10 intrebari incomode despre sarcina pe care trebuie sa i le adresezi ginecologului

/ / Modificat: 2017-09-22
10 intrebari incomode despre sarcina pe care trebuie sa i le adresezi ginecologului

Cele noua luni de sarcina sunt pline de provocari, iar daca esti la prima sarcina cu siguranta iti pui zeci de intrebari legate de felul in care vor decurge ele, dar mai ales de nastere. In aceasta perioada, in afara de sotul tau, un partener de incredere si care iti va fi alaturi pana la nastere este medicul ginecolog.

Rolul doctorului ginecolog este in primul rand de a avea grija de starea ta de sanatate si de a-ti oferi asistenta medicala ori de cate ori este nevoie. In acelasi timp, el este si principala ta sursa de informare atunci cand ai intrebari sau nelinisti. Este cel mai in masura sa-ti dea raspunsurile corecte, avizate.

Sunt insa si multe intrebari pe care, din timiditate, ne este greu sa i le adresam. Noi ti-am pregatit o lista cu 10 astfel de curiozitati cu care sigur te-ai confruntat, dar pe care ai avut retineri in a le discuta cu medicul tau.

1. "Voi simti nevoia sa merg la baie in timpul nasterii? Exista sansa sa nu pot controla nevoile fiziologice?"

Este o intrebare pe care multe femei insarcinate sunt jenate sa o adreseze medicului lor. Cu siguranta ai aflat deja ca exista sanse ca in timpul nasterii sa se intample accidente de acest fel de la impingere.

Ceea ce trebuie sa stii este ca personalul din spital este obisnuit cu ele si ca sunt frecvente in timpul nasterilor. De altfel, multe femei nici nu realizeaza daca li se intampla deoarece sunt concetrate pe actul nasterii, fapt absolut firesc si recomandabil.

Nu iti face griji legate de astfel de evenimente, toata lumea din sala de nastere stie ca sunt normale si nimeni nu va fi luat prin surprindere.

Vorbeste cu medicul mai multe despre asta, el s-a mai confruntat si cu intrebari si cu accidente de acest fel, asa ca va fi foarte deschis.

2. "Voi avea vaginul largit dupa nastere?"

Viitoarele mamici se intreaba adesea acest lucru si sunt prea jenate sa intrebe medicul. Sfatul nostru este sa discute si aspectul acesta, pentru ca este firesc. Vaginul isi revine la forma normala la putin timp dupa nastere. Exista si complicatii medicale care pot duce la largire dupa nastere, insa nu sunt foarte dese.

Dupa nastere poti combate largirea vaginala facand exercitii Kegel in serii de cate 10 de 4-5 ori pe zi.

3. "M-am ingrasat prea mult?"

Timiditatea le face pe femei sa evite si aceasta intrebare atunci cand merg la o consultatie. Trebuie insa sa intelegi ca numarul kilogramelor este strans legat de starea ta de sanatate si ca e normal sa stii daca nu cumva exagerezi cu deserturile sau daca ar trebui sa inlocuiesti ciocolata cu o portie sanatoasa de fructe.

Fiecare femeie are un ritm propriu in sarcina, iar cel mai avizat sa-ti spuna daca te-ai ingrasat prea mult este medicul care iti urmareste evolutia sarcinii.

4. "Dupa nastere ma voi confrunta cu incontinenta urinara?"

Nasterea vaginala poate duce la incontinenta urinara deoarece zona respectiva este suprasolicitata in timpul expulziei bebelusului. Un procent mic de femei experimenteaza insa aceasta problema doar dupa nastere, asa ca daca nu te-ai confruntat cu ea inainte, sunt sanse mici sa existe dupa. Nu este insa o stare permanenta, ci va dura cateva luni, dupa care totul va reveni la normal.

Nu ezita sa-l chestionezi pe medic si in legatura cu asta. Iti poti face o lista cu intrebari pentru el, astfel incat sa fii pregatita pentru nastere din toate punctele de vedere.

5. "Sotului meu ii este teama sa avem contact sexual cat sunt insarcinata. Ce sa-i spun?"

Cu siguranta tu stii deja ca sexul in timpul sarcinii nu poate face niciun rau copilului, fiind chiar benefic pentru organismul mamei. Viitorii tati sunt insa mult mai reticenti la activitatea sexuala in timp ce sotia este gravida, asa ca va trebui sa-i explici ca nu este niciun pericol si ca micutul este in uter, nu in vagin, si este bine protejat de sacul amniotic.

6. "De ce simt dureri in timpul actului sexual?"

Durerile in timpul actului sexual sunt normale dupa nastere, tesuturile tale inca se refac, insa un lubrifiant te poate ajuta in acest sens. Este recomandat totusi sa-l intrebi pe ginecolog despre asta, pentru a sti sigur ca e vorba despre o durere normala si nu una cauzata de complicatii.

7. "Este normal sa ai secretii abundente in timpul sarcinii?"

Da, secretiile sunt mai abundente in timpul sarcinii, insa daca ele au un miros intepator, sunt foarte apoase, iti dau senzatia de mancarime sau arsura, e neaparat nevoie sa treci peste jena si sa consulti medicul.

8. "Ma simt foarte balonata si am indigestii in sarcina. E normal?"

Este absolut normal sa te simti balonata. La aceasta stare contribuie hormonii, dar si faptul ca mananci mai mult decat de obicei. Vei simti des nevoia sa elimini gaze, e ceva normal in sarcina, iar daca tu consideri ca devine o problema serioasa, intreaba-l pe doctor la ce solutii poti apela.

9. "Cum pot sa-mi ameliorez problemele de digestie?"

Te vei confrunta cu numeroase probleme de digestie - constipatie, diaree, dureri abdominale. Pentru a le ameliora va trebui sa fii atenta la dieta, sa mananci multe fibre si sa te hidratezi foarte bine. Medicul intelege foarte bine problemele prin care treci si schimbarile care au loc in organismul tau si iti poate oferi informatii pretioase legate de ele.

10. "Se poate sa intru in travaliu in somn?"

Multe femei gravide se tem in ultimul trimestru de sarcina sa nu li se rupa apa in somn si sa se declanseze travaliul. Cand este cu adevarat momentul ca bebe sa vina pe lume, cu siguranta vei simti, nu exista nicio sansa sa dormi atat de adanc incat sa ajungi prea tarziu la spital. Bucura-te de somn si de odihna fara griji.

Treci printr-o schimbare uriasa, iar corpul tau este supus unui proces solicitant, asa ca toate curiozitatile tale sunt explicabile, denota interes si o dorinta de a intelege tot ce se intampla in corpul tau cand nasti, asa ca nu te sfii, si intreaba-l pe medic orice te intereseaza.

Tu i-ai adresat una dintre aceste intrebari incomode medicului tau? Ai curiozitati la care inca nu ai gasit raspunsul? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre