, probabil ca ai sute de intrebari legate de sarcina, de nastere si de ingrijirea unui bebelus. Este absolut normal, toate viitoarele mamici sunt dornice sa afle cat mai multe despre aceasta perioada magica din viata lor si la fel de normal este sa nu stie anumite lucruri despre sarcina, pana la urma nimeni nu s-a nascut invatat. Noi iti vom explica 10 termeni pe care ar trebui sa-i stii daca esti insarcinata.

Amniocenteza

Este un test prin care este analizat lichidul amniotic in care se scalda copilul in uter. Se extrage o mica cantitate de lichid amniotic, iar ulterior este analizat in laborator. Este o investigatie medicala care ajuta la identificarea anomaliilor genetice si care se face de obicei in intervalul saptamanilor 15 - 20 de sarcina. Aceasta analiza ajuta la depistarea afectiunilor cromozomiale, asa cum este spre exemplu Sindromul Down. Aceasta analiza se face numai la recomandarea medicului, dupa ce a analizat un istoric al afectiunilor familiei.

Linea nigra

Linia neagra apare in timpul sarcinii la circa doua treimi dintre femeile gravide si se intinde in general de la osul pubian pana la buric sau chiar trece de el, uneori putand sa ajunga si pana la capului pieptului. Se intampla adesea ca aceasta linie sa persiste o vreme si dupa nastere, dar se estompeaza in timp.

Contractii Braxton-Hicks

Aceste contractii sunt supranumite "travaliu fals" deoarece apar in al treilea trimestru de sarcina si seamana cu cele resimtite in timpul travaliului real, insa sunt mai putin dureroase. Ca si intensitate, ele sunt asemanatoare cu crampele menstruale. Iti poti da seama ca sunt contractii Braxton-Hicks daca apar la intervale neregulate si daca trec la schimbarea pozitiei corpului sau atunci cand faci cativa pasi prin camera. Daca nu se amelioreaza prin aceste metode, s-ar putea ca ele sa fie cele reale, care anunta travaliul si venirea pe lume a micutului, asa ca este recomandat sa-ti suni medicul si eventual sa pleci spre spital.

Dilatarea colului uterin

In timpul travaliului, colul uterin incepe sa se dilate pentru a-i permite bebelusului sa iasa din uter. Dilatarea lui incepe cu mult inaintea travaliului, in timpul trimestrului al treilea de sarcina. La inceput este vorba despre o dilatare de 1-3 centimetri, la debutul travaliului dilatarea ajunge la 3-7 centimetri, iar dilatarea completa este de 10 centimetri. Acest proces nu este foarte dureros la inceput, se resimte un disconfort asemenator celui din timpul menstruatiei. Pe masura ce dilatarea este mai mare si durerile sunt mai puternice.

Dopul gelatinos (dopul de mucus)

Cand o femeie este insarcinata, uterul este protejat de un dop gelatinos care actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor care ar putea ajunge in uter din vagin. El se afla localizat chiar la intrarea in colul uterin. In general, eliminarea dopului gelatinos anunta apropierea travaliului si a nasterii, insa se intampla si ca el sa fie eliminat cu 2-3 saptamani inainte de nastere sau pur si simplu sa nu fie observata eliminarea lui deoarece este o substanta albiciosa, vascoasa si lipicioasa care poate fi confundata cu usurinta cu o secretie vaginala.

Ruperea membranelor (ruperea apei)

Cunoscuta mai des sub denumirea de ruperea apei, ruperea membranei este un semn clar de incepere a travaliului. Este vorba despre ruperea membranelor sacului amniotic si scurgerea acestui lichid. In functie de organism, aceste membrane se pot rupe mai devreme de termenul stabilit de medic pentru nastere, procesul se numeste ruperea precoce a membranelor, caz in care femeia va naste in circa o saptamana. Se poate intampla de asemenea ca femeia sa intre in travaliu fara ca membranele sa se rupa, iar medicul va interveni pentru a efectua acest lucru manual.

Desi in filme ruperea apei este prezentata ca fiind brusca si abundenta. In realitate, se va simti umezeala sau vor fi mici picaturi de lichid amniotic.

Anestezie epidurala

Aceasta procedura se face destul de des, fie ca este vorba despre nasterea pe cale naturala sau prin cezariana, pentru ameliorarea durerii. Aceasta anestezie nu adoarme mamicile, ci doar blocheaza durerea din partea inferioara a corpului. Ca orice fel de anestezie, ea prezinta si riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil, insa chiar si cu aceste riscuri peste jumatate din nasteri se fac cu anestezie epidurala. Discuta cu medicul aceasta optiune si hotaraste daca este una potrivita pentru tine si bebelusul tau.

Epiziotomie

O procedura medicala de care multe viitoare mamici se tem, insa care le ajuta sa aduca mai usor pe lume bebelusul, epiziotomia reprezinta efectuarea unei incizii la nivelul perineului in timpul nasterii. Procedura se face de obicei in cazul in care exista un risc de ruptura pentru ca este o incizie controlata.

Dupa nastere, medicii vor coase incizia, iar vindecarea dureaza cateva saptamani. Epiziotomia nu se face la toate femeile care nasc, ci doar daca apare in timpul nasterii posibilitatea ruperii perineului.

Expulzia placentei

Dupa nastere, urmeaza expulzia placentei. Ea apare imediat dupa nastere, placenta se desprinde de peretele uterului si este eliminata. Intregul proces dureaza circa 10-30 de minute. Mamica va avea contractii si la expulzia placentei, insa ele vor fi aproape insesizabile, fiind de o multa mai mica intesitate fata de cele din timpul nasterii. Se poate intampla ca placenta sa nu se desprinda de peretele uterin, caz in care medicul obstetrician efectueaza acest proces manual. Acesta este ultimul stadiu al travaliului.

Lohii

Sangerarile vaginale care apar dupa nastere poarta numele de lohii si vor dura intre 3 si 6 saptamani. Sunt scurgeri vaginale normale, care la inceput vor fi de un rosu intens pentru ca sunt compuse din cheaguri de sange, resturi de membrane si alte secretii ale plagilor din vagin si col uterin produse in timpul nasterii. Ele devin de culoare rozalie in saptamana a doua de la nastere.

Crezi ca am uitat de un termen pe care o viitoare mamica ar trebui sa-l stie? Tu ce termeni noi ai invatat pe parcursul sarcinii? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Travaliu Contractii

Articole recomandate

Citeste si despre