Diafragma in contraceptie

/ / Modificat: 2011-05-30
Diafragma in contraceptie

art_contraceptie-inel-vaginalDiafragma este una dintre metodele nehormonale de protectie impotriva unei sarcini nedorite. Are o rata de eficienta crescuta (95%) daca este bine pozitionata, poate fi refolosita si este recomandata femeilor care nu suporta prezervativul sau nu au voie sa foloseasca anticonceptionale. Trebuie sa stii ca aceasta nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Ce este diafragma?

Diafragma este o cupa de cauciuc (silicon) de forma unui "dom" (seamana cu un prezervativ nerulat) care se introduce in vagin si are rolul de a bloca patrunderea spermatozoizilor in uter si fertilizarea. Cauciucul sau materialul din care este facuta este moale si flexibil, iar suportul circular de pe margini este special creat pentru a permite fixarea sa in vagin.

Cine poate folosi diafragma?

Aceasta metoda poate fi folosita de majoritatea femeilor fara niciun fel de inconvenient sau disconfort. In mod special este recomandata femeilor care nu agreeaza prezervativele masculine (au alergie la ele) sau care nu pot lua anticonceptionale din diverse motive.

Cat de sigura este diafragma?

Daca este folosita corespunzator, diafragma este o metoda foarte eficienta si sigura. Are o rata de succes de 95% . Insa cele care o folosesc trebuie instruite pentru a o introduce corect in vagin inainte de contactul sexual. Daca diafragma este folosita in asociatie cu prezervativul atunci eficienta este de 100%.

art_contraceptiveCum se foloseste corect diafragma in contraceptie?

La inceput iti va fi mai greu si totul ti se va parea complicat. Dupa un timp tot procedeul de introducere iti va parea floare la ureche. Cele mai recomandate pozitii pentru introducerea ei sunt:

  • in picioare;
  • pe scaun/pe vasul de toaleta;
  • pe spate cu genunchii indoiti;
  • cu un picior pe scaun si unul jos;
  • pe vine;
  • pe spate cu genunchii ridicati si indepartati etc.

Pune putin spermicid in cupa diafragmei pentru a creste rata de protectie si mai mult. Strange buza diafragmei intre degetul aratator si cel mare. Apoi, cu o mana indeparteaza labiile, iar cu cealalta introdu diafragma cat mai adanc in vagin! Fiecare diafragma este insotita de instructiuni de folosire, iar unele dintre ele au si imagini pentru a intelege mai usor modul in care trebuie sa introduci diafragma. Citeste si analizeaza-le cu atentie si asigura-te ca respecti pasii.

Cand trebuie sa introduci/scoti diafragma in/din vagin?

Aceasta trebuie folosita cu cel mult 6 ore inainte de contactul sexual. Cel mai indicat este sa se introduca cam cu 2 ore inainte de a intretine relatii sexuale. Se considera ca dupa aceasta perioada, spermicidul adaugat nu mai are efectul scontat. Dupa contactul sexual, diafragma nu trebuie scoasa imediat. Trebuie sa astepti cel putin inca 6 ore sau o poti lasa chiar si pana a 2-a zi pentru ca nu se intampla nimic. Daca o scoti in mai putin de 6 ore de la contactul sexual exista riscul sa ramai insarcinata. De asemenea, daca vrei sa mai ai inca un contact sexual, atunci lasa diafragma in vagin si mai introdu doar spermicid. Pentru a o scoate trebuie sa introduci degetul cat mai adanc in vagin si sa o prinzi de margine.

sex_protejat_neprotejat_cuplu_educatie_sexualaCum se curata?

Diafragma poate fi reutilizata. Dupa ce este scoasa se spala cu sapun si cu apa calduta. Trebuie ca dupa fiecare folosire sa o verifici sa nu fie sparta sau gaurita. Pentru aceasta o poti umple cu apa si poti astepta sa vezi daca se scurge apa prin ea sau o poti indrepta spre lumina pentru a observa eventualele gauri.

Exista efecte secundare sau contraindicatii in folosirea acestei metode?

Cel mai des intalnit efect advers este iritatia vaginala. Insa mai pot aparea alergii de la latex sau de la materialul din care e creata, sindromul socului toxic sau iregularitati la nivelul vaginului si cervixului. Insa acestea sunt destul de rare. In plus, ea nu este indicata femeilor care au avut in trecut sindromul socului toxic. Specialistii sustin ca aceasta favorizeaza si aparitia infectiilor urinare, din cauza faptului ca trebuie sa stea destul de mult in vagin si inainte si dupa contactul sexual.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Metode contraceptive Boli contagioase Sarcina neplanificata

Articole recomandate

Citeste si despre