10 lucruri interzise in sarcina

/ / Modificat: 2014-06-20
10 lucruri interzise in sarcina

Sarcina este o perioada plina de suspans si emotii unice in viata. Te poti bucura la maxim de ea daca te ingrijesti foarte bine in cele 9 luni si daca te asiguri ca eviti toate activitatile, alimentele, medicamentele si alte lucruri strict interzise pe perioada sarcinii. Evita lucrurile care pot dauna sarcinii!

Fumat

Renunta la fumat pe perioada sarcinii! Cel mai indicat este sa o faci inainte de a concepe bebelusul, insa acest lucru depinde de indicatiile medicului si de vointa ta. Fumul de tigara afecteaza dezvoltarea si cresterea fatului.

Medicamente

Exista medicamente permise si interzise in sarcina. Este bine sa te abtii sa iei in timpul sarcinii chiar si medicamentele care sunt considerate sigure daca nu ai inainte aviz medical. Retine ca pentru unele femei acestea pot avea efecte daunatoare in functie de particularitatile sarcinii si starii de sanatate.

Stres

Stresul dauneaza sarcinii, asa ca evita cat poti de mult ca in cele 9 luni sa te expui surselor sau traumelor ce il pot provoca. Incearca sa faci din aceasta perioada una dintre cele mai linistite si fructuoase din viata ta, evitand toate evenimentele si situatiile care pun presiune asupra ta.

Sporturi extreme sau activitati fizice intense

Este timpul sa renunti la sporturi extreme ca escaladare, bungee jumping, schiat sau alte activitati pline de adrenalina, dar extrem de riscante. Esti responsabila pentru bebelusul din burtica, asa ca nu risca. Evita activitati interzise si ridicarea de greutati foarte mari.

Alcool

Alcoolul are efecte daunatoare in sarcina. In timp ce unii specialisti considera ca o cantitate mica de alcool nu ar pune in pericol dezvoltarea fatului, altii considera ca si o cantitate infima poate reprezenta un factor de risc mult prea crescut pentru ca gravidele sa si-l asume.

Dieta

In mod cert nu vrei sa te ingrasi foarte tare pana la sfarsitul celor 9 luni. Dar nu este un moment oportun pentru dieta. Infometarea – parte a multor diete - poate priva fatul de nutrienti esentiali in cresterea lui.

Razele X

Atentie la radiografii si alte consultatii care presupun folosirea lor. Razele X sunt periculoase in sarcina si pun viata fatului in pericol. De aceea, este bine sa intrebi inainte de orice procedura medicala daca presupune folosirea lor sau a altor substante care pot dauna sarcinii.

Toxine si factori poluanti

Nu te expune si nu intra in contact cu substante toxice, care pot periclita dezvoltarea fatului sau pot da nastere unor efecte teratogene. Unele produse de gradinarit, de curatenie sau cosmetice contin anumite substante chimice care pot cauza efecte neplacute sarcinii. De aceea este bine sa te protejezi purtand manusi, masti si alte dispozitive de protectie.

Peste bogat in mercur

Pestele este esential in alimentatia gravidei. Dar exista cateva tipuri de peste care contin cantitati mari de metilmercur, extrem de toxic pentru sarcina. In general, acestia sunt pestii foarte mari ca rechinul, tonul, bibanul, scrumbia, pestele-spada. Nu consuma aceste feluri de peste, insa opteaza pentru alte tipuri mult mai sanatoase si utile in sarcina.

Deshidratarea

Consuma cat mai multa apa! Deshidratarea este periculoasa pentru fat in timpul sarcinii si este bine sa fie tinuta departe. Ea poate induce contractii si declansa nasterea prematura.Nu uita sa bei cel putin 2 litri de apa pe zi, uneori chiar mai mult!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lucruri interzise sarcina Sarcina Sanatate sarcina Fumat sarcina Alcool sarcina Dieta slabit in sarcina Stres sarcina Activitati fizice interzise in sarcina Activitati fizice interzise sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre